Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2023,
10.44

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Državni zbor težave spletna stran

Četrtek, 30. 11. 2023, 10.44

6 mesecev, 1 teden

Težave pri delovanju spletnih strani državnih ustanov so odpravljene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
eDavki | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Nekatera spletna mesta državnih ustanov so bila danes dopoldne začasno nedostopna. Pri tem ni šlo za varnostni incident, temveč za tehnične težave, je pojasnil prvi mož nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT Gorazd Božič. Omenjene tehnične težave so že odpravili. Preiskava je v teku. 

Da najverjetneje ne gre za hekerski napad, je že pred tem povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Začasno nedelovanje spletnih strani državnih ustanov je po pojasnilih ministrice posledica zastoja v delovanju omrežnih stikal. Težave so že odpravili, preiskava o razlogih za zastoj pa je v teku, je pojasnila ministrica. Po doslej zbranih informacijah ni šlo za kibernetski vdor.

"Zjutraj je prišlo do zastoja v delovanju omrežnih stikal, kar se je odrazilo v nedelovanju spletnih strani, pošte in telefona. Takoj smo pristopili k iskanju napake in odpravi vzrokov s pomočjo zunanjih strokovnjakov, ki skrbijo za vzdrževanje sistema HKOM," je na današnji novinarski konferenci po seji vlade pojasnila ministrica.

Spletna mesta državnih institucij, državnega zbora in sodišč že nekaj časa ponovno delujejo nemoteno.

"O razlogih za zastoj v delovanju sistema poteka temeljita preiskava. Po doslej zbranih informacijah ni šlo za varnostni incident oz. kibernetski vdor," je dejala, državljanom in sodelavcem v državni upravi pa se je opravičila za nevšečnosti.

Nedosegljiva klicna številka 114

Med drugim so bila začasno nedostopna spletna mesta vlade, državnega zbora, statističnega urada, slednji je posledično imel težave glede današnjih objav, med drugim glede podatkov o inflaciji.

Zaradi tehničnih težav, ki so prizadele več državnih organov, je bila več ur nedosegljiva tudi telefonska številka 114 klicnega centra za informacije po poplavah, je potrdil vodja centra Andrej Šter. Kot je zagotovil, bodo poskušali čim prej vrniti vse neodgovorjene klice. Telefonska številka 114 sedaj znova obratuje. 

Kot je pojasnil Šter, je težava nastala pri komunikacijskemu omrežju državnih organov HKOM.

Nedosegljivi so bili med 8. in 9. uro ter med 9.10 in 11.10. V tem času je na center poklicalo več deset ljudi, ki so iskali informacije po poplavah, a v centru niso mogli odgovoriti na klice. Šter je zagotovil, da bodo vse poklicali nazaj. Bo pa to verjetno trajalo nekaj časa, saj je zaradi nedelovanja sistema nastal zaostanek.

Spolne zlorabe otrok, strah, izsiljevanje
Novice Ugasnila je legendarna, a "izjemno nevarna" spletna stran
Brskanje po internetu
Novice Na spletu lažna spletna stran državnega portala eUprava
Evropski parlament
Novice Spletna stran Evropskega parlamenta tarča hekerskega napada. Je v ozadju Rusija?
NLB
Novice NLB opozarja: Ne odpirajte tega lažnega elektronskega sporočila
Ne spreglejte