Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2011,
16.43

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Otto von Habsburg Evropa smrt

Ponedeljek, 4. 7. 2011, 16.43

2 leti, 3 mesece

Türk: Von Habsburg eden najdoslednejših zagovornikov združevanja Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Danilo Türk se je odzval na vest o smrti najstarejšega sina zadnjega avstro-ogrskega cesarja in nekdanjega evropskega poslanca Otta von Habsburga.

Predsednik je zapisal, da je bil slednji eden najdoslednejših zagovornikov združevanja Evrope, velik človek in glasnik človekove svobode. Ob smrti von Habsburga so se oglasili tudi drugi voditelji v EU.

Türk: Bil je priča in soustvarjalec burne evropske zgodovine Predsednik republike je med drugim zapisal, da je vest o smrti 98-letnega von Habsburga sprejel z žalostjo. Kot je spomnil, je bil von Habsburg priča in soustvarjalec burne evropske zgodovine 20. stoletja.

Že v mladih letih je izkazoval čut za človečnost in pravičnost z nasprotovanjem nacizmu in Hitlerjevi priključitvi Avstrije, je zapisal Türk in nadaljeval, da se je po vojni kot evropski poslanec in še posebej kot predsednik mednarodne Panevropske unije odločno zavzemal za združevanje Evrope in uveljavljanje človekovih pravic, pravic manjšin, demokracije in občečloveških vrednot.

"Njegovo delo in ideje so dragocen prispevek k združeni Evropi, ki ga moramo upoštevati v premišljevanjih o evropski prihodnosti. V zgodovinskem spominu Evrope bo zapisan kot velik človek in glasnik človekove svobode," je še zapisal Türk, so sporočili iz njegovega urada.

Barroso: Von Habsburg kot združevalec Evrope Ob smrti von Habsburga se je oglasil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Zapisal je, da je von Habsburg kot dolgoleten poslanec Evropskega parlamenta zaznamoval evropsko zgodbo o uspehu. Kot predsednik Panevropske unije je ključno prispeval k padcu železne zaveze in mirni družitvi evropske celine, ki je bila predolgo ločena, je med drugim še navedel Barroso, kot so sporočili v Bruslju.

Avstrijski predsednik Heinz Fischer je medtem izrazil sožalje svojcem von Habsburga. Ob tem je dejal, da je bila osebnost pokojnega na številne načine povezana z zgodovino Avstrije. Spomnil je tudi, da se je von Habsburg pred natanko 50 leti odrekel vsakršni vladavini in se izrekel za zvestega državljana Republike Avstrije.

Avstrijski kancler Werner Faymann pa je von Habsubrga označil za zgodovinsko osebnost. Pri tem je še posebej izpostavil njegovo odločno nasprotovanje nacionalsocializmu in fašizmu ter srčno zavzemanje za mirno in združeno Evropo ter padec železne zavese po drugi svetovni vojni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pokopan bo v dunajski kapucinski grobnici Von Habsburg je umrl na svojem domu v kraju Pöcking na Bavarskem. Za njim bodo pripravili več pogrebnih slovesnosti. Prva bo v soboto v Pöckingu, prihodnji ponedeljek, 11. julija, pa nato še v Münchnu. V sredo, 13. julija, bo sledila žalna slovesnost v avstrijskem romarskem središču Marijino Celje, nato pa v soboto, 16. julija, še na Dunaju.

Takrat bodo v dunajski kapucinski grobnici, v kateri so pokopani habsburški vladarji, von Habsburga in njegovo soprogo Regino, ki je umrla februarja lani, tudi položili k zadnjemu počitku. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bodo sicer na Dunaju pokopali von Habsburgovo truplo, medtem ko bodo njegovo srce v skladu z družinsko tradicijo pokopali v samostanu Pannonhalma na Madžarskem, in sicer v nedeljo, 17. julija.

Ne spreglejte