Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
8.54

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,24

Natisni članek

Damjan Štefanc test učitelj učenje šola

Sreda, 10. 4. 2024, 8.54

2 tedna, 5 dni

Šolski test, ki je povzročil burne odzive: zdaj sta se oglasila še strokovnjaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,24
Danijela Makovec Radovan | "Jasno podana navodila pri pouku, še posebej pa pri ocenjevanju, igrajo pomembno vlogo pri tem, da učenec lahko znanje izkaže na način, kot ga pričakuje učitelj," pravi predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Danijela Makovec Radovan. | Foto STA

"Jasno podana navodila pri pouku, še posebej pa pri ocenjevanju, igrajo pomembno vlogo pri tem, da učenec lahko znanje izkaže na način, kot ga pričakuje učitelj," pravi predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Danijela Makovec Radovan.

Foto: STA

"Zgrožen sem. Popolnoma nesprejemljivo je, da je učiteljica nalogo ovrednotila z nič točkami. Če je namen ocenjevanje znanja, je treba ugotoviti, da je učenec znanje izkazal," je ob objavi osnovnošolskega testa, ki je razburil slovensko javnost, na družbenem omrežju Facebook zapisal pedagoški strokovnjak Damijan Štefanc. Z njim se strinja tudi predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Danijela Makovec Radovan, ki je za Siol.net pojasnila, da glede na videno učenec oziroma učenka ni napisal(a) ničesar narobe in da v vsebini ni napak.

Govora je o osnovnošolskem testu, ki je po objavi na družbenih omrežjih sprožil odzive tako strokovnjakov kot širše javnosti. Učenci bi morali pri testu poiskati pare zapisanim besedam, pri čemer bi jih morali zapisati v okvirček ob besedi, ne pa pod njo, kot je storil otrok, čigar test se je znašel v javnosti. Vsebinsko so bili odgovori torej pravilni, a niso bili vpisani v pravi okvirček, zato je otrok pri tej nalogi namesto petih dobil nič točk. 

Danijela Makovec Radovan: V vsebini ni napak

"Zelo težko komentiram zgolj fotografijo in to, kar je vidno zgolj iz objave, ker gre za eno nalogo in širši kontekst javnosti ni poznan. A glede na videno in podano navodilo, učenec/učenka ni napisal(a) ničesar narobe. Vsi pari so pravilni, v vsebini ni napak," je omenjeni primer za Siol.net komentirala predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Danijela Makovec Radovan.

"Če je učitelj(ica) želel(a), da učenec odgovore napiše v isto vrstico, bi bilo treba to zapisati v navodilo. Jasno podana navodila pri pouku, še posebej pa pri ocenjevanju, igrajo pomembno vlogo pri tem, da učenec lahko znanje izkaže na način, kot ga pričakuje učitelj. Če je navodilo ohlapno, je treba upoštevati, da bo lahko na drugi strani razumljeno različno," je prepričana Makovec Radovanova. 

Štefanc: Če je namen ocenjevanje znanja, ga je učenec izkazal 

Na družbenem omrežju Facebook se je oglasil tudi Damijan Štefanc z oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani. Kot je poudaril, je zgrožen, saj se mu zdi nesprejemljivo, da je učiteljica nalogo ovrednotila z nič točkami. 

Strokovnjak Damijan Štefanc je zgrožen nad odločitvijo učiteljice. | Foto: STA Strokovnjak Damijan Štefanc je zgrožen nad odločitvijo učiteljice. Foto: STA

"Če je namen ocenjevanje znanja, je treba ugotoviti, da je učenec znanje izkazal. Dejstvo, da je odgovor zapisal na mesto, ki ga učiteljica ni predvidela, tu ne igra nobene vloge, še zlasti ker tudi sama učiteljica ni jasno povedala, kje naj bo zapisan pravilen odgovor (npr. tako, da bi en primer v tabeli imel zapisano pravilno rešitev)," je poudaril Štefanc. 

razred šola učenje
Novice Šolski test povzročil burne odzive. Se je otroku res zgodila krivica?
Ne spreglejte