Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 4. 2010,
15.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 20. 4. 2010, 15.20

8 let

Vasle in Možina od 30. aprila v. d. direktorja radia in televizije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V. d. generalnega direktorja RTVS Anton Guzej je direktorja Radia Slovenija Vinka Vasleta in direktorja TV Slovenija Jožeta Možino imenoval za vršilca dolžnosti direktorja radia oziroma televizije.

Vasle in Možina bosta mesto vršilca dolžnosti opravljala od 30. aprila naprej, ko jima potečeta zdajšnja mandata, njuna mandata pa bosta trajala do 30. avgusta oziroma do imenovanja njunih naslednikov. Tožba ustavila razpravo o kandidatu za generalnega direktorja O edinem kandidatu za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marku Filiju programski svet na seji ni glasoval zato, ker je eden izmed štirih kandidatov, ki so se prijavili na razpis, Marko Makarovič, na delovno in socialno sodišče vložil tožbo zoper sklep komisije RTVS, da njegovo prijavo zavrže kot nepopolno. Ob tem je tudi predlagal, da sodišče z začasno odredbo do končne odločitve zadrži postopek imenovanja novega generalnega direktorja.

Programski svetniki so z 20 glasovi za in šestimi proti ocenili, da bi bilo odločanje o novem generalnem direktorju smiselno preložiti do odločitve sodišča o začasni odredbi, da ne bi svet prišel v položaj, ko bi imenoval generalnega direktorja, sodišče pa bi naknadno že izpeljani postopek ustavilo oziroma ugotovilo, da je bil eden izmed kandidatov oškodovan pri obravnavi vlog. Programski svet bo o kandidatu za generalnega direktorja tako odločal na seji, ki bo 4. maja.

Na razpis za generalnega direktorja sta se poleg Makaroviča in Fillija prijavila še Janez Sajovic in Miran Gorenjak.

Kdaj se izteče mandat Guzeju? V razpravi so se sicer svetniki ukvarjali predvsem z dilemo, kdaj se izteče mandat v. d. generalnega direktorja Guzeju. Del svetnikov je namreč prepričan, da se Guzeju mandat izteče z imenovanjem novega generalnega direktorja, medtem ko del svetnikov meni, da se mu izteče 30. avgusta.

Guzej je namreč svetnike seznanil, da ima pravno veljavno pogodbo do 30. avgusta, ob tem pa izrazil pričakovanje, da bo programski svet to spoštoval.

Pikalo: Guzejeva pogodba je pravno vprašanje Predsednik programskega sveta Jernej Pikalo je v zvezi s tem ocenil, da je Guzejeva pogodba pravno vprašanje, ki ga bo bo treba razrešiti. Tudi zato bo programski svet pravno službo RTVS pozval, naj poda odgovor na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bo 4. maja Filli imenovan za generalnega direktorja oziroma ali bo novo službo nastopil takoj ali bo moral počakati, da se Guzeju izteče pogodba.

Programski svet je sprejel tudi poslovnik programskega sveta, dopolnil je komisije programskega sveta, sprejel pa tudi sklep, s katerim je nadzorni svet pozval, da preveri porabo sredstev za Emo 2010, ki so bila presežena za polovico.

Glede Muženičeve spoštujejo začasno odredbo sodišča Glede novinarke Mirjam Muženič pa je Guzej pojasnil, da je v skladu z navodilom programskega sveta izdal navodilo, da se začasna odredba sodišča spoštuje in se Muženičevo vrne nazaj na delo v informativnem programu. Odgovorni urednik informativnega programa na TV Slovenija Rajko Gerič pa je na vprašanje, ali bo Muženičeva delala v informativnem programu, odgovoril, da Muženičeva dela na podlagi svoje pogodbe o zaposlitvi poln delovni čas (trenutno pripravlja dokumentarni film), to ali bo delala tudi v informativnem programu, pa je po njegovem stvar presoje posameznega urednika.

Ne spreglejte