Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 12. 2007,
22.04

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 22. 12. 2007, 22.04

8 let, 1 mesec

Türk in Janša bosta korektno sodelovala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik vlade Janez Janša je po prisegi novega predsednika države Danila Türka dejal, da pričakuje korektno sodelovanje z novim predsednikom.

Obenem je premier omenil, da sta s Türkom že takoj po volitvah imela pogovor, kjer sta se oba zavzela za takšno sodelovanje. Janšo veseli, da se je novi predsednik države zavzel za spravo in da ceni patriotizem. "Mislim, da je prvi predsednik države, ki je to omenil v svojem govoru," je poudaril in dodal, da ga to navdaja z optimizmom. "Dogovorila sva se za redne sestanke" Janša je pojasnil, da pričakuje Türkovo aktivno vlogo še zlasti v prvi polovici naslednjega leta. "Dogovorila sva se za redne sestanke, kjer bomo te poteze koordinirali," je pojasnil in dodal, da misli, "da bodo stvari povsem normalno tekle". Glede na Türkove izkušnje pričakuje, da bo veliko prispeval k aktivnostim, ki jih mora Slovenija izpeljati v prvi polovici leta 2008. Glede dosedanjega predsednika države Janeza Drnovška pa je premier dejal, "da je imel različna obdobja, v nekaterih je veliko prispeval k temu, da je Slovenija uspešna država".

Cukjati: Govor Türka je bil govor, ki sodi v ta trenutek

Predsednik državnega zbora France Cukjati pa je govor novega predsednika v državnem zboru Danila Türka ocenil kot govor, ki sodi v ta trenutek, zato upa, da ga bo Türk uspel uresničiti. "Pri tem tudi upam, da bo novi predsednik sodeloval z vsemi tremi vejami oblasti," je dejal.

Türkov govor je Cukjati videl kot njegov celosten politični program: "V njem je Türk pokazal široko odprtost do slovenskega položaja in potreben optimizem za naprej."

Tratnik: Slovenija ima srečo z izborom predsednikov države

Slavnostne prisege Danila Türka sta se udeležila tudi predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen in predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik. Kot je povedal Testen, od novega predsednika pričakuje, da se ne bo pridružil vse splošnemu kritiziranju in omalovaževanju sodstva, ki smo mu po njegovih besedah priča v zadnjem času. Po mnenju Tratnika pa je Slovenija s Türkom dobila dostojnega naslednika dozdajšnjega predsednika Janeza Drnovška.

"Govor je opozoril na prave probleme" Kot je dejal Testen, bi bil Türku zelo hvaležen, če se ne bi pridružil vsesplošnemu stalnemu kritiziranju in omalovaževanju sodstva, "ki smo mu priča v zadnjem času, ker si sodstvo tega ne zasluži". Po Testenovih besedah predsednik sicer nima veliko pristojnosti, kljub temu pa lahko s svojo avtoriteto takšen pogled na sodstvo spremeni. Sam govor pa je Testen označil kot govor, ki je opozoril na prave probleme, "čeprav se jih je dotaknil le bežno".

Po Tratnikovem mnenju je Slovenija s predsednikom dobila dostojnega naslednika Janezu Drnovšku. "Na splošno mislim, da ima Slovenija srečo z izborom predsednikov države," je dejal. Govor je ocenil kot umirjen in trezen oziroma kot govor, ki "je dal nekatere usmeritve za naprej". Tratnik se je zahvalil tudi Drnovšku "za vse, kar je v teh letih storil".

Ne spreglejte