Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
11. 9. 2019,
9.31

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

30

Natisni članek

sodnik Zvjezdan Radonjić

Sreda, 11. 9. 2019, 9.31

4 leta, 8 mesecev

Zadeva Novič

Sodnik Radonjić s kritikami zoper sodstvo kršil etični kodeks

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

30

Zvjezdan Radonjić | Vodstvo okrožnega sodišča je izjave Zvjezdana Radonjića o domnevnih pritiskih že aprila označilo za prenapihnjene, tudi sodni svet je kasneje ugotovil, da je šlo za trditve brez podlage. | Foto Planet TV

Vodstvo okrožnega sodišča je izjave Zvjezdana Radonjića o domnevnih pritiskih že aprila označilo za prenapihnjene, tudi sodni svet je kasneje ugotovil, da je šlo za trditve brez podlage.

Foto: Planet TV

Etična komisija, ki deluje znotraj sodnega sveta, je mnenja, da so izjave sodnika Zvjezdana Radonjića ob izreku oprostilne sodbe Milku Noviču o domnevnih pritiskih, ki jih naj bi bil deležen med ponovljenim sojenjem v tej zadevi, v neskladju z etičnim kodeksom sodstva. To sicer za sodnika, ki do pravnomočne sodbe Noviču izjav ne bo komentiral, ne prinaša posledic.

Spomnimo, da je Zvjezdan Radonjić v aprilskem izreku sodbe Milku Noviču dejal, da so pritiski prihajali s tožilstva, nekateri mediji naj bi brskali po sodnikovem zasebnem življenju, do njega naj bi večkrat hodila neimenovana sodnica in ga spraševala, ali bo Noviča oprostil. "To, da je imel Novič pošteno sojenje, je pogojeno z odločitvijo, da si uničim kariero," je med drugim dejal. 

Sodni svet, katerega vodenje je letos prevzel profesor in sodnik Erik Kerševan, vodi imenovanje in razrešitev sodnikov, vodi pa tudi disciplinske postopke in - kot navaja zakon - "varuje samostojnost in neodvisnost sodne veje oblasti ter skrbi za zagotavljanje kakovosti dela sodišč in sodnikov ter javnega ugleda sodstva". Junija je sklenil, da Radonjićeve izjave nimajo realne podlage. | Foto: STA , Sodni svet, katerega vodenje je letos prevzel profesor in sodnik Erik Kerševan, vodi imenovanje in razrešitev sodnikov, vodi pa tudi disciplinske postopke in - kot navaja zakon - "varuje samostojnost in neodvisnost sodne veje oblasti ter skrbi za zagotavljanje kakovosti dela sodišč in sodnikov ter javnega ugleda sodstva". Junija je sklenil, da Radonjićeve izjave nimajo realne podlage. Foto: STA , Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je v dneh zatem od sodnika zahteval poročilo. Vodstvo sodišča je po naših informacijah zaslišalo tudi sodnico, ki naj bi poskušala vplivati nanj -  neuradno naj bi šlo ljubljansko okrožno sodnico Andrejo Sedej Grčar. Sodnica naj bi vse ostro zanikala. Pogačnik je sklenil, da so bile izjave sodnika pretirane.

Junija je nato zadevo obravnaval tudi sodni svet. Na podlagi medijskih objav, navedb in pojasnil sodnika Radonjića ter poročila predsednika sodišča Pogačnika je tudi svet sklenil, da so sodnikove trditve brez podlage in posledica njegovega subjektivnega dojemanja.

Soglasno ugotovili neskladje s kodeksom

Zdaj pa je primer obravnavala še komisija sodnega sveta za etiko in integriteto, ki je preverjala skladnost sodnikovega dela s kodeksom sodniške etike. Kot piše v zapisniku, je komisija primer obravnavala "na predlog strank". Kot določa zakon o sodnem svetu, je komisija podala načelno mnenje in ga objavila na spletni strani.

Predsednica Nina Betetto ter še trije sodniki Janja RoblekJernej Kovše in Branko Reisman, so na seji soglasno, s štirimi glasovi za, sprejeli naslednje mnenje:

Izjave sodnika pri javni razglasitvi sodbe o pritiskih pri sojenju, poskusih discipliniranja in diskreditiranja ter možnostih suspenza, nenapredovanja in uvedbe disciplinskega postopka, ki niso imele podlage v objektivnih dejstvih in ki presegajo namen javne razglasitve (kazenske) sodbe, ki je v pojasnitvi razlogov o bistvenih dejanskih in pravnih vprašanjih obravnavane zadeve, in jih hkrati ni mogoče opredeliti kot mnenje, podano pri sojenju, niso v skladu z načeloma IX (Odnos) in X (Ugled) Kodeksa sodniške etike.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Zapisnik seje Komisije za etiko in integriteto Sodnega sveta | Foto: Zapisnik seje Komisije za etiko in integriteto Sodnega sveta Foto: Zapisnik seje Komisije za etiko in integriteto Sodnega sveta

Neustrezno obnašanje

Po mnenju komisije je sodnik Radonjić torej kršil načeli odnosa in ugleda po kodeksu sodniške etike.

Prvo sodniku narekuje, da vzpostavlja in vzdržuje korektne in spoštljive odnose s sodelavci ter udeleženci v postopkih.

Drugo pa, da z osebnim zgledom varuje ugled sodstva in se v vseh svojih dejavnostih izogiba neustreznemu ravnanju ali obnašanju.

Tu dodajmo, da ta ugotovitev za sodnika nima posledic. Vsi sodniki so namreč dolžni etični kodeks spoštovati, a ta ni sprejet z namenom, da bi bila njegova načela uporabljena kot podlaga za uveljavljanje sodnikove kazenske ali civilne odgovornosti. 

Omenimo še, da smo sodnika prosili za komentar, a se do zdaj ni odzval.

Sodnik Zvjezdan Radonjić je kršil načeli odnosa in ugleda po kodeksu sodniške etike, ugotavlja komisija pod vodstvom Nine Betetto. | Foto: STA , Sodnik Zvjezdan Radonjić je kršil načeli odnosa in ugleda po kodeksu sodniške etike, ugotavlja komisija pod vodstvom Nine Betetto. Foto: STA ,

Vodstvo sodišča o dramatiziranju, sodnik molči

Predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je že v dneh po izreku sodbe zanikal, da bi zoper Radonjića potekal kakšen disciplinski ali kazenski postopek, v izjavah za medije je zagotovil, da zaradi odločitve v sojenju Milku Noviču njegovo delovno mesto ne more biti ogroženo. Preverjanje sodnikovih izjav je pokazalo, da - tako predsednik sodišča Pogačnik - "zadeva ni tako dramatična, kot je bila predstavljena javnosti".

Radonjić se je medtem zavil v molk, na našo prošnjo za dodatna pojasnila svojih izjav nam je že aprila odgovoril, da zadeve ne bo komentiral do pravnomočnosti sodbe v zadevi Novič, češ da mu tako narekuje zakon o sodniški službi. 

Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar je za Siol.net kot problematične označil predvsem očitke o domnevnih neformalnih pritiskih sodnice. "Sodnik mora odločiti glede na dokaze, ki jih ima v spisu, in kot misli, da je prav. Če o tem razpravlja z drugimi sodniki ali če mu ti celo sugerirajo odločitev, je problematično," je dejal za naš portal. 

O primeru Radonjić so poročali tudi v včerajšnji oddaji Planet ob 18.00:

Video: Planet TV

Ne spreglejte