Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 12. 2007,
7.58

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 23. 12. 2007, 7.58

8 let, 1 mesec

Stranke pričakujejo dobro sodelovanje z novim predsednikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predstavniki parlamentarnih strank in poslanskih skupin od novega predsednika države Danila Türka pričakujejo, da bo izpolnil svoje napovedi ter konstruktivno sodeloval z drugimi vejami oblasti.

Prva preizkušnja ga čaka že pred imenovanjem novih ustavnih sodnikov, pri čemer v večini poslanskih skupin pričakujejo, da se bo Türk z njimi posvetoval o najustreznejših kandidatih. Jerajeva: Moja pričakovanja so pozitivna Poslanka SDS Alenka Jeraj je dejala, da so njena pričakovanja glede novega predsednika države Danila Türka pozitivna. Po njenih besedah je v svojem današnjem nagovoru izpostavil nekaj pravih poudarkov. Veseli jo tudi, da je Türk napovedal, da bo sodeloval z državnim zborom, med drugim tudi pri izbiri novih ustavnih sodnikov.

Potč: Türk bo ambiciozen predsednik

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je po prisegi novega predsednika države dejal, da njegov nastop kaže, da bo realno ocenil razmere, tako današnje, pretekle in bodoče. "Türk bo ambiciozen predsednik," je poudaril in dodal, da "bo njegovo polje delovanja široko, vendar v okviru jasnih pooblastil, ki jih ima in ki jih bo dosledno upošteval in spoštoval".

Školč pričakuje, da bo Türk svojo funkcijo dobro opravljal Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč od novega predsednika pričakuje, da bo svojo funkcijo dobro opravljal, da bo v njej maksimalno samostojen in se ne bo pustil zapeljati v različne partikularne spore ter da bo "znal tiste redke naloge, ki so mu z ustavo dane, brezhibno in častno izpeljati". Zdi se mu, da je tudi dosedanji predsednik Janez Drnovšek s parlamentom dobro sodeloval, glede prihodnjih predlogov za ustavne sodnike pa meni, da je predsednik dolžan podati najboljši predlog, ni pa dolžan trgovati za imenovanja, kar bi bilo tudi zelo nevarno.

Bajuk od Türka pričakuje boljše sodelovanje

Predsednik NSi Andrej Bajuk je zelo zadovoljen s Türkovo vizijo in od novega predsednika pričakuje boljše sodelovanje. "Gre za to, da mora biti odprt dialog, kar pa je zavezujoče za vse," pravi Bajuk, ki poudarja tudi svojo pripravljenost za večje sodelovanje s predsednikom republike kot doslej.

Presečnik pričakuje visoko raven dogovarjanja z DZ Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pričakuje, da bodo na tistih področjih, kjer je sodelovanje z DZ še posebej pomembno, od novega predsednika države doživeli visoko raven dogovarjanja in upoštevanja stališč. Imenovanje novih ustavnih sodnikov je ena od prvih nalog, kjer bo "trčilo" sodelovanje predsednika s parlamentom. Presečnik pričakuje, da bo pripravil zelo dobre predloge in da najbrž ne bo prevelik problem tudi pri izražanju poslanskih stališč do njegovih predlogov.

Gantar meni, da je Janez Drnovšek dobil dostojnega naslednika

Govor novega predsednika je bil po mnenju Pavla Gantarja (Zares) umirjen in trezen govor, ki je hkrati dal usmeritve za naprej, hkrati pa izpričuje njegovo politično filozofijo. Gantar meni, da je Janez Drnovšek dobil dostojnega naslednika, pa tudi sicer ima Slovenija srečo z izborom in izvolitvami predsednikov države.

Žnidaršič pričakuje, da bo Türk predsednik vseh Slovencev Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič pričakuje, da bo Türk predsednik vseh Slovencev, saj ni politično obremenjen in ima široke mednarodne izkušnje. Po njegovem mnenju je novi predsednik silno sposoben politik, njegov govor pa je dokaz, da razume zelo kompleksno problematiko družbenega in političnega življenja. V DeSUS so zato prepričani, da bo svojo funkcijo Türk opravljal v dobro vseh državljanov.

Ne spreglejte