Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2012,
11.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 2. 2012, 11.37

8 let

Učinkovite spremembe v prehrani in gibanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so lani znova začeli izvajati program Živimo zdravo, povzet po vzoru iz Pomurja.

V preteklih štirih mesecih, od oktobra do januarja, so program dvanajstih učnih delavnic o zdravem življenjskem slogu izpeljali v Bistrici ob Sotli in Loki pri Zidanem Mostu. V obeh lokalnih skupnostih se je programa udeležilo približno 90 krajanov, ki so bili z dogajanjem zelo zadovoljni. Številni med njimi so izjavili, da zdaj bolje poskrbijo za telesno dejavnost in bolj zdravo prehrano. To pomeni, da v zadnjih treh mesecih jedo manj mastno, manj slano in manj sladko hrano. V življenje so vnesli tudi več rednega vsakodnevnega gibanja.

Večja skrb za zdravje, višja kakovost življenja Kot kažejo izkušnje programa iz Bistrice ob Sotli in Loke pri Zidanem Mostu ter preostalih lokalnih skupnosti na Celjskem pred tem (Nova Cerkev, Gornji Grad, Vitanje, Dobrna), ustvari poglobljena skrb za zdravje višjo kakovost v življenju krajanov ter med njimi ustvari tesnejše in prijetnejše vezi. Rezultati programa dvanajstih učnih delavnic se navsezadnje izrazijo v izboljšanju merljivih dejavnikov zdravja, kot so znižanje telesne teže, izboljšanje telesne zmogljivosti in znižanje holesterola v krvi. Temeljno izhodišče programa Živimo zdravo je preprečevanje in zmanjševanje bolezni srca in žilja ter raka, saj so prav ta obolenja v Sloveniji glavni vzrok prezgodnjih smrti.

Poleg teoretičnega tudi praktičen prikaz zdravih jedi Program Živimo zdravo je v Bistrici ob Sotli potekal ob podpori Občine Bistrica ob Sotli in krajevne družinske ambulante prim. asist. Franca Božička, v Loki pri Zidanem Mostu pa ob podpori Občine Sevnica in Zdravstvenega doma Sevnica. "V tem času smo na obeh lokacijah izvedli 22 tematskih predavanj in delavnic o zdravju in zdravem življenjskem slogu ter teste hoje na obeh lokacijah, s katerimi so krajani izmerili svojo telesno zmogljivost. Strokovnjaki Zavoda za zdravstveno varstvo Celje in lokalni strokovnjaki so udeležence seznanili z različnimi dejavniki tveganja za zdravje, z zdravo prehrano, s pridelavo sadja in zelenjave, s problemi debelosti, telesne dejavnosti in stresa ter s pomenom zgodnjega odkrivanja različnih vrst raka. Na delavnicah so se seznanili tudi s praktičnim prikazom priprave zdravih jedi. Dvakrat smo krajanom izvajali meritve (merjenje krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, telesne teže, višine in indeksa telesne mase).

Na predavanjih precej več žensk kot moških Tako v Bistrici ob Sotli kot v Loki pri Zidanem Mostu se je delavnic redno udeleževalo od 30 do 45 krajanov, večinoma starih od 45 do 65 let, precej več žensk kot moških. Krajani so na delavnice prihajali z veseljem in se seznanjali z zdravjem, ob koncu vsake delavnice pa so nadaljevali prijetno medsebojno druženje. Niz delavnic smo na obeh lokacijah sklenili s končno prireditvijo, jo popestrili s kulturnim programom in pogostitvijo, ki so jo pripravili udeleženci in na kateri je prevladovala zdrava prehrana," je o izvajanju programa povedala Tatjana Škornik Tovornik, diplomirana sanitarna inženirka, koordinatorka programa Živimo zdravo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Potrebna širša angažiranost lokalne skupnosti Delavnice v okviru programa Živimo zdravo so bile za udeležence brezplačne, namenjene vsem, ki želijo dejavno poskrbeti za svoje zdravje. Izvajanje programa Živimo zdravo, ki ga podpira ministrstvo za zdravje, poteka v okviru sodelovanja z Zavodom za zdravstveno varstvo Murska Sobota. V celjski regiji program vodi Zavod za zdravstveno varstvo Celje. "Iz dozdajšnjih izkušenj ugotavljamo, da je za izvajanje programa potrebna čim širša angažiranost lokalne skupnosti, od občine do zdravstvenega doma. V letu 2012 bomo program Živimo zdravo predvidoma izvedli v dveh lokalnih skupnostih v celjski regiji," je napovedala Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka socialne medicine, predstojnica oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Ne spreglejte