Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 11. 2023,
7.19

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

mediji selitev Večer

Ponedeljek, 13. 11. 2023, 7.19

5 mesecev, 1 teden

Večerovi novinarji proti selitvi v županove poslovne prostore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
Večer | Selitev v prostore v lasti mariborskega župana Saša Arsenoviča je po oceni zaposlenih nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost, ki bi lahko z enim zamahom zamajala ugled Večera. | Foto STA

Selitev v prostore v lasti mariborskega župana Saša Arsenoviča je po oceni zaposlenih nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost, ki bi lahko z enim zamahom zamajala ugled Večera.

Foto: STA

Predstavniki zaposlenih v medijski hiši Večer nasprotujejo selitvi iz stavbe na Ulici slovenske osamosvojitve v prostore, ki so v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča. Medtem ko vodstvo medijske hiše meni, da lastništvo prostorov na uredništvo nima vpliva, gre po mnenju zaposlenih za nepopravljiv udarec za neodvisnost in kredibilnost. Odločitev o selitvi je posledica prodaje poslovne stavbe, v kateri je bil časopis od leta 1962, tik pred prodajo časopisa leta 2021.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, nameri o selitvi iz stavbe simbolnega pomena v središču Maribora nasprotujejo uredniški odbor Večera, svet delavcev, Večerov aktiv Društva novinarjev Slovenije, zastopstvo uredništva Večera, sindikat novinarjev Večera in sindikat Pergam. Prepričani so, da bodo "negativne posledice in s tem cena selitve za medijsko hišo Večer bistveno večje od pričakovanega prihranka in zmanjšanja stroškov, čemur sta pri svoji končni odločitvi izključno sledila lastnik in poslovodstvo". "Razumemo položaj podjetja v vse težjih pogojih poslovanja, a hkrati pričakujemo širši uvid ob razumevanju pomena ohranjanja verodostojnosti, zaupanja javnosti in s tem vloge in pomena medijev in novinarstva," so navedli.

Saša Arsenovič
Novice Spopad v Mariboru: Golobovi svetniki Arsenoviča označili za šerifa

Po njihovem mnenju bi bila potrebna strateška vlaganja v izboljšanje delovnih pogojev vseh zaposlenih, krepitev novinarske redakcije in medija nasploh, ne pa nadaljnje slabljenje ob krčenju stroškov, "ki s selitvijo gotovo ne bo zadnji ukrep racionalizacije v medijski hiši in celotni skupini lastnika".

Zaposleni na Večeru enotno nasprotujejo selitvi v prostore v lasti župana, napovedujejo stopnjevanje aktivnosti

Zaposleni v medijski hiši Večer so bili na današnjem zboru delavcev soglasni, da je predlagana selitev v prostore v lasti mariborskega župana "absolutno nesprejemljiva", saj bi pomenila "nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost". Če jih lastniki in poslovodstvo ne bodo slišali, napovedujejo stopnjevanje aktivnosti.

Saša Arsenovič
Novice Arsenovič: Tu imamo neki dolg

Po besedah predstavnika zaposlenih Roka Kajzerja so trdno prepričani, da bodo negativne posledice predlagane selitve za medijsko hišo Večer bistveno večje od pričakovanega prihranka in zmanjšanja stroškov. "Selitev v prostore Galerije Gosposka je nedopustna prvič zato, ker je zgradba, v kateri deluje uredništvo Večera, neločljivo povezana z mariborsko in slovensko medijsko krajino. Drugič pa zato, ker so prostori, v katere nas nameravajo preseliti, v lasti aktualnega župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča," je dejal.

"Selitev v prostore kateregakoli nosilca lokalne ali nacionalne politične moči je za nas nesprejemljiva in pomeni nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost, ki bi lahko z enim zamahom zamajala ugled naše časopisne oziroma medijske hiše," je dodal.

Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik je poudaril, da z nasprotovanjem selitvi branijo svojo novinarsko neodvisnost in avtonomijo. "Novinarji Večera smo tukaj zato, da delamo na strani naših bralcev, da delamo na strani javnosti in nenazadnje da delamo v korist naše medijske hiše. Neodvisno, profesionalno novinarstvo, ki je kot takšno seveda tudi fizično, če ne drugače, ločeno od nosilcev oblasti, je temelj našega dela," je dejal.

"Prepričani smo, da noben prihranek ne more odtehtati te napačne poslovne poteze, ki bo tako ali drugače seveda zamajala in vplivala na ugled uredništva in celotne medijske hiše. Menimo, da ne obstaja strošek, ki bi upravičil tovrstne prakse in, kot je v stališču povedalo tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS), poslovna strategija, ki temelji predvsem na krčenju in racionalizacijah, ima zelo omejene učinke. To smo v številnih slovenskih medijskih primerih že videli," je še povedal.

Razočaran je tudi nad odnosom župana Arsenoviča, ki zadeve ne želi uradno komentirati. "Lahko rečemo le to, da bi se odgovoren politik zavedal vseh pravnih in političnih tveganj tovrstnega ravnanja. Kakorkoli gledano, je on zadnji v verigi, je lastnik poslovne stavbe, v katero naj bi se selil Večer, zato bi seveda od njega pričakovali, da se za takšne poslovne prakse in odločitve seveda ne bi odločil," je dejal Stepišnik.

Saša Arsenovič
Novice Ovadba zoper Arsenoviča zavržena

Direktor: Namesto vlaganja sredstev v nepremičnino bomo razvijali vsebino

V časniku Večer so danes objavili tudi izjavo Mihe Klančarja, ki vodi poslovodstvo Večera, da je vodstvo medijske hiše pred selitvijo podjetja s tradicionalne lokacije izvedlo temeljita pogajanja z lastniki poslovnih zgradb v Mariboru. "Vodilo je bilo, da za vzdržno in najboljšo ceno ostanemo v centru mesta, blizu bralcem, in da pospešeno razvijamo podjetje na digitalnem področju," je pojasnil Klančar. Po njegovih navedbah bodo namesto vlaganja sredstev v nepremičnino razvijali vsebino in še bolj kakovostno opravljali delo za javnost.

"Kdo je lastnik prostorov, ki jih najema podjetje, na uredništvo nima prav nobenega vpliva, saj je slednje pri svoje delu popolnoma avtonomno in neodvisno, kar je bila in ostaja zaveza vodstva in kar smo in bomo vsak dan dokazovali z vsebino našega časnika," je zatrdil Klančar. Tudi mnenja o poslovni škodi, ki jo bo to povzročilo, so po njegovih besedah popolnoma neutemeljena. Večer bo namreč, kot je navedel, z racionalizacijo stroškov bolj finančno stabilen, kar samo dodatno podpira oziroma je največja garancija za uredniško neodvisnost, hkrati pa bo s tem sprostil sredstva za vlaganja, ki so želena in potrebna.

"V teh za medijsko industrijo težkih časih, ko je potrebna celovita transformacija naših poslovnih modelov, ni recept za uspeh pogled nazaj, ampak pogled naprej. Tega nam novi prostori omogočajo. Sicer pa Večer ni zgradba, Večer smo ljudje, ustvarjalci in bralci, je medij, ki ostaja srce Maribora, regije in je simbol neodvisnega novinarstva. To je zaveza vseh nas in sedež podjetja tega ne bo spremenil," je še navedel Klančar.

DNS: Nižanje stroškov ne more biti edina strategija

V Društvu novinarjev Slovenije so opozorili, da z začudenjem in zaskrbljenostjo spremljajo potezo lastnikov časnika Večer o selitvi mariborskega uredništva. "Odločitev lastnikov, da uredništvo preseli v prostore v lasti aktualnega župana, kar pomeni, da bosta časnik in župan poslovno povezana, lahko zamaje zaupanje javnosti ter pod vprašaj postavi uredniško in novinarsko neodvisnost, četudi si bodo uredniki in novinarji še naprej prizadevali za profesionalno delo. Večer je v Mariboru in v lokalnem okolju severovzhodne Slovenije medij izjemnega pomena zaradi identitete, ki jo je gradil skozi leta, pa tudi zaradi teže, ki jo ima pri poročanju o lokalnem dogajanju, pri katerem ima ključno vlogo," so zapisali.
Dodali so, da ugleda kakovostnega medija ni vredno zapraviti zaradi težnje po prihranku, posledice odločitev pa bi veljalo v občutljivih časih za medijski trg še posebej dobro premisliti. "Nižanje stroškov ne more in ne sme biti edina strategija, ki jo izdajatelji medijev zmorejo. Mediji potrebujejo odgovorne lastnike, novinarji pa morajo imeti izpolnjene vse pogoje za neodvisno delovanje," so še opozorili.
Ne spreglejte