Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 6. 2023,
8.28

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

Natisni članek

avtomobil smrt otrok

Četrtek, 22. 6. 2023, 8.28

10 mesecev, 2 tedna

Smrt otroka v avtomobilu: med hišno preiskavo našli drogo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

Celjski policisti so danes sporočili več podrobnosti o tragičnem dogodku v naselju Sveti Lovrenc pri Preboldu, kjer je v torek nekaj pred 13. uro umrl še ne dvoletni otrok, ki je ostal zaprt v avtomobilu na soncu. Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Celje Aleš Slapnik je povedal, da so med hišno preiskavo našli prepovedane substance. Mati in oče otroka za zdaj ostajata v 48-urnem pridržanju.

Ugotovitve preiskave in okoliščine smrti otroka na Žalskem je predstavil pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije PU Celje Aleš Slapnik

Med preiskavo našli drogo 

Potrdil je, da so med hišno preiskavo našli prepovedane substance, ki nakazujejo na obstoj kaznivega dejanja prepovedane prodaje drog. Preiskali so hišo, objekt v bližini, ki sta ga imela v najemu, in avtomobil, parkiran pred hišo. 

Sama preiskava še vedno poteka, zato časa, ki ga je otrok preživel v avtomobilu, ne morejo točno opredeliti. Danes naj bi bili znani tudi rezultati obdukcije. Prav tako še ni znano, ali sta bila starša, ki bosta danes privedena k preiskovalnemu sodniku, pod vplivom prepovedanih substanc. Živela sta sicer kot partnerja, mati je imela še druge otroke, oče pa ne, je še povedal Slapnik. 

Za povzročitev smrti iz malomarnosti do pet let zapora 

Slapnik je povedal tudi, da obstaja sum povzročitve smrti iz malomarnosti, saj je otrok umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini. To kaznivo dejanje se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let, za zanemarjanje mladoletne osebe pa je zagrožena kazen do treh let zapora. 

Portal 24ur.com je še pred novinarsko konferenco poročal, da sta starša stara znanca policije. Eno osebo so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter kaznivih dejanj z elementi nasilja, drugo pa zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja.

Otrok v avtu
Novice Mati dečka, ki je umrl v razgretem vozilu, in njen partner znanca policije #video

Po poročanju portala so oba osumljenca popoldne privedli pred preiskovalnega sodnika in ostajata v sodnem pridržanju, zaslišali pa naj bi ju v petek.

Deček je imel tudi sorojence, zato se je po protokolu vključil center za socialno delo (CSD). "V podobnih primerih CSD ocenjuje ogroženost otrok. Če se ugotovi, da starši ne ravnajo v korist otrok, potem center začne postopek javnega pooblastila posebnega varstva otrok in mladostnikov," je po navedbah portala povedal direktor CSD Savinjsko - Šaleške Marko Verdevl.

Po njegovih besedah se izvede ocena ogroženosti, ki je osnovna, srednja ali visoka. Pri osnovni ali srednji se staršem nudi pomoč za spremembo njihovih dejanj. "V primeru, da gre za visoko stopnjo ogroženosti, pa center izpelje postopke po javnem pooblastilu tudi z morebitnim odvzemom otroka in namestitvijo v varno okolje," je pojasnil. V primeru odvzema CSD najprej razišče socialno mrežo, torej sorodnike, in k njim namesti otroke, če obstaja ta možnost, sicer pa v krizne centre, še poroča portal.

avtosedež otrok varnostni pas
Novice Zakaj se lahko zgodi, da pozabimo otroka v avtu?
Otrok v avtu
Novice Po smrti otroka v razgretem avtomobilu materi in partnerju odvzeli prostost
Ne spreglejte