Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 9. 2022,
7.16

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

14

Natisni članek

nevihta dež ARSO vreme poplave

Četrtek, 29. 9. 2022, 7.16

1 leto, 7 mesecev

Prebivalci ob Kolpi prestrašeni: bojijo se, kaj bo prinesla noč #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

14

Po podatkih Arsa reka Kolpa obsežno poplavlja v vsem toku, visokovodni val se še širi v spodnji tok, poplavljajo pa tudi njeni posamezni pritoki. Dosegla je največji pretok v zadnjih 70 letih, v spodnjem toku pa bo naraščala še vso noč, je pojasnil Janez Polajnar z agencije za okolje. Poplavljati so začele tudi Poljanska Sora in Gradaščica, Logaščica, Ljubljanica pa se razliva na Ljubljanskem barju. Težave lahko povzroča tudi meteorna voda.

Reka Kolpa vztrajno narašča in voda vdira v hiše ob strugi. V dolini Kolpe so številne ceste neprevozne, vasi pa odrezane od sveta. 

V Osilnici reka Kolpa po besedah županje Alenke Kovač poplavlja na približno enakih območjih, kot je poplavljala pred 10 dnevi. Njen vodostaj se je ponoči močno dvignil, čez dan pa nato nekoliko upadel. Znova je poplavilo od 10 do 15 hiš, cesta Osilnica– Kostel je zaradi poplavljenega cestišča zaprta.

V Kostelu je bil po besedah župana Ivana Črnkoviča ponoči vodostaj Kolpe okoli pol metra višji kot pred 10 dnevi, čez dan pa je nekoliko upadel. Tudi tam Kolpa poplavlja v približno enakem obsegu kot ob zadnjih poplavah. Poplavilo je več cest in hiš, bojijo se, kaj bo prinesla noč, saj še vedno močno dežuje. Edina pozitivno po njegovih besedah je, da hudourniki niso tako močni, kot so bili ob poplavah pred 10 dnevi.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je Kolpa danes zjutraj v Prelesju in Kotu v občini Črnomelj poplavila cesto ter ogrožala stanovanjske objekte, gospodarska poslopja, gostinski lokal, osebna vozila ter čolne. Na pomoč so priskočili gasilci iz Starega trga ob Kolpi, ki so črpali vodo iz objektov ter postavili protipoplavne vreče s peskom. Težave so imeli tudi v Učakovcih, Vinici in Ziljah.

V Radovičih v občini Metlika je Kolpa ogrožala stanovanjsko hišo, v naselju Primostek pa gostinske prostore tamkajšnjega kampa. Na pomoč so priskočili gasilci in vojaki, ki so objekte zaščitili s protipoplavnimi vrečami peska. Težave tam je povzročala tudi narasla reka Lahinja.

Zaradi močnega dežja so imeli danes težave v Zagorju ob Savi, kjer je hudourniški plaz v naselju Podkraj v Zagorju ogrožal stanovanjsko hišo. Neurja in meteorna voda so med drugim povzročali težave v Celju, Velenju, Trbovljah, Hrastniku, Šmarju pri Jelšah in Škocjanu.

Od srede zvečer do danes do 18. ure je po podatkih Arsa v večjem delu države padlo od 40 do 60 milimetrov, krajevno tudi okoli 100 milimetrov dežja. V naslednjih 24 urah bo predvsem na severozahodu ter v večjem delu osrednje Slovenije še lahko padlo od 50 do 100 milimetrov, krajevno lahko tudi okoli 200 milimetrov dežja. Med 60 in 120 milimetrov dežja lahko krajevno pade tudi v porečju Kolpe. Glavnina padavin bo padla ponoči. Po trenutnih napovedih še en vrhunec padavin pričakujejo v prvem delu noči na soboto, nato bodo padavine slabele in v soboto dopoldne ponehale.
Fotogalerija
1 / 16

Kolpa dosegla največji pretok v zadnjih 70 letih 

V prihodnjih urah pričakujemo največ padavin na severozahodnem delu države, deloma tudi na Goriškem. Nekoliko več padavin pričakujemo tudi v osrednji Sloveniji. September je bil zelo namočen, na skrajnem vzhodu so prejeli povprečne količine, drugod pa bistveno več, ponekod tudi do 300 litrov na kvadratni meter. 

Obilne padavine so nas zajele danes ponoči. Reke so bliskovito narasle, zlasti reka Kolpa, ki je dosegla največji pretok v zadnjih 70 letih. Ravno v teh urah je dosegla vrh, v spodnjem toku bo še naraščala. Začele so se razlivati tudi Poljanska Sora, Gradaščica, Logaščica, Ljubljanica na Barju. Vse te reke bodo čez noč še naraščale. Ponoči pričakujemo težave z odvajanjem meteornih vod. V večjem delu države so možni tudi plazovi. Največje količine dežja so trenutno v bližini Logatca in Rovt, sta povedala Veronika Hladnik Zakotnik in Janez Polajnar z agencije za okolje.

Pretoki preostalih rek so povečini srednji, velike pretoke ohranjajo posamezne reke v zahodni in osrednji Sloveniji, reke v Prekmurju imajo majhne pretoke. Zaradi že precej polnih rečnih strug bodo reke hitro dosegle velike pretoke, nekatere med njimi se lahko tudi razlijejo, so zapisali na agenciji za okolje (Arso).

Najbolj bodo narasle reke na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, v porečju Savinje, reke v Podravju in Slovenskih goricah. Zlasti na teh območjih bodo mogoča razlivanja rek, ob dolgotrajnih nalivih pa tudi poplavljanja meteornih in zalednih voda. V petek bo večina rek še naraščala, vodnatost rek bo velika. Najbolj bodo narasle reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, tudi tam bodo mogoča razlivanja. Postopno upadanje rek na agenciji za okolje pričakujejo šele ob koncu tedna.

Radarska slika padavin
Novice Nad Trstom divjala nevihta, zdaj se pomika nad Slovenijo

Zaradi obilnejših padavin povečana verjetnost zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije obvešča, da bo danes in v petek zaradi napovedanih obilnejših padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije, predvsem na območju vse zahodne, osrednje in južne Slovenije.

Zemeljski plazovi se lahko prožijo tudi v preostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112.

orkan Ian Florida
Novice Ian razdejal Florido: poplavni val uničeval tudi deset kilometrov od obale #video
Ne spreglejte