Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 5. 2014,
11.16

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ukinitev

Sreda, 7. 5. 2014, 11.16

5 let, 4 mesece

Styria ukinja brezplačnik Žurnal24

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Styria z jutrišnjim dnem ukinja najbolj brani brezplačnik Žurnal24 in tednik Žurnal. Spletna stran medija ne deluje več.

Avstrijsko medijsko podjetje Styria se je odločilo zapreti podjetje Žurnal Media, ki izdaja brezplačnika Žurnal24 in Žurnal ter spletno stran zurnal24.si, ta je po rezultatih branosti MOSS v marcu dosegla deseto mesto.

Po informacijah iz vrst novinarjev časnika so zaposleni na današnjem kriznem sestanku izvedeli, da bodo jutri izdali še zadnji izvod časnika. Odločitev, da brezplačnik vključno s spletno stranjo v celoti ukinejo, naj bi Avstrijci za zaprtimi vrati sprejeli ta teden.

"Osnova za neodvisno in kakovostno novinarstvo je ekonomska uspešnost" Predsednik uprave družbe Styria Media Group Markus Mair je pojasnil: "Odločitev je bila za nas zelo težka. Vendar pa na koncu z ekonomskega vidika žal nismo mogli sprejeti drugačne."

Iz družbe so sporočili, da je osnova za neodvisno in kakovostno novinarstvo ekonomska uspešnost. "Kljub spoštovanja vrednim številkam o branosti in spletnih dostopih, ki jih imajo Žurnal24 (dnevno 239.000 bralcev), Žurnal (tedensko 319.000 bralcev) in Žurnal24.si (401.000 različnih uporabnikov), doseganje dobičkonosnosti s temi brezplačnimi mediji zaradi trajno šibkega oglaševalskega trga ni mogoče."

Za zaposlene pripravljajo socialni načrt Kot so še sporočili iz avstrijske Styrie, za prizadete zaposlene pripravljajo socialni načrt. V zraku je tudi vprašanje, ali se lahko kaj podobnega zgodi tudi s portaloma Bolha in Moje Delo. Zato pojasnjujejo: "S tem korakom se Styria Media Group AG v Sloveniji umika s področja brezplačnih medijev in se osredotoča na izgradnjo svojega tržnega položaja na področju digitalnih medijev. S portaloma malih oglasov bolha.com ter zaposlitvenih oglasov MojeDelo.com je Styria vodilna na trgu."

Spletne Finance poročajo, da so prihodki Žurnala Medie, ki je v stoodstotni lasti Styrie, lani v primerjavi z letom 2012 upadli za dober milijon evrov, na 5,04 milijona evrov. Predlanskim so tako v Žurnalu imeli še dva milijona, lani pa 1,6 milijona evrov izgube.

Brez dela ostalo 53 ljudi Kot so za STA pojasnili v Styrii, bo brez dela ostalo 53 ljudi, podrobnosti o socialnem načrtu pa zaenkrat ne želijo podajati.

Kot je za spletni portal MMC povedal odgovorni urednik Žurnala Matej Košir, ki je na tem delovnem mestu od marca 2012, je žalostno novico izvedel ponoči, večina novinarjev in drugih sodelavcev pa danes.

Styria je podjetje lani dokapitalizirala, saj je bilančna izguba znašala kar 40 milijonov evrov, po dokapitalizaciji pa je podjetje zabeležilo 240 tisočakov dobička.

Za izgubo, ki jo je v Sloveniji pridelala Styria, bo nekdo moral odgovarjati "Z ukinitvijo Žurnalovih izdaj so se pokazale napačne poslovne odločitve iz leta 2007, ko se je uprava Styrie odločila lansirati brezplačni dnevnik. Sprememba periodike je podrla finančno konstrukcijo, saj je bilo na dnevni ravni veliko težje pridobiti zadostno število oglasov kot na tedenski ravni," je za Planet Siol.net dejal nekdanji odgovorni urednik Žurnala Dejan Steinbuch.

Da se je Žurnal kljub visokim finančnim izgubam obdržal vse do danes, je po Steinbuchovih besedah tudi posledica tega, da je idejni oče projekta v Sloveniji član uprave Styrie Klaus Schweighofer, ki je vse do konca upal, da bo projekt brezplačnika vendarle uspešen. Dodaja, da se je v zadnjih letih od finančne krize moralna drža in odgovornost v Avstriji močno okrepila, kar nam lahko da slutiti, da bo za izgubo, ki jo je v Sloveniji pridelala Styria, nekdo moral odgovarjati.

Ne spreglejte