Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2023,
16.23

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,61

Natisni članek

vremenska napoved vreme Slovenska Istra ARSO

Sreda, 26. 7. 2023, 16.23

9 mesecev, 1 teden

V Luki Koper močan veter odtrgal ladjo s priveza, potniško ladjo zajela tramontana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,61
Luka Koper | Foto Luka Koper / Facebook

Foto: Luka Koper / Facebook

Posamezne dele države so zajele nevihte, močan veter težave povzroča na slovenski obali. V Luki Koper je odtrgal ladjo s priveza, a je ta spet na svojem mestu. Na morju pa so reševali tudi potniško ladjo Zlatoperka s 25 potniki, ki jo je zajela tramontana z visokimi valovi, sta poročala Radio Slovenija in časnik Primorske novice. Sloveniji se iznad Italije približujejo nove manjše nevihtne celice. 

Kot so napovedovali vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso), je z zahoda slovensko obalo zajela nevihtna celica z močnim vetrom. Ta je kar nekaj težav povzročil v Luki Koper. Na mareografski postaji Koper Kapitanija so ob 17. uri izmerili sunek vetra s hitrostjo 88 kilometrov na uro. 

"Pred dobro uro je Koper znova zajelo močno neurje. Sunki vetra so bili tako močni, da so kljub preventivni intervenciji vlačilcev, ki so kontejnersko ladjo Xin Beijing zadrževali ob obali terminala, potrgali privezne vrvi in povzročili premik krmnega dela ladje proti južni strani prvega bazena. V reševanje so se vključili dodatni vlačilci, ladjo jim je uspelo zadržati in jo stabilizirati ob obali kontejnerskega terminala. Med dogodkom poškodovanih ni bilo, prav tako nismo zaznali materialnih posledic," so sporočili iz Luke Koper. 

Delo na terminalu so preventivno zaustavili še pred nevihto, nadaljevali pa ga bodo, ko se bodo razmere umirile, so še zapisali na Facebooku. 

Pomorska policija reševala potniško ladjo

Nevihta s tramontano, ki so jo na podlagi radarske slike napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso), je na morju ujela tudi potniško ladjo Zlatoperka, ki poleti vozi na relaciji Piran-Ankaran. Kapitan Zlatoperke je moral zaradi visokih valov pospešiti, a se je motor pregrel in ugasnil. 

Kapitan Sandi Radolovič je za Primorske novice dejal, da so ladjo reševali pomorska policija, Sektor za varovanje obalnega morja ter barki Jež in Manta. Na privez v Izolo je Zlatoperko odvlekla barka Manta, vseh 25 potnikov pa je na kopno odpeljala barka Jež.

Sloveniji se približujejo nove nevihtne celice

Pri Pordenonu v Italiji nastajajo nove manjše nevihtne celice, ki potujejo proti Slovenski Istri in se nad morjem v Tržaškem zalivu nekoliko okrepijo. Ob bližanju nevihte kopnemu so možni nalivi in ponovno kratkotrajno močnejši veter.

Arso | Foto: Arso / Facebook Foto: Arso / Facebook

Iz Celja poročajo o nevihti s točo. Nevihta je medtem zajela tudi prestolnico. Arso napoveduje, da bodo padavine tekom večera ponehale, ponoči se bo zjasnil. 

Vremenoslovci so sicer danes za vso državo izdali rumeno opozorilo.

Ohladitev po neurjih je v preteklih dneh prinesla tudi snežinke v visokogorju. Kamera na Kredarici je namreč posnela kratkotrajno snežno ploho. Na najvišji meteorološki postaji je trenutno ena stopinja Celzija, poroča Arso. 

Triglavski dom Kredarica
Novice Na Kredarici je snežilo
Vojaška pomoč, Lokovec
Novice Po uničujočem neurju: gasilci in vojaki hitijo z odpravljanjem posledic #foto #video
Ne spreglejte