Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2024,
13.20

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

ustavno sodišče ustava plače stavka sodniki

Sreda, 3. 4. 2024, 13.20

3 tedne, 5 dni

Sodniki ponovno protestno prekinili delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Okrožno sodišče v Celju | "Sodnica sem dobrih 16 let, od decembra leta 2018 sem tudi predsednica celjskega okrožnega sodišča. Ko vstopim v sodno dvorano, še vedno najprej pomislim na ljudi, čeprav se ukvarjam z gospodarskopravnimi zadevami in stečajnimi postopki," je dejala predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli (na sliki v ospredju). | Foto STA

"Sodnica sem dobrih 16 let, od decembra leta 2018 sem tudi predsednica celjskega okrožnega sodišča. Ko vstopim v sodno dvorano, še vedno najprej pomislim na ljudi, čeprav se ukvarjam z gospodarskopravnimi zadevami in stečajnimi postopki," je dejala predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli (na sliki v ospredju).

Foto: STA

Sodniki so za eno uro ponovno protestno prekinili delo. Mineva namreč 90. dan od izteka roka, ki ga je ustavno sodišče vladi in DZ postavilo za odpravo kršitve materialne neodvisnosti sodnikov in načela delitve oblasti. Celjski sodniki so v izjavi za medije med drugim opozorili na pomen neodvisnega sodstva in delovanja pravne države. Medtem so iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba sporočili, da se bodo s pravosodnimi funkcionarji glede ureditve plačne problematike sestali v petek.

V sodni stavbi okrožnega sodišča v Celju so se protestno zbrali sodniki celjskega okrožnega sodišča, okrajnih sodišč na Celjskem in sodniki celjskega delovnega sodišča. Po besedah predsednice celjskega okrožnega sodišča Petre Giacomelli je bil protest namenjen tudi ozaveščanju javnosti o delu sodnikov. "Sodnica sem dobrih 16 let, od decembra leta 2018 sem tudi predsednica celjskega okrožnega sodišča. Ko vstopim v sodno dvorano, še vedno najprej pomislim na ljudi, čeprav se ukvarjam z gospodarskopravnimi zadevami in stečajnimi postopki," je dejala Giacomellijeva.

Na tisoče odprtih zadev

Poudarila je, da sodniki nimajo plačanih nadur in ne prejemajo nobenih dodatkov k plači, razen dodatkov za delovno dobo in dežurstva. Dejala je, da na sodišču rešujejo 1300 kazenskih zadev, na področju preiskav imajo odprtih 500 zadev, v delu imajo 1400 pravnih zadev, odprtih je skoraj 700 gospodarskih sporov in okrog 500 družinskih zadev. Prav tako imajo odprtih več kot 600 insolvenčnih in skoraj 1200 zapuščenih zadev.

Sodnica okrožnega sodišča v Celju Tanja Dolar Božič meni, da je neizpolnitev ustavne odločbe glede sodniških plač zamajala vero v Slovenijo kot pravno državo, poleg tega vlada in DZ s tem resno ogrožata pravice slehernega državljana. "Neizpolnitev te ustavne odločbe povzroča odvisnost sodne veje oblasti od izvršilne zakonodaje, neodvisnost sodstva pa je temeljna ustavna pravica vsakogar, ki potrebuje sodno varstvo," meni Dolar Božičeva.

upravna enota, stavka
Novice Današnja sreda na upravnih enotah znova v znamenju stavke zaposlenih

Predsednica okrajnega sodišča v Celju Polona Kidrič, ki rešuje izvršilne in zapuščinske zadeve, je poudarila, da so lani na celjskem okrajnem sodišču rešili več kot tisoč zapuščinskih zadev. Če v vsaki zadevi nastopata vsaj dva dediča, mnogokrat pa jih je bistveno več, to po njenih besedah pomeni, da so pomagali več kot dva tisoč ljudem. Dodala je še, da so lani rešili tudi več kot 130 nepravdnih zadev, ki so se nanašale na postavitev odrasle osebe pod skrbništvo.

Sodnica celjskega okrožnega sodišča Marjana Topolovec Dolinšek je povedala, da je kazenska sodnica že 17 let, v tem času pa je sodila več kot sto goljufom, roparjem in morilcem. "Si predstavljate, kako je morilcu zreti v oči, ko ga spoznaš za krivega in mu izrečeš 30 let zapora? To je moje delo, nikoli ne pozabim izrazov na obrazu obtoženih in obrazov njihovih žrtev," je svoje delo opisala Topolovec Dolinškova.

Premier Golob sklical sestanek s sodniki

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da se bodo s pravosodnimi funkcionarji glede ureditve plačne problematike sestali v petek. Zapisali so, da je premier Robert Golob "sklical sestanek, da se v konstruktivnem dialogu uskladi rešitev za čim prejšnjo uresničitev odločbe ustavnega sodišča". Pravosodna ministrica Andreja Katič je nazadnje v četrtek napovedala, da bodo ustavno odločbo glede sodniških plač izvršili z novim zakonom.

Ustavno sodišče je junija odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti, ter zakonodajalcu naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo. Zato sodniki, zlasti skozi Slovensko sodniško društvo, vse odtlej pozivajo k uresničitvi ustavne odločbe.

Kladivo. Sodišče.
Novice Vlada imenovala pogajalsko skupino za pogajanja s tožilci
Denar
Novice Sodniki zaradi plač vlagajo več kot tristo odškodninskih zahtevkov
sodniki
Novice Odprtje novega sodnega leta. Govor bo tudi o težavah sodstva in plačni problematiki.
Ne spreglejte