Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 9. 2023,
12.50

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

Natisni članek

planinec poškodba helikopter GRS reševanje gore

Nedelja, 10. 9. 2023, 12.50

7 mesecev, 3 tedne

Nesreče v gorah – ta konec tedna opravili kar devet helikopterskih reševanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32
reševanje gore | Reševalci so imeli ta konec tedna spet veliko dela z reševanjem v gorah.  | Foto PU Kranj

Reševalci so imeli ta konec tedna spet veliko dela z reševanjem v gorah.

Foto: PU Kranj

Policijska helikopterska posadka je z dežurno ekipo GRZS ta konec tedna iz gora in nedostopnih terenov v devetih reševanjih zaradi različnih vzrokov prepeljala 11 oseb. Štiri reševanja so opravili v soboto, pet v nedeljo. Zadnje nedeljsko reševanje na Razorju je potekalo že v temi. Sicer pa so intervencije bile potrebne še na Stolu, v Lokavcu v Ajdovščini, na Črni prsti, Triglavskih jezerih, Škrlatici, Skuti in Studorskem prevalu.

Na območju Stola se je v soboto poškodoval pohodnik, tuji državljan. V drugem primeru so tujemu državljanu pomagali zaradi dehidracije. Oba sta bila na organiziranem dogodku. S helikopterjem Slovenske policije so ju prepeljali v zdravstveno ustanovo. Na kraju so jima pomagali tudi gorski reševalci GRS Radovljica.

Nekaj čez 16. uro so policiste obvestili o tuji pohodnici, ki se je poškodovala na grebenu Kozjega roba v občini Bohinj. Tudi njo so s helikopterjem Slovenske policije prepeljali v zdravstveno ustanovo. Na kraju so ji pomagali tudi gorski reševalci GRS Bohinj. 

helikoptersko reševanje | Foto: Policija Foto: Policija

Konec tedna helikopter poletel devetkrat

Na Stolu je policijski helikopter z GRSZ ekipo reševal dvakrat – enkrat zaradi poškodbe noge, drugič zaradi onemoglosti. V Lokavcu se je moški poškodoval pri podiranju drevesa. Na Črni prsti si je pohodnica pri zdrsu poškodovala nogo. Z območja Triglavskih jezer so rešili obolelega otroka in ga z očetom prepeljali v dolino, v južnem razu Škrlatice pa je padajoča skala poškodovala alpinistko. Ekipa je z gore prepeljala tudi nepoškodovanega soplezalca.

Na Skuti je ostal onemogel in zaplezan pohodnik iz Francije, na Studorskem prevalu in območju Razorja pa so rešili onemogli pohodnici, obe nepripravljeni za dolg pohod. Reševanje na Razorju, s čimer se je končal zahteven reševalni konec tedna, je potekalo v temi. Šest rešenih je bilo Slovencev, preostalih pet pa je bilo državljanov Poljske, Nizozemske, Savdske Arabije, Francije in Izraela.

Naj bo obisk gora varen

Policija ponovno poziva vse s spodnjim nasvetom in opozorilom, da se v gore odpravite preudarno, premišljeno in z veliko stopnjo odgovornosti:

Vnaprej si načrtujte turo, ki bo primerna vašemu znanju, času, vremenu in vašim psihofizičnim sposobnostim. Bodite primerno opremljeni in obuti. V gore pojdite zdravi. Zaradi morebitnih spreminjajočih se vremenskih razmer vam pred odhodom v visokogorje svetujemo tudi sprotno spremljanje ARSO in http://www.arso.gov.si/Gorske reševalne zveze Slovenijehttps://www.grzs.si/ in Planinske zveze Slovenijehttps://www.pzs.si/

Pri odhodih v gore naj svojci ali prijatelji vedo, kam greste in kakšen je potek ture. Na varnem mestu jim tudi sporočite, kako se odvija tura in morebitne spremembe. S sabo imejte napolnjen mobilni telefon in v visokogorje nikoli ne hodite sami. Pozivamo tudi gostinsko-turistično osebje hotelov, avtokampov, apartmajev, sob itd., da informirate svoje goste pred odhodom v hribe, gore. Svetujte jim obisk informacijsko-turističnih točk, kjer jim bodo znali svetovati in ponuditi primerno turo v naravi. Ugotavljamo namreč, da nekateri tuji obiskovalci gora nimajo prave predstave in informacij o težavnosti naših gora.  

Pozor, vremenske spremembe jeseni postanejo vse bolj intenzivne!

Raznovrstnost vzrokov kaže na zahtevnost slovenskih gora in nevarnosti, ki so jim izpostavljeni pohodniki in alpinisti. Pri pohodnikih gre še vedno najpogosteje za padce, zdrse, onemoglost in bolezenska stanja – vse to pogosto v kombinaciji s slabšo telesno pripravljenostjo, utrujenostjo in neustrezno pripravo na turo; pri alpinistih pa za padajoče kamenje in odlome skal. Stanje v gorah se s spremembo vremena že spreminja, spremembe pa bodo sčasoma tudi vse bolj intenzivne. Temperature so že nižje, tla so dlje časa vlažna, hitreje je tema. Prilagodite se in pazite nase, svetuje slovenska policija.
Dom Planika pod Triglavom, gore, reševanje
Novice S helikopterjem pod Triglavom rešili tri bolne osebe
Krn, reševanje
Novice V gorah reševali 64-letno pohodnico. Kaj svetuje policija?
GRS e-kolesa
Novice Slovenske gore: v enem dnevu kar šest zahtevnih posredovanj
Ne spreglejte