Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 5. 2021,
15.35

Osveženo pred

3 mesece

Vsebino omogoča CARE4CLIMATE

Natisni članek

Škofja Loka toplogredni plini okolje ogljični odtis advertorial CARE4CLIMATE

Četrtek, 13. 5. 2021, 15.35

3 mesece

Teden za prihodnost planeta

Tisti dnevi v letu, ko je varno stopiti s pločnika na cesto

Vsebino omogoča CARE4CLIMATE

Prostorski razvoj mestnih središč je včasih na prvo mesto postavljal avtomobilski promet, zato smo se ljudje navadili, da za vsakodnevne opravke primarno izbiramo avtomobil ne glede na razdaljo.

Slovenski projekt Odprta ulica je navdih našel v tujini. Mesta v tujini, ki so ulice odprla pešcem, so nad ukrepom navdušena. | Foto: Getty Images Slovenski projekt Odprta ulica je navdih našel v tujini. Mesta v tujini, ki so ulice odprla pešcem, so nad ukrepom navdušena. Foto: Getty Images

Vedno bolj se prebuja zavest, da morajo biti mesta odprta za aktivno mobilnost – hojo, kolesarjenje in javni promet – ter na nek način zaprta za motorni promet, lahko pa je omogočen dostop z avtom za lokalno prebivalstvo in lastnike lokalov in trgovin. S tem bi lahko začeli reševati problem prekomerne rabe avtomobila na kratke razdalje, kar lahko občutno zmanjša izpuste toplogrednih plinov v urbanih okoljih.

SODELUJ V NAGRADNEM KVIZU!

Približati mesto pešcem

V času projekta Odprta ulica je celotna ulica zaživela skoraj festivalsko življenje. Foto: Andrej Tarfila (vir: samo1planet.si) | Foto: V času projekta Odprta ulica je celotna ulica zaživela skoraj festivalsko življenje. Foto: Andrej Tarfila (vir: samo1planet.si)

Eden od projektov, ki želi mesta približati pešcem in kolesarjem, je projekt Odprta ulica, ki se v posameznem mestu večkrat ponovi na isti ulici. Preizkusili so ga že v številnih mestih po svetu, kjer se je pokazalo, da odprta ulica pozitivno vpliva na lokalno okolje, skupnost in gospodarstvo.

Odprta ulica je aktivnost projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Sofinancirana je s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Projekt vodi IPoP – Inštitut za politike prostora.

Ukrep odpiranja ulic za pešce je postal še posebej popularen letos, v času pandemije bolezni covid-19, ko so se številna mesta odločila izboljšati možnosti za bivanje na prostem in prebivalcem omogočiti dovolj prostora za gibanje ob upoštevanju priporočene razdalje. Na ulici tako postane bolj prijetno, več je prostora, manj je prometnega hrupa in zrak je čistejši.

Z odpiranjem ulice za igro, druženje, hojo in kolesarjenje naše ulice postanejo veliko več kot le prostor za avtomobile, spremenijo se v prijetne, udobne in varne površine za vsakdanje življenje pešcev in kolesarjev, ki sta najbolj zapostavljeni in ranljivi skupini v prometu, hkrati pa zasedata najmanj prostora, ne onesnažujeta zraka in ne povzročata hrupa.

Privlačen dodaten program še popestri mestno življenje, kar se je zgodilo tudi na prvi slovenski Odprti ulici, in sicer v Škofji Loki, septembra lani.

Prva slovenska odprta ulica: šolski primer, ki je lahko za zgled

Odprta ulica je primeren kraj za srečanja in različne dogodke. Foto: Nela Halilović (vir: samo1planet.si) | Foto: Odprta ulica je primeren kraj za srečanja in različne dogodke. Foto: Nela Halilović (vir: samo1planet.si)

Škofja Loka je kot prvo slovensko mesto za pešce odprla Šolsko ulico, ki jo dnevno uporablja nekaj več kot osem tisoč ljudi. Od tega je 58,5 % pešcev, 7,1 % kolesarjev, 33,5 % avtomobilov ter 0,9 % preostalih udeležencev. Kljub temu imajo avtomobili na ulici dvakrat več prostora kot drugi uporabniki.

Grafika: Darja Klančar (vir: samo1planet.si) | Foto: Grafika: Darja Klančar (vir: samo1planet.si) Na Šolski ulici se nahajajo osnovna šola, stanovanjsko naselje, pokopališče, knjižnica, več trgovin, kavarne, notar, frizerji, knjigarna … Ulica je bila odprta pet sobot zapored in na dan brez avtomobila ter pet delovnih dni med jutranjo konico, kar je bilo posebej všeč šolarjem, pa tudi drugim krajanom, saj je bil v tem času sprehod po ulici, ki povezuje staro mestno jedro in območje nekdanje vojašnice, kjer se vzpostavlja nov družbeni center, veliko prijetnejši. Odprta ulica s svojim pestrim programom namreč v marsičem spominja na ulične festivale.

Takšno spodbujanje srečevanja ljudi in povezovanja skupnosti ter ustvarjanje prostora za druženje, ustvarjalnost, gibanje in varno aktivno mobilnost, so Škofjeločani lepo sprejeli.

Projekt bodo ponovili še v letu 2021 in 2022 v dveh drugih slovenskih občinah.

Kaj pa v vaši občini naredite za bolj zeleni planet?

Škofja Loka je bila nad uvedno Odprte ulice septembra lani navdušena. | Foto: Getty Images Škofja Loka je bila nad uvedno Odprte ulice septembra lani navdušena. Foto: Getty Images

Vsakodnevno ustvarjamo veliko dobrih in pozitivnih zgodb, ki uspešno pomagajo krotiti podnebne spremembe.

V Škofji Loki in Bohinju dokazujejo, da z različnimi ukrepi lahko zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov, umirimo promet in naredimo mesta prijaznejša obiskovalcem in domačinom.

Naj tudi vaša občina postane zaveznik planeta.

PREVERI ŠE VEČ DOBRIH ZGODB.

Bohinj
Novice Slovenski turistični biser, kjer svojega avtomobila ne boste pogrešali

Ali si zaveznik planeta?

Vsak peti Slovenec meni, da so podnebne spremembe najresnejša težava, s katero se sooča svet, kaže v lanskem letu opravljena raziskava Evropske komisije.

V projektu LIFE IP Care4Climate so prepričani, da je skrajni čas, da od besed preidemo k dejanjem.

Poznaš vzroke sprememb in ukrepe za blažitev njihov posledic bolje od svojih prijateljev?

Preveri svoje znanje in sodeluj v nagradnem žrebanju. Podarili bomo:

- 1 nahrbtnik in

- 3 majice.

Reši podnebni kviz!

Imamo Samo 1 planet: Prehod Slovenije v nizkoogljično družbo

samo1planet | Foto: Navdihujoča spletna stran Samo 1 planet, kjer uporabniki lahko poiščejo številne ideje in zanimivosti s področja varovanja okolja in prehoda v nizkoogljično družbo, je nastala v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, ki je sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Partnerji projekta delujejo na področjih trajnostne mobilnosti, zelenega javnega naročanja, trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije v stavbah ter podjetjih, odpadne hrane in rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (LULUCF). Cilj je učinkovito izvajanje ključnih ukrepov zmanjšanja emisij toplogrednih plinov v Sloveniji do leta 2030.

logo C4C CARE4CLIMATE | Foto:

 

 

Ne spreglejte