Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 4. 2021,
7.50

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

15

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 odprtje terasa lokal

Sobota, 24. 4. 2021, 7.50

3 leta

V večini mest prvič po 23. oktobru: odpirajo se terase lokalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

15

Danes se po celotni državi odpirajo terase in vrtovi gostiln ter lokalov. V treh regijah, ki so uvrščene v rumeno fazo, pa lahko za goste odprejo tudi notranjost.

Fotogalerija
1 / 30

Do danes so bile terase lokalov odprte le v treh regijah, zdaj pa so se jim pridružile še preostale regije v državi. V večini regij gre za prvo odpiranje gostiln in lokalov po 23. oktobru lani.

Lepo vreme po Sloveniji je privabilo mnoge goste. V Ljubljani je eden od natakarjev občutke ob sprejemu gostov po šestih mesecih zaprtja opisal kot "pred zmenkom s punco".

"Danes imam kar malo treme," je za STA povedal eden od natakarjev v kavarni Zvezda v središču mesta in občutke ob strežbi po šestih mesecih zaprtja primerjal z zmenkom. Tudi med gosti opaža, da so na odprtje komaj čakali, nekaj časa so za mize celo stali v vrsti.

Pri strežbi v Zvezdi upoštevajo vse pogoje in navodila iz vladnih odlokov ter smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Večinoma so se ukrepov, kot sta razkuževanje miz in nošenje mask, navadili že lani pred zadnjim zaprtjem, tokrat so le še nekoliko povečali razdaljo med mizami oz. stoli. Opažajo, da so se na nove zahteve navadili tudi gostje, ki jih na razkuževanje rok, vzdrževanje razdalje ali nošenje mask ob uporabi toaletnih prostorov praktično ni treba opozarjati.

Tudi sicer je središče Ljubljane v sončnem vremenu polno, marsikje so terase in vrtovi lokalov povsem zasedeni.

Fotogalerija
1 / 13
Testiranje na covid-19
Novice V sredo potrdili 745 novih okužb
Rumene regije: pomurska, goriška in obalno kraška.

Oranžne regije: podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in gorenjska.

Strežba bo dovoljena med 7. in 19. ure, ob tem pa bo treba upoštevati številne omejitve in ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Med mizami bo moralo biti tri metre razmika, med osebami za isto mizo pa 1,5 metra, ob tem pa za mizo ne smejo biti več kot štiri osebe.

Izvajalci gostinske dejavnosti se morajo enkrat tedensko testirati, razen v primerih prebolevnosti ali če so bili že cepljeni. V treh regijah, kjer so lahko odprli tudi notranjost lokalov, bo treba pri obisku upoštevati številne kriterije. V notranjost boste namreč lahko vstopili le z enim od štirih dokazov: s hitrim ali PCR-testom, ki ni starejši od 48 ur, dokazilom o prebolevnosti ali cepljenju, negativnim PCR-testom, ki ni starejši od deset dni.

Manj navala, kjer so terase že delovale

Manj navala je na kavarne in restavracije v osmih regijah, kjer so lahko bile terase odprte že v zadnjem tednu dni. V blejski kavarni Park, ki med drugim streže originalno blejsko kremno rezino, so pojasnili, da delo danes poteka brez težav. Njihove kapacitete so zasedene polovično, gostje pa največ naročajo njihove tradicionalne sladice, v 90 odstotkih prav kremno rezino, uživajo pa tudi ob kavi.

Hotel Park Bled
Novice Kje in kako se bodo odpirale nastanitvene zmogljivosti? #video
Veselje ob sproščanju koronskih ukrepov naj po besedah zdravniške zbornice spremlja tudi odgovornost

V Sloveniji je v zadnjih dneh opazen trend zmanjševanja bremena epidemije bolezni covid-19, zato se postopoma rahljajo tudi ukrepi. Zdravniška zbornica Slovenije ob začetku prazničnega tedna prebivalcem priporoča, da ob sproščanju ukrepov še naprej upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, je zapisano na spletni strani zbornice.

"V prihajajočih dneh, ko nas čaka tudi nekaj praznikov, bodo po dolgem času spet odprte terase lokalov. Prav tako gibanje ni več omejeno na regije. Vse to nas kot družbo navdaja z veseljem in optimizmom. Zdaj tudi vemo o virusu že veliko več, kako se prenaša in kateri so tisti potrebni zaščitni ukrepi, ki virusu preprečujejo širjenje," so spomnili, poroča STA.
Ne spreglejte