Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 10. 2023,
11.41

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

Natisni članek

pomoč škoda obnova poplave vlada

Sobota, 21. 10. 2023, 11.41

6 mesecev, 1 teden

Župan Braslovč: Letuški levi in desni breg se selita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19
Župan Braslovč Tomaž Žohar | "Reševanje življenj z morebitnimi zgrajenimi nasipi in zidovi zelo poslabša celotno situacijo v prihodnje," je dejal Žohar. | Foto STA

"Reševanje življenj z morebitnimi zgrajenimi nasipi in zidovi zelo poslabša celotno situacijo v prihodnje," je dejal Žohar.

Foto: STA

Župan Občine Braslovče Tomaž Žohar je po pogovorih s predstavniki hidrološke stroke in predsednikom vlade Robertom Golobom danes povedal, da se letuški levi in desni breg selita. Podrobnosti in možnosti bodo predvidoma prihodnji teden predstavili krajanom. Po poplavah prizadetim prebivalcem na območju Centra za socialno delo savinjsko-šaleške regije je bilo sicer doslej razdeljenih 13,6 milijona evrov izredne solidarnostnih pomoči, je ob današnjem vladnem obisku regije v Mozirju povedal državni sekretar na ministrstvu za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.

"To ni politična odločitev, to je odločitev, ki jo mora sprejeti stroka," je v izjavi za javnost, ki so jo v okviru vladnega obiska v savinjski regiji podali na sedežu Občine Braslovče, dejal premier Golob.

Uvodoma je dosedanje strokovne ugotovitve glede poplavno ogroženega območja predstavil član sveta vlade za obnovo po poplavah in vodja sveta za vode Rok Fazarinc. Dejal je, da če bi z nasipi in drugimi ukrepi preprečevali poplave v Zgornji Savinjski dolini, bi bile razmere navzdol še bistveno hujše, kot so danes. Predstavil je tudi nekatere ugotovitve za konkretna območja, ki jih bodo predstavili tudi na zborih krajanov. Točne datume zanje še usklajujejo.

"Prvotni cilj ni zadrževanje vode na levem bregu, ampak reševanje življenj. To je naša odgovornost. Moja v prvi meri kot župana in vlade s predsednikom na čelu," je dejal Žohar.

Poudaril je, da je treba gledati celovito, saj varnosti v Letuški gmajni ne morejo zagotoviti brez ustreznih protipoplavnih ukrepov. Ocenil je, da je nadomestna lokacija v Rakovljah primerna, ker je zelena, je v bližini šole in vrtca ter bo ljudem omogočila kakovostno življenje.

Dejal je tudi, da občina zasleduje tri ključne cilje. Prvi je zelo hitra sanacija poplavljenih območij z namenom zaščititi ljudi in njihovo premoženje, drugi je socialna in finančna podpora ljudem, tretji pa se nanaša na dolgoročne rešitve, da se takšne poplave, kot so bile avgusta letos, ne bi več ponovile.

"To ni politična odločitev, to je odločitev, ki jo mora sprejeti stroka," je v izjavi za javnost, ki so jo v okviru vladnega obiska v savinjski regiji podali na sedežu Občine Braslovče, dejal premier Golob. | Foto: Matic Prevc/STA "To ni politična odločitev, to je odločitev, ki jo mora sprejeti stroka," je v izjavi za javnost, ki so jo v okviru vladnega obiska v savinjski regiji podali na sedežu Občine Braslovče, dejal premier Golob. Foto: Matic Prevc/STA

Popoldan srečanje z župani

Predstavniki vlade si ob današnjem obisku savinjske regije ogledujejo teren. Premier Robert Golob si je v Braslovčah v družbi župana Žoharja najprej ogledal mogočo lokacijo za nadomestitvene gradnje v Rakovljah za morebitno preselitev v ujmi prizadetih družin iz Letuša.

Na programu vladnega obiska so posamezni dogodki ministrstev v različnih krajih regije, popoldne pa bo v Žalcu srečanje članov vlade z župani, predstavniki gospodarstva in drugimi nosilci razvoja v regiji, ki so jo avgusta prizadeli poplave in plazovi. 

Kot je pred obiskom dejal župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik, od vlade pričakuje čimprejšnjo podelitev koncesije za določene odseke vodotokov, ki jih je treba še urediti, nakazilo denarja za intervencije in sanacije ter sprejetje zakonodaje, ki bo odprla možnosti hitrih gradenj.

Sanacija je prepočasna 

Župan Mozirja Ivan Suhoveršnik je za STA ocenil, da čiščenje vodotokov in hudournikov poteka veliko prepočasi. Zato so pritiski občanov in njihova pričakovanja, da se to vendarle že začne urejati, veliki.

"Tisti, ki so bili najbolj ogroženi, želijo čim prej informacije, kaj bo z njihovimi hišami, kaj lahko pričakujejo glede nadomestnih lokacij ter kako bo s finančno pomočjo. Gotovo so prioriteta čiščenje vodotokov in njihova sanacija," je še dejal Suhoveršnik.

Savinjski gospodarstveniki pa opozarjajo, da bo sanacija dolgotrajna, potreben bo usklajen pristop z opredelitvijo jasne časovnice in finančnega okvirja. Skrbi jih, da bi vlada prizadeto gospodarstvo še dodatno obremenila.

Občanom Strug svetovali izselitev

Že v petek je v okviru vladnega obiska regije občino Luče obiskal vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic, ki se je sestal s krajani Strug. Po obisku je ocenil, da bi se zaradi grozečega plazu morali prebivalci zaselka Struge preseliti na začasne lokacije. Plaz je zelo nevaren, strokovnjaki ne izključujejo možnosti, da se sproži, je dejal. Ni pa to trajna rešitev, je dodal.

V savinjski regiji doslej prizadetim v poplavah 13,6 milijona izredne pomoči
Po poplavah prizadetim prebivalcem na območju Centra za socialno delo savinjsko-šaleške regije je bilo doslej razdeljenih 13,6 milijona evrov izredne solidarnostnih pomoči, je ob današnjem vladnem obisku regije v Mozirju povedal državni sekretar na ministrstvu za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.

Kot je dodal Juvan, so se v Mozirje prišli predvsem seznaniti s tem, kako se je center za socialno delo odzval na potrebe prizadetih prebivalcev po poplavah. Ugotovili so, da so bili zelo učinkoviti, ter da so dobro sodelovali z občinami. Ob tem je vse, ki so utrpeli škodo, spomnil, da imajo še do konca leta čas, da oddajo vlogo za izredno denarno pomoč.
Luče
Novice Končne odločitve o usodi Strug še ni
Ljubno, zadnja tekma silvestrske turneje, smučarski skoki
Sportal Po razdejanju dobra novica z Ljubnega
Bruselj
Novice Slovenija v Bruselj pošilja vlogo za sredstva za pomoč po avgustovski ujmi
GRS Kamnik, poplave
Novice Prebilič: Zadovoljni bi bili s 763 evri povprečnine
GRS Kamnik, poplave
Novice Katere občine so utrpele največ škode v poplavah?
Ne spreglejte