Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2011,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 11. 2011, 12.57

8 let

Travmatična avtoodisejada iz Jesenic do Bolgarije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eva Š. je za popravilo svojega passata uradnemu servisu odštela dobrih 1400 evrov, a kljub zagotovilom na želeni cilj ni prišla. Na pooblaščenem servisu odgovarjajo, da napaka ni njihova.

Eva Š. je za popravilo svojega passata uradnemu servisu odštela dobrih 1400 evrov, a kljub zagotovilom na želeni cilj ni prišla. Na pooblaščenem servisu odgovarjajo, da napaka ni njihova.

Eva Š. (podatke hranimo v uredništvu) že več kot desetletje živi in dela v Sofiji v Bolgariji, zaradi dolge poti v Slovenijo in nazaj pa tudi nenehno skrbi, da je njen jekleni konjiček v dobri formi. Tik pred odhodom nazaj v Bolgarijo je ugotovila, da ji je iz avtomatskega menjalnika izteklo olje, saj se je avto ustavil.

Mečkali so 18 dni "Avto sem na pooblaščeni volkswagnov servis na Jesenice – naj poudarim, da je bil vedno samo na uradnih servisih in nikoli v kakšni domači garaži – odpeljala 9. septembra. Prevzel ga je Andrej Fiksl, nato pa sem bila naprej v stiku z Borutom Kunstljem. No, avta se najprej nekaj dni sploh niso dotaknili, potem pa mi je Fiksl povedal, da nimajo avtomehanika za avtomatske menjalnike, ker da se avtomatiki pri nas ne vozijo toliko. Predlagal je celo, da bodo menjalnik po tem, ko ga bodo razstavili, poslali v Ljubljano, a ga potem niso. So pa s popravilom mečkali in me 'nategovali' do 27. septembra," jezno razlaga Eva.

Drugi dan po popravilu nazaj na servis Preden so ji izročili ključe, je na testno vožnjo s popravljenim vozilom odšel Kunstelj, za popravilo pa je odštela 1424 evrov, zato je morala zaprositi za izreden limit. "Naslednje jutro sem jim avto spet odpeljala, ker avto ni delal tako, kot bi moral. Pri menjavi prestav je cukal, butal, vključeval se mu je ne vem kakšen režim, namesto da bi svetila ena sama lučka, so svetile vse," našteva Eva. Avto naj bi znova pregledali, Kunstelj je šel spet na testno vožnjo.

"Po moje niso naredili nič. Poudarila sem, da me čaka 1000 kilometrov, Kunstelj pa mi je zagotovil, da bo avto zdržal do Sofije, da naj potem, ko prispem, le preverim, koliko olja je v menjalniku. In da je normalno, da cuka in buta, ko prestavlja, ker so zdaj notri novi in stari deli in ti novi se morajo samo 'posesti'," našteva Eva.

Z avtovleko do cilja

Eva je vso pot trepetala, da je avto ne bi pustil na cedilu. A zgodilo se je ravno to. Tridesetega septembra je v Nišu na pomoč poklicala vlečno službo AMZS. "Ker AMZS pokriva vleko le do vsote 200 evrov, sem morala 120 evrov še doplačati," pojasni.

Direktor servisa: Čakali smo naročene dele Razlaga z uradnega servisa je malenkost drugačna. "Gospa je pripeljala vozilo na naš servis 6. septembra z vleko. Ker smo imeli kapacitete delavnice zasedene, smo vozilo v delavnico prevzeli 12. septembra. Pri pregledu in demontaži menjalnika smo ugotovili, da olje spušča na tesnilnem obroču glavne gredi. Prednjo polovico menjalnika smo razstavili in opazili, da je tesnilni obroč začel puščati zaradi okvare ležaja v oljni črpalki. Ker sam ležaj ni dobavljiv, smo morali naročiti kompletno oljno črpalko, tesnilni obroč in vsa tesnila za menjalnik," pojasnjuje direktor Integral Avto Izidor Jekovec.

Jekovec: Imamo znanje Zavrača očitek, da na servisu nimajo ustreznega znanja oziroma mehanika, dodaja pa, da so ves material dokončno dobavili 23. septembra, naročiti pa so morali tudi ustrezno orodje za popravilo: "Z gospo smo bili ves čas v stiku, sicer pa ima stranka vedno pravico izbrati servis in odpeljati vozilo drugam, če dvomi o znanju in sposobnostih dotične delavnice."

Avtomobil je takoj po prihodu v Bolgarijo znova pristal na servisu, spet so razstavili menjalnik, spet je steklo olje iz menjalnika, kot trdi Eva, "na istem mestu, kjer so ga na Jesenicah popravljali". Jezi jo, da na jeseniškem servisu bolgarskim kolegom trdijo, da je bil passat, ko ga je prevzela, v izrednem stanju in da so ga popravili tako, kot je treba.

Eva: Ni kriv ventil, temveč "defektna pumpa"

"Ko se je gospa spet vrnila na servis, smo ugotovili, da občasno blokira ventil za povratni vod izpušnih plinov," pojasnjuje Jekovec in dodaja, da to nima zveze z menjalnikom, da pa se je gospa odločila, da bo to popravila v Bolgariji.

Stroške bo kril proizvajalec "Ne vem, kako bi lahko jaz preverjala olje v menjalniku, saj nima palčke za kontrolo, kot jo ima olje za motor. Razen če bi se ustavljala na vsakem servisu na poti do Sofije," se jezi Eva, ki je avto včeraj le dobila nazaj, nastale stroške pa bo na njeno srečo kril proizvajalec.

Na bolgarskem servisu so ji pojasnili, da se je menjalnik pokvaril zaradi "defektne pumpe, ki so mi jo vgradili, ne zaradi ventila", Jekovec pa dodaja, da so preverili na bolgarskem servisu, "kjer so nam zagotovili, da je vozilo popravljeno in da popravilo krije garancija. To pomeni, da stranka nima dodatnih stroškov in da stroške krije tovarna in da to tudi ni naša napaka".

Jekovec obžaluje, da je imela stranka toliko težav in zapletov z avtomobilom ter da se trudijo, da bi bile stranke zadovoljne: "Včasih nam kljub trudu to ne uspe, razlogi pa so različni. Včasih, kot v tem primeru, je kriva tehnika, včasih je posredi tudi človeški faktor."

Ne spreglejte