Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 5. 2014,
7.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 31. 5. 2014, 7.23

8 let

Ustanovljeno Zavezništvo Alenke Bratušek, a vse bo odvisno od C in Š (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Alenka Bratušek je s somišljeniki ustanovila stranko Zavezništvo Alenke Bratušek. Za Janija Möderndorferja bi bil dober izid stranke vstop v parlament.

Bratuškova želi s stranko, katere skrajšano ime je Zavezništvo AB, ohraniti tako socialno kot liberalno noto. Gre za sočutni odnos do ljudi in svobodomiselni pogled na svet.

AB se zna soočati z realnostjo Poudarila je, da se je kot predsednica vlade naučila soočati se z realnostjo. To recimo pomeni, da podpirajo socialno podjetništvo, a ne le za to, da potem takšna podjetja dobijo državni denar. To ne pomeni "slepo privatizacijo", a je potrebno tudi iskanje nujno potrebnega kapitala za podjetja.

Bratušek: Najti moramo novo energijo za nove družbene spremembe Bratuškova se zavzema za večjo odprtost političnega prostora, a ne za zlorabo referenduma. Premierka v odstopu pravi, da morajo najti novo energijo za nove družbene spremembe. "Vabim zaveznike, da se nam pridružijo. Bodimo zaveznice in zavezniki, pišimo skupaj prihodnosti Slovenije."

V političnem prostoru se bo, kot je povedala, zavzemala za čiste račune, za delo za mlade ter za enakopravnost žensk.

AB ni samo AB Predsednica Zavezništva AB je po zaključku kongresa v izjavi novinarjem izrazila prepričanje, da je njena vladna ekipa v letu in pol dokazala, da zna ne samo govoriti, ampak tudi delati. "Iskreno si želim, da je to, kar se je zgodilo danes, zavezništvo nečesa novega. Da ne pomeni samo Alenka Bratušek, ampak je to začetek abecede, začetek nečesa novega. Za AB pride tudi C in tudi vse ostalo."

V zavezništvo je povabila vse, ki verjamejo, da je Slovenija lahko še naprej solidarna in hkrati gospodarsko uspešna država. Na vprašanje, kdo prestavlja C in s kom bodo nadaljevali pogovore, Bratuškova ni konkretno odgovorila.

Š je prišel, kje je C? Kot je znano, je na kongres prišel Š, torej Igor Šoles, medtem ko C-ja, Mira Cerarja, ni bilo. Oba ustanavljata svoji stranki, Cerar jo bo ustanovil ponedeljek, nekatere javnomnenjske raziskave pa kažejo, da bi bi obe prehiteli stranko Bratuškove.

"Pričakujem pogovore o tem, kako Slovenijo peljati naprej v smeri, ki smo jo v tem letu in pol začrtali. Dogovorili smo se, da svojih sestankov ne bomo komentirali preko medijev. Lahko le povem, da smo dogovorjeni na začetku prihodnjega tedna."

Na vprašanje, kako vidi svojo vlogo v morebitni zvezi strank, je dejala, da sama sebe ne postavlja na prvo mesto, to pa pričakuje tudi od drugih. "Ne postavljamo vnaprejšnjih pogojev glede naših imen. Upam, da nam gre vsem najprej za državo in državljane. Vse ostalo pride pozneje."

Za Zorana Jankovića je bila nedosegljiva, je pustil zgrešeni klic? Je Zavezništvo AB odprto za pogovore s Pozitivno Slovenijo, ji je Zoran Janković že čestital? "Telefona še nisem pogledala, tako da ne vem, ali mi je čestital. Verjetno razumete, da danes glede na to, kaj se je zgodilo pred mesecem dni, niso bili povabljeni."

Odvzem nezakonito pridobljenega premoženja, človekove pravice ... Temeljna programska izhodišča nove stranke so ustvarjanje novih delovnih mest, nove oblike demokratičnega soodločanja, dosleden odvzem nezakonito pridobljenega premoženja, zelen gospodarski zagon, enakost moških in žensk, sistemska rešitev za soočanje z vplivi podnebnih sprememb in naravnih katastrof ter nepopustljivost pri zaščiti osnovnih človekovih pravic in svoboščin, je še dejala.

V prvih bojnih vrstah Kociprova, Vilfan in Golob Premierko v odstopu so kot edino kandidatko na javnem glasovanju brez glasu proti izvolili za predsednico stranke. Podpredsedniki stranke so na predlog Bratuškove postali poslanka in nekdanja podpredsednica PS Maša Kociper, nekdanji podpredsednik PS Robert Golob in poslanec Peter Vilfan, ki je pred tedni odstopil, ker je povzročil prometno nesrečo.

Kakšni so občutki? Bratuškova je pred kongresom sicer takole odgovarjala na vprašanja novinarjev:

Kakšni so občutki pred kongresom? "Odlični."

Rdeča nit sta zavezništvo, povezovanje? "Sočutna, svobodomiselna Slovenija, ljudje, ki jim gre za državo, državljane, ne zase. To je to, kar si želim. Vabljeni vsi, ki mislijo tako, vsi, ki sebe ne postavljajo na prvo mesto, ampak najprej gledajo na drugega."

Na vprašanje o povezovanju na levici in smiselnosti, da bi ta pred volitvami postavila svojega kandidata za mandatarja, Bratuškova ni odgovorila.

Bo prag za vstop v parlament res uspeh? Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Jani Möderndorfer pravi, da danes ustanavljajo stranko, pogovori o povezovanju pa bodo potekali prihodnji teden. Pričakuje dober izid na parlamentarnih volitvah, kot dober izid pa šteje vstop v parlament. Kot je znano, je prag za vstop v državni zbor štiri odstotke.

Möderndorfer glede mandatarskega kandidata pred volitvami pravi: "Na načelni ravni je pomemben predvsem pogovor. Moramo iti po korakih, najprej bomo ustanovili stranko, vse ostalo sledi."

Šoltes: Samo s povezovanjem lahko najdemo izhod iz krize Na kongres so kot gostje prišli Igor Šoltes, ki je prav tako napovedal ustanovitev svoje stranke, evroposlanka SD Tanja Fajon, vodja poslanske skupine te stranke Matjaž Han, predsedujoča Zaresu Darja Radić, Gorazd Žmauc (DeSUS) in drugi.

Šoltes je stranki čestital ob ustanovitvi in ocenil, da so v Sloveniji očitno plodna tla za ustanovitev novih stank. "Očitno je čas za prenovo na političnem parketu." Nekdanji predsednik računskega sodišča je prepričan, da lahko samo s povezovanjem najdejo izhod iz krize na različnih področjih.

Na kongres je prišel, ker želi iskati načine, oblike in vsebine povezovanja, postaviti pa je treba cilje za daljše časovno obdobje. "Prepričan sem, da bo v naslednjih dneh še nekaj uspešnih kongresov. Ne glede na razlike v pogledih sem prepričan, imamo modrost in pogum, da zmoremo delati skupaj."

Med gosti je tudi "oče" Mercatorja Miran Goslar, ki se sicer ne bo aktivno vključil v delovanje stranke, je pa ustanovni član. Goslar se zavzema za povezovanje na levici, čeprav meni, da bodo pogajanja težka. Pravi, da morajo na levici v primeru zmage bodočega predsednika vlade izbrati po načelu najmočnejše stranke ali pa dogovora.

"Ni nujno, da je to Bratuškova, to naj bo njihov enakopravni dogovor." Meni še, da bi bilo najbolje, da stranke pred volitvami nominirajo premierskega kandidata, čeprav to ni nujno.

"Preskok od Jankovića do Bratuškove ni bil težak" O predsedniku PS Zoranu Jankoviću, ki ga je sam podprl pred tremi leti, je dejal, da je povzročil razpad vlade, zato "preskok" od Jankovića do Bratuškove ni bil težak.

Pozitivni ali zavezniški občutki Maše Kociper? Ujeli smo tudi poslanko Mašo Kociper.

Občutki pred kongresom? "Pozitivni."

Zavezniški? "Ja, moram paziti. Zavezniški." (smeh)

Ne spreglejte