Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2015,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

referendum zakon istospolni Simona Kustec Lipicer SMC

Sreda, 18. 3. 2015, 15.25

8 let

SMC bo še enkrat razmislila o prepovedi referenduma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če oziroma ko bodo pobudniki referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi zbrali dovolj podpisov za razpis referenduma, bodo v SMC vsebinsko odločali o tem, ali je takšno odločanje ustavno dopustno.

Tako lahko razumemo besede vodje poslanske skupine Stranke modernega centra Simone Kustec Lipicer v zvezi z referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice istospolnih in raznospolnih parov.

Zakaj bo moderni center še enkrat tehtal? Na naše vprašanje, ali bodo o tem vprašanju še enkrat razmislili po tem, ko bo jasno, ali bo pobudnikom uspelo zbrati 40 tisoč podpisov za razpis referenduma, je namreč Kustec Lipicerjeva odgovorila: "Ko oziroma če bodo ti podpisi zbrani, bo za nas prvi korak v tem procesu končan. Po tem stopimo v drugi korak, kjer bomo imeli ponovno stališče, ki bo vezano na drugi korak procesa. To pa bo vsebinsko vprašanje in naše stališče bo vsebinsko."

Kaj bo moderni center tehtal v drugem koraku? Kustec Lipicerjeva je za Planet Siol.net dejala, da bo poslanska skupina SMC v drugem koraku odločala o tem, kakšna bo vsebina referenduma. "V tistem trenutku bomo pozorni na to, ali se bo ta vsebina dotikala temeljnih človekovih pravic in ali bo posegala v zaščito manjšine v odnosu do večine. Na podlagi tega bomo sprejeli svojo nadaljnjo odločitev."

Moderni center zna presenetiti V torek je del javnosti in politike presenetilo stališče SMC, da največja vladna stranka ne bo ovirala zbiranja podpisov, kar bi bilo mogoče storiti s sklicem izredne seje in odločitvijo, da državni zbor zavrne razpis referenduma, ker bi bil lahko neustaven. O tem bi potem lahko odločalo ustavno sodišče, ker bi se pobudniki referenduma na takšno odločitev zagotovo pritožili.

Moderni center ne spreminja vsebinskih stališč Kustec Lipicerjeva pojasnjuje, da je bila torkova odločitev SMC posledica njihovega stališča, da lahko predlagatelji referenduma začnejo zbirati podpise. "To ne spreminja naše vsebinske odločitve in stališča, da še vedno trdno vztrajamo pri tem, da je bilo treba odpraviti diskriminacijo, ki se je kazala v neenakosti med dvema partnerjema, ki želita skleniti zakonsko zvezo."

Moderni center upošteva voljo ljudstva A uradno sporočilo stranke je bilo v torek mogoče prebrati tudi tako, da SMC daje prednost referendumskemu odločanju in da torej ne bodo izkoristili možnosti, ki jo ima parlamentarna večina, da prepove referendum, ki bi bil lahko ustavno sporen. "Referendum je edini institut, ki velja več kot parlamentarna večina. Ljudstvo ima možnost vzeti odločitev v svoje roke, če se ne strinja z našimi odločitvami," so v torek sporočili iz stranke.

Zakaj je mogoče prepovedati referendum? Spremenjena ustava iz leta 2013 določa, da referenduma ni dopustno razpisati "o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost".

Državni zbor sicer še vedno ni spremenil zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, s katerim bi moral podrobneje urediti postopek v zvezi s prepovedjo referenduma. Je pa v ustavnem zakonu o spremembi ustave zapisano, da se zakon o referendumu smiselno uporablja tako, da v sporu med predlagateljem referenduma in državnim zborom, ki zavrne razpis referenduma o zakonu, odloči ustavno sodišče.

Ne spreglejte