Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2023,
15.26

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

Natisni članek

Kamnik poplave

Ponedeljek, 7. 8. 2023, 15.26

9 mesecev, 2 tedna

Surova moč Kamniške Bistrice: vse, kar ni bilo vzidano v tla, je odnesla voda #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

Po treh dneh nočne more je nad Slovenijo posijalo sonce. Pot nas je vodila v Kamnik, kjer so razmere trenutno stabilne, surova moč Kamniške Bistrice pa je kljub nadčloveškemu trudu domačinov, prostovoljcev in pristojnih služb vidna na vsakem koraku. O tem pričajo kupi odpadnega materiala, podrt most v kraju Godič, pa tudi zasuti avtomobili, podrta drevesa in razpadajoče ceste oziroma tisto, kar je ostalo od njih. 

"Trenutne razmere so stabilne in se premikajo v pozitivno smer. Imamo lepo vreme, vodotoki upadajo, težave pa imamo s plazovi. Tukaj je nekje med 200 in 300 plazov, nekateri so delno stabilni, nekateri še vedno drsijo navzdol. Glavna težava je, da se pojavljajo za hišami in cestami," je pojasnil vodja intervencije in član Štaba Civilne zaščite Kamnik Jože Oblak

Poplave Kamnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Še vedno so tri doline Kamniške Bistrice, dolina Črne in dolina Bistričice prevozne le za intervencijske službe, ki prebivalce, ki jih niso evakuirali, oskrbujejo s hrano in vodo. Vsi, ki so jih evakuirali, pa si bodo lahko danes po besedah vodje intervencije ogledali, kaj je ostalo od njihovih domov. Ob evakuaciji so bili ljudje v šoku, zato so jim omogočili psihološko pomoč, še pove Oblak. 

V Kamniku se vsi po vrsti trudijo nazaj vzpostaviti približno normalno življenje. A stanje v občini še zdaleč ni normalno, opozarja vodja intervencije. Ob tem apelira na vse tiste, ki imajo občutek, da je sistem urejen, da se obnašajo varčno, predvsem ko gre za vodo, ljudi poziva, naj vode ne uporabljajo za pranje dvorišč, avtomobilov ... V občini sicer končujejo vzpostavitev začetnih pogojev za vodovod. Kamničani so že več dni brez pitne vode, saj je voda v poplavah pretrgala 200 metrov dovodnega cevovoda. 

Fotogalerija
1 / 9

Ljudje, ki jih srečamo na poti, čistijo hiše in poskušajo izbrisati sledi zadnjih nekaj dni. Pripovedujejo, kako grozljivo je bilo v noči na petek, ko je v hiše v kraju Godič najprej vdrla voda, pol ure kasneje pa so že bežali iz domov, saj se je s hriba nad njimi sprožil plaz.

Poplave Kamnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Le nekaj metrov stran pa je Kamniška Bistrica odnesla most. Pretresljivi posnetek, ko je voznik za las ušel smrti, si je ogledala skoraj vsa Slovenija. Od mostu, ki povezuje Godič in Zgornje Stanje, pa je ostalo le to, kar vidite na spodnjih fotografijah. 

Gasilci so že pripravili seznam poškodovanih objektov in objektov, ki jim nevarnost še grozi. Kot pojasni Jože Oblak, gasilci opišejo, za kakšno grožnjo gre, ali je bila hiša poplavljena ali pa jo je zasul plaz. | Foto: Ana Kovač Gasilci so že pripravili seznam poškodovanih objektov in objektov, ki jim nevarnost še grozi. Kot pojasni Jože Oblak, gasilci opišejo, za kakšno grožnjo gre, ali je bila hiša poplavljena ali pa jo je zasul plaz. Foto: Ana Kovač

Poplave Kamnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Poplave Kamnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Vse, kar ni bilo vzidano v tla, je splavalo po vodi. Povsem uničeni so prostori Gorske reševalne službe Kamnik, kamor so se preselili pred slabim letom dni. Nastalo je za okoli milijon evrov škode, pojasnjuje predsednik Gorske reševalne službe Kamnik Jernej Lanišek.

Poplave Kamnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Govorili smo tudi z gasilci. Ko se je vse skupaj začelo, priznavajo, je vladal kaos. Tudi sami so morali premisliti, kam bodo v tistem trenutku šli in komu bodo pomagali, saj so morali v prvi vrsti poskrbeti za svojo varnost. Gasilci niso opravljali le intervencij, ampak so tudi ljudem nudili podporo v najtežjih trenutkih.

Kamniška Bistrica je popolnoma uničila avtomobile, parkirane v bližini prostorov GRS Kamnik. Nihče ne ve, kdo so lastniki avtomobilov tujih registrskih tablic, nam je povedal lastnik bližnjega zemljišča.  | Foto: Ana Kovač Kamniška Bistrica je popolnoma uničila avtomobile, parkirane v bližini prostorov GRS Kamnik. Nihče ne ve, kdo so lastniki avtomobilov tujih registrskih tablic, nam je povedal lastnik bližnjega zemljišča. Foto: Ana Kovač

Iz sistema intervencije v sistem sanacije

Kot pojasnjuje vodja intervencije Jože Oblak, trenutno prehajajo iz sistema intervencije v sistem sanacije. Intervencijske službe z današnjim oziroma jutrišnjim dnem predajajo delo in naloge sistemu občinske uprave in strokovnim službam, ki bodo izvajali nadaljnje sanacije. 

Poplave Kamnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Oblak: Vedno več je radovednežev in tistih, ki se želijo okoristiti

Kot pove Oblak, se v zadnjem času spopadajo z vedno več radovedneži in tistimi, ki se želijo okoristiti ob nesreči drugih: "Pri vsaki intervenciji se najdejo ljudje, ki računajo na prihodke, torej lopovi. Prav zato je na območju Kamnika prisotne več policije. Za zdaj še nismo dobili prijave, da bi prišlo do kraje, in to je za te razmere velik uspeh."

Tukaj so tudi turisti, za katere Oblak priznava, da so izredno iznajdljivi in da vseh ne morejo ujeti. "Potem so tukaj še podjetja, ki smo jim morali dovoliti, da zaženejo proizvodnjo, v nasprotnem primeru bi prišlo do velike gospodarske škode. Tudi zato se je promet povečal za stokrat, kar dodatno ovira delo intervencijskih služb," pojasni vodja intervencije. 

gasilci
Novice Seznam gasilskih društev in zvez, ki jim lahko pomagate finančno
poplave 2023
Avtomoto Številne ceste po Sloveniji so še vedno zaprte
Alenka Bratušek
Novice Ministrica Bratušek: Naša prva skrb je po vsej Sloveniji zagotoviti prevoznost
Ne spreglejte