Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2024,
13.34

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

naravna nesreča reševanje omrežje 5G WiFi mobilna telefonija Telekom Slovenije

Torek, 7. 5. 2024, 13.34

1 teden, 5 dni

Telekom Slovenije vzpostavil prvo mobilno intervencijsko enoto v primeru naravnih nesreč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
mobilna intervancijska enota | Z mobilno intervencijsko enoto bo uporabnikom na prizadetih območjih omogočena komunikacija z bližnjimi, hkrati bo lažje tudi usklajevanje dela civilne zaščite, gasilcev in preostalih infrastrukturnih služb. | Foto Telekom Slovenije

Z mobilno intervencijsko enoto bo uporabnikom na prizadetih območjih omogočena komunikacija z bližnjimi, hkrati bo lažje tudi usklajevanje dela civilne zaščite, gasilcev in preostalih infrastrukturnih služb.

Foto: Telekom Slovenije

Telekom Slovenije bo v prihodnje ob naravnih ali drugih nesrečah, v katerih bi bilo prizadeto delovanje omrežja, z lastno mobilno enoto uporabnikom na prizadetih območjih v najkrajšem času ponovno omogočil mobilne storitve. Strokovnjaki Telekoma Slovenije so namreč aktivirali prvo mobilno intervencijsko enoto.

Mobilna intervencijska enota Telekoma Slovenije je zaokrožen tehnološki sistem, ki vsebuje vse potrebno za vzpostavitev javnega mobilnega omrežja in omrežja WiFi ob izrednih okoliščinah. Sistem ima lastno baterijsko in agregatno napajanje ter zmogljivo povezavo v hrbtenično omrežje Telekoma Slovenije, ki lahko poteka tudi prek satelitov. Uporabniki se nato v mobilno omrežje in omrežje WiFi povezujejo prek sprejemno-oddajnih postaj, ki so sestavni del mobilne intervencijske enote.

mobilna intervancijska enota | Foto: Telekom Slovenije Foto: Telekom Slovenije

Boštjan Košak, predsednik uprave Telekoma Slovenije
Novice Spotkast s predsednikom uprave Telekoma Slovenije Boštjanom Košakom

Hitra dostava in aktivacija opreme 

Popolna avtonomija mobilne intervencijske enote pomeni, da je celotna oprema pripravljena v večjem kovčku in jo lahko Telekom Slovenije na prizadeto območje dostavi s posebnim terensko opremljenim kombijem, če cestnih povezav ni na voljo, pa se lahko oprema dostavi tudi s helikopterskim prevozom. Ker je oprema vnaprej pripravljena na delovanje, se lahko na lokaciji aktivira v zelo kratkem času.

V Telekomu Slovenije se zavedajo, da je ob izrednih okoliščinah možnost komunikacije z namenom zaščite in reševanja življenj ter premoženja izjemno pomembna. Z mobilno intervencijsko enoto bo uporabnikom na prizadetih območjih omogočena komunikacija z bližnjimi, hkrati pa bo lažje tudi usklajevanje dela civilne zaščite, gasilcev in preostalih infrastrukturnih služb.

"Ob poplavah avgusta 2023 je na prizadetih območjih do prekinitev delovanja mobilnih komunikacij prišlo predvsem zaradi dolgotrajnega izpada električnega napajanja. V omrežju Telekoma Slovenije smo na terenu razmere reševali tudi z agregati, s čimer smo zagotavljali delovanje baznih postaj in mobilnega omrežja. Fiksno omrežje pa je bilo ponekod poškodovano neposredno in je položaj terjal začasno in trajno sanacijo predvsem kabelskega dela omrežja. Na morebitne tovrstne izjemne okoliščine želimo biti v prihodnje še bolje pripravljeni, zato smo pripravili dodatno rešitev za hitro vzpostavitev zasilnega mobilnega in brezžičnega omrežja v prizadetem kraju, če bi bilo to potrebno, hkrati pa si želimo, da bi bilo tovrstnih posredovanj čim manj," je poudaril Matjaž Beričič, direktor Omrežja in infrastrukture v Telekomu Slovenije.

nasmejani starejši
Novice Gumb, ki ohranja samostojnost in varnost seniorjev
Omrežje Telekoma Slovenije je ob lanskih poplavah, ki so prizadele Slovenijo, kot edino omrežje v Sloveniji v celoti nemoteno delovalo v treh dneh. Pri tem je Telekom Slovenije prek nacionalnega gostovanja in na prošnjo operaterjev v tem obdobju komunikacijo v svojem omrežju omogočal uporabnikom vseh operaterjev v državi.

mobilna intervancijska enota | Foto: Telekom Slovenije Foto: Telekom Slovenije

Uživajmo pametno
Novice Uživajmo pametno – platforma zoper pasti digitalnega sveta
Telekom - Mobi
Novice Kaj prinaša prenovljena predplačniška ponudba Mobi?
Starš. Otrok. Digitalno starševstvo. Računalnik.
Novice Odgovori, ki bi jih moral poiskati vsak starš
 
Ne spreglejte