Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 12. 2021,
11.59

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

26

Natisni članek

Slovenija COVID-19 Koronavirus

Sreda, 8. 12. 2021, 11.59

2 leti, 5 mesecev

Proticovidno zdravilo pri nas na voljo v ponedeljek #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

26

"Ves čas sledimo svetovnemu razvoju, med prvimi državami na svetu smo imeli na voljo cepiva proti covid-19. V teh dneh pa k nam prihaja tudi prvo zdravilo za zdravljenje covid-19," je uvodoma v današnji izjavi za javnost dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Na voljo bo za približno 5.700 zdravljenj. Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc in vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž sta predstavila podrobnosti o uporabi proticovidnih zdravil molnupiravir in roactemra. 

V Sloveniji smo v tem mesecu že prejeli zdravila za več kot 5.700 zdravljenj covidnih bolnikov, je še dejal minister Poklukar.

Ključno pri zdravilu molnupiravir je, da ga za razliko od prejšnjih, tako imenovanih bioloških oziroma imunomodelurajočih zdravilih, ni treba prejemati intravenozno ali podkožno, temveč ga bolniki prejmejo v obliki tablet.

Cepljenje sicer ostaja ključni ukrep za omejevanje epidemije, je ob tem poudaril Poklukar, a bodo posamezniki, ki imajo večjo verjetnost za težji potek bolezni, ob pozitivnem rezultatu in presoji stroke lahko prejeli tudi omenjeno zdravilo. "Zdravilo se prejema z namenom preprečitve hospitalizacije oziroma težjega poteka bolezni covid-19," je še dodal.

Za omenjeno zdravilo bodo bolniki morali podpisati soglasje, saj v Sloveniji še ni registrirano, je še pojasnil Poklukar.

Nosečnice in doječe matere izključene, enako najbolj kritični bolniki 

Molnupiravir je protivirusno zdravilo iz skupine nukleozidnih analogov, ki so "v bistvu gradbeni bloki ribonukleinske kisline, ki je dedni material virusa. Zdravilo se v telesu spremeni na tak način, da se začne vgrajevati v virusno ribonukleinsko kislino in tam dela napake. In ko je teh napak zadosti, se virus ne more več razmnoževati in preneha biti aktiven," je sistem učinkovanja zdravila opisala predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc.

Zdravilo je namenjeno vsem, ki imajo dejavnike za težji potek bolezni, je še povedala Lejko Zupančeva. Ključni dejavnik je starost, in sicer 65 let in več, ki je po njenem mnenju že sama po sebi zadosten dejavnik tveganja za težji potek bolezni. Pomembni dejavniki tveganja so še izredno prekomerna telesna teža, sladkorna bolezen, arterijska hipertenzija, srčno popuščanje in druge srčne bolezni, ledvična odpoved, jetrne bolezni in tudi nosečnost.

"Zdravila bolnik ne bo šel iskat sam, saj bolni nimajo kaj hoditi naokoli," je še dejala in pojasnila, da bodo zdravilo lahko prevzeli svojci.

Zdravilo za nosečnice ni primerno, saj nekateri parametri kažejo, da bi utegnilo poškodovati plod, zato ga tej skupini žensk ne bodo predpisovali. Enako velja za doječe matere.

V spodnjem videoposnetku Lejko Zupančeva razlaga, kako in s katerimi zdravili so zdravili covidne bolnike:

Za kritično bolne ostajajo pri obstoječih zdravilih 

"Razmere še nekaj časa ne bodo normalne, zdravstveni sistem še nekaj časa ne bo deloval normalno, konec meseca lahko na intenzivnih oddelkih še vedno pričakujemo okoli 120 kritično bolnih," pa je trenutne razmere v UKC Ljubljana opisal vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb.

Pri zdravljenju kritično bolnih večjega preboja v zadnjih mesecih ni bilo, je še dejal Jereb, še vedno ključna ostaja podpora dihanju, podpora aparatov, sodobni načini predihavanja, s čimer zmanjšujejo dodatne okvare na pljučih pri najtežjih covidnih bolnikih.

"Molnupiravir ni primeren za kritično bolne, pri teh bolnikih uporabljamo protivirusno zdravilo remdesivir in glukokortikoide v visokih odmerkih, s katerimi preprečujemo vnetne odzive v sklopu covid-19," je še pojasnil Jereb. 

Kot reševalno zdravljenje že od 2. vala epidemije pri nas za kritične bolnike uporabljajo še tocilizumab (roacterma), specifično zdravilo, s katerim zavirajo vnetne odzive in vplivajo na prognozo kritično bolnih. To zdravilo sicer pri nas že uporabljajo pri zdravljenju revmatskih in vnetnih bolezni.

bolnišnica
Novice EMA kritičnim covidnim bolnikom priporoča zdravilo RoActemra
Molnupiravir
Novice Kmalu tudi v Sloveniji 21.600 odmerkov zdravila proti covid-19
Molnupiravir
Novice Ema odobrila izredno uporabo Merckovega zdravila
Molnupiravir
Novice Vlada pooblastila NIJZ za nakup zdravil za covid-19
Testiranje koronavirus
Novice EMA prižgala zeleno luč še dvema zdraviloma proti covidu-19

 

 

Ne spreglejte