Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
17.38

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nemčija smrtne žrtve

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 17.38

8 let, 1 mesec

V Nemčiji že 14 žrtev bakterije Ehec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iz Nemčije poročajo o novih žrtvah nevarne bakterije Ehec, ki se prenaša z okuženo zelenjavo.

V mestu Paderborn na zahodu države je umrla 91-letna ženska, na območju Parchima na severovzhodu pa 87-letna ženska. Bakterija je v Nemčiji doslej zahtevala 14 smrtnih žrtev. Vse razen ene žrtve pa prihajajo s severa države.

30 pacientov v kritičnem stanju Nemški mediji tudi poročajo, da je bilo na širšem območju severnonemškega mesta Hamburg doslej obravnavanih kar 467 primerov potencialne okužbe z nevarno bakterijo. Posebno zaskrbljujoč pa je podatek, da naj bi bilo v 30 primerih zdravstveno stanje pacientov kritično.

Krizni sestanki tudi v Španiji Na kriznem sestanku o izbruhu, za katerega naj bi bile odgovorne okužene kumare iz Španije, so se sestali ministrica za potrošnike Ilse Aigner, minister za zdravje Daniel Bahr ter predstavniki deželnih in lokalnih oblasti.

O primerih hemolitičnega uremičnega sindroma, ki ga povzroča bakterija Ehec, poročajo tudi iz več drugih evropskih držav - Avstrije, Velike, Britanije, Danske, Nizozemske in Švedske, vendar gre večinoma za ljudi, ki so pripotovali iz Nemčije. O treh primerih poročajo tudi iz ZDA.

"Sumljive kumare" se širijo po Evropi Pošiljke "sumljivih" kumar so sicer zasledili tudi v Avstriji, Češki, Danski, Franciji, Madžarski in Luksemburgu, vse več držav pa se odloča za prepoved uvoza zelenjave iz Španije.

Rusija je tako prepovedala uvoz vse zelenjave iz Španije pa tudi iz Nemčije, pri čemer je opozorila, da bi lahko ukrep razširila na celotno Evropsko unijo. Belgija se je medtem odločila za prepoved uvoza španskih kumar.

"Ugled Španije je oškodovan, španski proizvajalci so oškodovani" Španske oblasti pa so napovedale, da bodo zahtevale odgovor EU za škodo, ki jo je povzročila panika zaradi domnevno okužene zelenjave iz te države. "Ugled Španije je oškodovan, španski proizvajalci so oškodovani in španska vlada ni pripravljena sprejeti tega," je dejala ministrica za kmetijstvo Rosa Aguilar. Napovedala je še, da bo Španija sprožila tudi postopke pred Svetovno trgovinsko organizacijo.

Evropska komisija je medtem sporočila, da do srede pričakuje rezultate preiskave kmetijskih pridelkov iz Almerie in Malage, ki so jo španske oblasti začele v petek.

Ne spreglejte