Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2011,
16.46

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Univerza na Primorskem

Četrtek, 28. 7. 2011, 16.46

4 leta, 2 meseca

Vlada potrdila širitev primorske univerze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je potrdila novelo odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem (UP), s katero naj bi univerza med drugim dobila novi članici - Fakulteto za grajeno okolje in Univerzitetno knjižnico.

Spremembe bo moral sicer dokončno sprejeti DZ. Rektor UP Rado Bohinc je že v sredo novelo odloka označil za "pomemben razvojni korak" za univerzo.

Preoblikovali so tudi izolsko visoko šolo

Poleg ustanovitve dveh novih članic univerze spremenjen odlok predvideva še preoblikovanje izolske visoke šole za zdravstvo v Fakulteto z vede o zdravju ter preimenovanje Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede v Inštitut Andrej Marušič. Sledijo še manjše spremembe, povezane z nazivi članic univerze in klasifikacijo študijskih področij.

Imena članic tudi v italijanskem jeziku Po odloku se članice univerze preimenujejo tako, da se črtajo krajevna imena in se imena članic dopolnijo v italijanskem jeziku. Skladno z uredbo o uvedbi in uporabi klasifikacijskega sistema izobraževanja in usposabljanja odlok predvideva tudi prevedbo študijskih področij iz dosedanje ISCED klasifikacije v klasifikacijski sitem izobraževanja in usposabljanja KLASIUS.

"Univerza želi razvijati nova znanja"

Spremembe vsebujejo tudi črtanje pravice do povračila stroškov članom upravnih odborov javnih visokošolskih zavodov.

Kot izhaja iz vladnega gradiva, želi Univerza na Primorskem z ustanovitvijo Fakultete za grajeno okolje razvijati nova znanja, s katerimi bo reševala problematiko trajnostnega gradbeništva, ekološke gradnje in ustrezne rabe energije v gradbeništvu.

Z inženirji, ki bodo diplomirali na novih študijskih programih, bo univerza pripomogla k uvajanju sodobnih načinov trajnostnega urejanja prostora, poseben poudarek bo na uporabi novih tehnologij in novih tehnoloških pristopov v urbanizmu in gradbeništvu.

Cilj: Centralno organizirana ustanova

Študijski program prve bolonjske stopnje naj bi zaživel v študijskem letu 2012/13, program druge stopnje pa v letu 2014/15 ali eno študijsko leto kasneje.

Cilj ustanovitve Univerzitetne knjižnice je centralno organizirana ustanova, ki bo delovala na več lokacijah (v kampusu Livade v Izoli, v mestnem središču Kopra ter v obstoječih knjižnicah članic univerze). Temu bo sledila vsebinska razdelitev knjižničnega gradiva, ki se bo nujno prilagajala pedagoškim in znanstveno-raziskovalnim vsebinam članic omenjene univerze.

Sredstva za delovanje so že načrtovana v državnem proračunu

Predvideni proračunski stroški za delovanje Fakultete za grajeno okolje bodo v letu 2013 znašali dobrih 162.000 evrov oziroma dobrih 284.000 evrov leto kasneje. Ocenjeni stroški delovanja Univerzitetne knjižnice pa znašajo nekaj več kot 76.000 evrov v posameznem letu.

Sredstva za vzpostavitev knjižnice v tej višini so že načrtovana v državnem proračunu za leto 2011, prav toliko sredstev pa bo treba dodatno zagotoviti v proračunu za leto 2012, predvidoma iz drugih proračunskih postavk z visokošolskega področja (nacionalni projekti visokega šolstva in ustanovitev Evrosredozemske univerze).

Namero po potrditvi odloka je po sredini seji senata UP že pozdravil tudi njen rektor Rado Bohinc.

Ne spreglejte