Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 1. 2008,
14.25

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 1. 2008, 14.25

8 let, 1 mesec

Trije poslanci SNS danes zapuščajo stranko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac bodo danes izstopili iz poslanske skupine SNS.

Na predsednika DZ Franceta Cukjatija so naslovili zahtevo za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev z imenom Lipa, je napovedal Peče. Odhod iz nacionalne stranke je po njegovih besedah posledica "naelektrenega" vzdušja v stranki, ko poslanci zaradi vplivanja na posamezne odločitve niso več mogli opravljati svojega dela. "Zaradi vplivanja nismo več mogli opravljati našega dela" "Žal se je zgodilo tisto, kar je bilo že nekaj časa pričakovati. Prišel je trenutek, ko se zaradi vplivanja na posamezne odločitve ni več moglo opravljati poslanskega dela," je razloge za odhod iz stranke pojasnil Peče ter ob tem zavrnil navedbe, da je nastali položaj povezan z dogodki ob praznovanju rojstnega dne predsednika stranke Zmaga Jelinčiča. Kot pravi Peče, je sam ocenjeval, da bo stranka sposobna graditi na kakovosti, vsebini in samostojnosti, vendar se je izkazalo, da je to nemogoče.

"Le skozi poslansko skupino je mogoče aktivno sodelovati"

Zmagu Jelinčiču in predsedniku DZ Cukjatiju je trojica poslala dopis, s katerim izstopajo iz poslanske skupine SNS ter zahtevajo ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev z imenom Lipa. Prepričani so namreč, da je le skozi poslansko skupino je mogoče aktivno sodelovati v zakonodajnem postopku.

Peče: Ne bomo se vključili v SLS Poslanec in podpredsednik DZ Peče sicer pričakuje, da svojega podpredsedniškega mesta ne bo obdržal, hkrati pa zavrača špekulacije o vključitvi treh poslancev v katero drugo politično stranko, denimo SLS. "Razlog za nastalo situacijo je v preveč naelektrenem in škodljivem vzdušju, ne pa v kakršnem koli dogovarjanju z drugimi strankami. Cilj je izključno v tem, da se ne razvrednoti funkcija poslanca, da poslanec ni samo glasovalni stroj," poudarja Peče.

"Pričakujemo veliko privržencev"

Po njihovih besedah tudi o svojem nadaljnjem političnem delovanju, predvsem po jesenskih državnozborskih volitvah, še ne razmišljajo. "Mi vemo, kaj bomo počeli v tem mandatu," pravi Peče in napoveduje, da bodo poslansko delo opravljali še bolj kakovostno kot doslej, saj nad njimi ne bo več pritiskov, groženj in želja, ki prihajajo s strani vladne politike." Sicer pa negativnih sporočil s terena niso dobili in pričakujejo, da bodo kmalu dobili veliko privržencev.

"Vladna politika je skozi Jelinčiča izkoriščala SNS" Glede pritiskov na poslansko skupino Peče pojasnjuje, da so "določeni ključni momenti, kjer se potrebuje kvorumska večina", zaradi katere je vladna politika izkoriščala poslansko skupino, kar je omogočil vodja poslanske skupine Jelinčič. "Najbolj sporno je, da si je vodja poslanske skupine iz dneva v dan premislil o še tako pomembni zadevi," pravi Peče ter pri tem omenja glasovanje o kandidatu za guvernerja centralne banke, ustavnih sodnikih, azbestnem zakonu in imenovanju ministrov.

"Nad Barovičem smo razočarani"

Odločitev Bogdana Baroviča, ki je spremenil svojo odločitev o odhodu iz nacionalne stranke, preostali trije poslanci spoštujejo, so pa nad njo razočarani. Tako Žgajner Tavševa kot Zagorac pa sta zatrdila, da sta se za takšno potezo odločila po tehtnem in treznem premisleku, obenem pa s preostalimi poslanci SNS pričakujeta korektno sodelovanje brez "pranja umazanega perila".

Peče je tudi zanikal, da je za nastali položaj posledica petkovih dogodkov ob praznovanju Jelinčičevi 60-letnice. Je pa potrdil, da je v soboto kmalu po polnoči od Jelinčičevega pomočnika dobil SMS sporočilo, da v stranki ni več zaželen.

Cukjati: Peče bi lahko obdržal funkcijo podpredsednika

Predsednika DZ Franceta Cukjatija mora o spremembah v poslanski skupini SNS v treh dneh obvestiti še vodja poslancev SNS Zmago Jelinčič, o predlogu za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev pa bi kolegij predsednika DZ lahko razpravljal prihodnji petek.

Ker je Sašo Peče tudi podpredsednik državnega zbora, se zastavlja vprašanje, ali bo po izstopu iz poslanske skupine to funkcijo smel obdržati. Cukjati pojasnjuje, da Pečetu podpredsedniško mesto lahko ostane. Dodeljeno je bilo namreč njemu osebno, in ne poslanski skupini, kot v primeru Marka Pavlihe, ko je iz LDS prestopil v SD.

"Najprej morajo ustanoviti stranko z imenom Lipa" Glede napovedi treh poslancev, da se bo njihova poslanska skupina imenovala Lipa, Cukjati opozarja, da bi bilo to mogoče le, če bi ustanovili stranko s tem imenom. Po ustanovitvi nove poslanske skupine se bo sicer odprlo tudi vprašanje članstva in funkcij v delovnih telesih, ki jih bo treba na novo razdeliti. O članstvu treh poslancev v delovnih telesih bo odločil kolegij predsednika, o funkcijah pa mora glasovati državni zbor, ki bo tako odločil, ali bo Žgajner Tavševa še naprej vodila komisijo po zakonu o preprečevanju korupcije.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev mora sicer imeti najmanj tri člane. V takšnem primeru sicer ne gre za pravo poslansko skupino, temveč za nepovezano skupino poslancev, ki bi se združili zaradi lažjega delovanja

Ne spreglejte