Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2016,
18.22

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

TEŠ 6 vlada

Četrtek, 7. 1. 2016, 18.22

8 let, 1 mesec

Vlada: Prednostno dispečiranje za Teš 6 le kot zadnja možnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vlada danes ni podprla predloga HSE in Teša za spremembe glede poroštva države za Teš 6 in za uvedbo prednostnega dispečiranja elektrike iz šestega bloka.

Vlada SDH predlaga, naj prouči ukrepe HSE za prestrukturiranje skupine, da bo jasno, ali je prednostno dispečiranje res zadnji mogoči ukrep, da bo lahko Teš plačeval posojilo.

HSE in Teš predlagala spremembo pogodbe Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta vladi predlagala spremembo pogodbe o ureditvi razmerij v zvezi s projektom šestega bloka Teša (Teš 6) in zakona o poroštvu države za obveznosti iz posojila v višini 440 milijonov evrov pri Evropski investicijski banki (EIB) ter ponovno uvedbo prednostnega dispečiranja za elektriko iz domačega primarnega vira, kar bi lahko izkoristili za premog iz Premogovnika Velenje.

Vlada: Predlagane spremembe niso utemeljene Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, vlada v danes sprejetem odgovoru ugotavlja, da predlagane spremembe niso utemeljene in ni jasno, zakaj bi morala vlada spreminjati zakon o poroštvu. "Dejansko Teš 6 že poskusno obratuje, poroštvo pa je bilo dano zaradi odobritve kredita EIB in za primer, če družba Teš ne bi uspela izpolnjevati obveznosti do kreditodajalca," navaja vlada.

"Poroštvo je bilo dano ob pogojih iz zakona" Dodaja, da je primarni namen zakona določitev poroštva, ki je enkratno in dano v skladu z zakonom in se ne more spreminjati. "Poroštvo je bilo dano ob pogojih iz zakona in ne ob novih, predlaganih pogojih, ter velja brezpogojno."

Vlada predlaga Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), naj prouči zadostnost in uspešnost izvajanja ukrepov, predvidenih v načrtih finančnega in poslovnega prestrukturiranja družb skupine HSE, še posebej pa Teša in skupine Premogovnika Velenje.

Ne spreglejte