Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2013,
13.45

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

bolniki zdravila plačilo lekarne

Torek, 27. 8. 2013, 13.45

1 mesec, 1 teden

Uvedba terapevtskih zdravil bo udarila po žepu bolnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Povzročila bo tudi dvojno delo zdravnikov, farmacevtov in gnečo v lekarnah, je prepričan predsednik Lekarniške zbornice Slovenije.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo v začetku oktobra uvedel prvo terapevtsko primerljivo skupino zdravil za zdravljenje želodčnih bolezni. Pozneje bodo na vsaka dva meseca na listo terapevtskih skupin zdravil dodajali še nove skupine, za povečani krvni tlak in druge, pravijo na Lekarniški zbornici Slovenije. Gre za zdravila z enako terapevtsko indikacijo, ki so si podobna in se uporabljajo za zdravljenje iste bolezni. Po oceni zdravstvene blagajne bo uvedba terapevtskih zdravil prinesla prihranke Poteza Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije naj bi po mnenju zavoda na letni ravni pri posameznih skupinah zdravil za posamezne bolezni prinesla tudi deset odstotkov prihranka. S tem se ne strinjajo v lekarniški zbornici, ki ji predseduje Miran Golub.

Nujna bodo številna doplačila za zdravila na recept Če proizvajalci ne bodo znižali cen zdravil, za kar pa ni nobenih zagotovil, menijo v lekarniški zbornici, se bo povečalo število doplačil za zdravila na recept. Lani je bilo po podatkih lekarniške zbornice za tri različna zdravila za zdravljenje želodčnih bolezni izdanih kar 554 tisoč zdravil. V zbornici zato ocenjujejo, da bi uvedba terapevtskih skupin zdravil v omenjenem primeru zdravil za zdravljenje želodčnih bolezni prinesla skoraj 328 tisoč doplačil za zdravila, izdana na recepte. Lekarnarji bi zdravila naročali brez javnih razpisov V lekarniški zbornici se tudi zavzemajo, da bi nabavo zdravil v javnih zavodih s področja lekarniške dejavnosti izključili iz sistema javnega naročanja. "Cene zdravil na debelo določa država in so enake pri vseh dobaviteljih, zato javna naročila ne prinašajo večjega prihranka, ampak so strošek," poudarja Miran Golub. Vsako javno naročilo za javni lekarniški zavod, zasebniki so iz javnih razpisov izločeni, stane vsaj dvajset tisočakov na štiri leta, kar skupaj za 24 javnih lekarniških zavodov znese okoli pol milijona evrov.

Ne spreglejte