Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2008,
7.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 19. 2. 2008, 7.10

8 let

Večina pokojnin se bo zvišala za 3,2 odstotka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je danes sklenil, da se večina pokojnin v februarju uskladi za 3,2 odstotka.

Manjši del pokojnin, med drugim pri tistih, ki so se upokojili lani, pa se poveča za 3,8 odstotka, je na današnji seji sveta povedal pomočnik generalnega direktorja zavoda Jože Kuhelj in dodal, da je bila novembra lani višina uskladitve pogojena z oceno rasti bruto plač v jesenski napovedi. Ta ocena je merilo za tokratno uskladitev pokojnin, ki je v bistvu redna letna uskladitev.

Kot je dejal, se februarja pokojnine uskladijo tako, da se povečajo za porast plač, dosežen v preteklem letu, to je 5,9 odstotka. Pri tem pa je potrebno upoštevati uskladitev pokojnin v mesecu novembru. Takrat se je po besedah Kuhlja svet ZPIZ odločil, da se pokojnine uskladijo za dva odstotka in ne za 3,3, kolikor je znašal porast plač v obdobju januar - september, saj bi v primeru realizacije povečanja, rast pokojnin v letu 2007 presegla rast plač.

Dejanska izplačila pokojnin ne ustrezajo gibanjem Kuhelj je tudi poudaril, da dejanska izplačila pokojnin tem gibanjem ne ustrezajo, ker je v posameznem koledarskem letu pri prvi uskladitvi pokojnin potrebno poleg uskladitve na podlagi plač, opraviti tudi "neprijazno" uskladitev, s katero se vzpostavlja enakopraven položaj med prejemniki pokojnin v različnih obdobjih.

Po besedah Kuhlja je posledica tega, da se zniža odstotek potrebne uskladitve pokojnin, ki izhaja iz gibanj plač in tako posredno vzpostavlja enakopraven položaj med prejemniki pokojnin v različnih obdobjih. "Če tega ne bi bilo, bi pokojnine novih upokojencev zaostajale za pokojninami tistih, ki so v pokoj odšli v preteklih obdobjih", je dodal.

Na raven pokojnin v letu 2007 pa so po mnenju Kuhlja vplivale strukturne spremembe znotraj upokojencev in zakon o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom.

Sprememba se odraža v spremembi najnižje in najvišje osnove Pomočnik generalnega direktorja je še povedal, da se sprememba višine pokojnin odraža v spremembi najnižje in najvišje pokojninske osnove. Najnižja pokojninska osnova se poveča za 3,8 odstotka in znaša 494,65 evra, najvišja pa je štirikratnik najnižje in znaša 1978,60 evra.

Kuhelj je še povedal, da se tako kot pokojnine usklajujejo tudi starostne pokojnine kmetov, ki so višje za 3,8 odstotka, kar znaša 420,46 evra. Nova najnižja pokojninska osnova pa vpliva tudi na znesek državne pokojnine, ki od 1. januarja 2008 znaša 164,72 evra. Uskladitev po besedah Kuhlja vpliva tudi na zgornje meje za izplačilo dela vdovske pokojnine, ki znaša največ 79,93 evra.

Varstveni dodatek opredeljen v posebnem zakonu Kuhelj je spregovoril tudi o pravici do varstvenega dodatka, ki je sedaj opredeljena v posebnem zakonu. Po novem je ta pravica pogojena z doseganjem nižje pokojnine od mejnega zneska, ki znaša 403,63 evra. Njegova višina se bo po novem spreminjala ob vsakokratni spremembi višine najnižje pokojninske osnove in na podlagi rasti plač.

To bo imelo za posledico zagotovitev, da bodo vsi uživalci varstvenega dodatka, ki so ga lani izgubili, lahko ponovno uveljavili, v kolikor ni prišlo do spremembe v njihovem premoženjskem stanu, je še dejal Kuhelj.

Ne spreglejte