Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2020,
14.45

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

16

Natisni članek

Uroš Urbanija Bojan Veselinovič Urad vlade za komuniciranje Slovenska tiskovna agencija

Četrtek, 3. 12. 2020, 14.45

3 leta, 5 mesecev

Ukom: Vlada ni sprejela sklepa o prekinitvi financiranja STA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

16

STA | Foto STA

Foto: STA

Vlada je na dopisni seji sprejela informacijo urada vlade za komuniciranje (Ukom) o nezmožnosti izvajanja pogodbe, sklenjene s Slovensko tiskovno agencijo (STA) za letošnje in prihodnjo leto.

Kot so zapisali pri Ukomu, vlada na omenjeni seji ni sprejela nobenega sklepa o prekinitvi financiranja STA. Dodajajo, da je glede na zakonsko določilo Ukom kot "predstavnik ustanovitelja" pred podpisom nove pogodbe dolžan ugotoviti, kaj pomeni zakonska dikcija "primerno financiranje".

Prav v želji, da bi se zagotovilo primerno financiranje in pravočasno sklenilo novo pogodbo, je Ukom na direktorja STA Bojana Veselinoviča in nadzorni svet STA že oktobra naslovil dopis z zahtevo po poslovni dokumentaciji. Direktor Bojan Veselinovič dokumentacije ni hotel izročiti, nadzorni svet STA pa je 4. 11. sprejel sklep, da "ni pristojen za posredovanje zahtevanih dokumentov in informacij". V nadaljevanju je predlagal, "da se za posredovanje želene dokumentacije lastnik lahko obrne direktno na direktorja družbe STA", so sporočili z Ukoma.

Uroš Urbanija
Novice Šef Ukoma: Financiranje STA ni mogoče, ker direktor Veselinovič skriva podatke

Lahko bi zahtevali povrnitev sredstev in obresti

"Ukom je direktorju STA Bojanu Veselinoviču že 3. 11. 2020 uradno zavrnil izplačilo računa, ki ga je posredoval na podlagi sklenjene pogodbe, saj je evidentno kršil 6. člen pogodbe, ki mu nalaga dolžnost, da 'predstavniku ustanovitelja' izroči celotno dokumentacijo. Kot je razvidno iz tega člena, prvi stavek govori o dokumentaciji, ki se nanaša na izvajanje javne službe, drugi stavek pa stvar razširi na celotno dokumentacijo in pojasnila. To je seveda tudi razumljivo, kajti v nasprotnem primeru 'predstavnik ustanovitelja' nima nikakršne možnosti, da ugotovi, kaj pomeni zakonska dikcija 'primernost financiranja'," dodajajo na Ukomu.

Zapisali so še, da bi lahko odstopili od celotne pogodbe in zahtevali še povrnitev sredstev z obrestmi, vendar so kot predstavnik ustanovitelja v želji po konstruktivni rešitvi problema zgolj zavrnil izplačilo tekočega računa, ki ga je posredoval direktor STA Bojan Veselinovič.

Veselinovič razkril višino svoje plače

"Glede na številne neresnične in zlonamerne navedbe v javnosti o višini moje plače za opravljanje funkcije direktorja STA navajam podatke, ki so sicer že v celoti javno objavljeni tako v letnih poročilih STA kot na spletni strani STA. Ob 32 letih delovne dobe mi je bila za mesec oktober izplačana neto plača v višini 3.552,27 evrov," je v sporočilu za javnost zapisal Veselinovič.

Pojasnil je, da je plača je odmerjena v skladu z vsemi določili Zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti, ki ne dovoljuje izplačil nikakršnih dodatkov - tudi ne dodatka na delovno dobo.

Janez Janša v studiu Planet TV
Novice Premier Janša popravil čivk o plači direktorja STA

"Objave na družbenih omrežjih, da naj bi bila moja plača več kot dvakrat večja, so torej povsem izmišljene in ne pomenijo nič drugega kot poskus vnašanja nemira v kolektiv STA, ki se je znašel v položaju, ko mu je bilo s strani Ukoma ustavljeno tekoče financiranje. Višina plač direktorjev družb v državni lasti se določa ob začetku poslovnega leta na podlagi izplačil za minulo leto. V letu 2019 je bila moja povprečno izplačana mesečna neto plača 3.409,26 evrov. Skupni znesek izplačil direktorju, ki je vsakič objavljen v letnem poročilu STA, predstavlja bruto bruto prejemke in vključuje tudi zakonsko določen enkratni spremenljivi prejemek ter stroške za prehrano in prevoz na delo," je še pojasnil Veselinovič.

Ne spreglejte