Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2023,
10.01

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

Natisni članek

Postojna

Četrtek, 21. 12. 2023, 10.01

4 mesece, 1 teden

Huda nesreča: vlak zbil skupino delavcev, dva sta umrla, dva sta hudo poškodovana #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

Na železniški progi med postajama Postojna in Prestranek je vlak zjutraj zbil skupino delavcev Slovenskih železnic. Dva sta na kraju umrla, dva sta huje poškodovana so navedli na PU Koper. Nesrečo so potrdili tudi na Slovenskih železnicah, kjer so pojasnili, da je skupina devetih delavcev na progi izvajala nujna vzdrževalna dela.  Po prvih informacijah delovna skupina na progi ni bila obveščena o prihodu tega vlaka, je pojasnil direktor SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc. Preiskava, ki bo nedvoumno pokazala, kaj je šlo narobe, še poteka. Promet ne progi je bil sproščen nekaj po 17. uri, so sporočili iz SŽ.

"Danes je žalostni dan na Slovenskih železnicah. V jutranjih urah se je zgodila delovna nesreča," je uvodoma povedal direktor SŽ Dušan Mes in vsem svojcem izrekel sožalje. Zakaj se je nesreča zgodila, še preiskujejo. 

Sožalje je izrekel tudi direktor SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc. "Vlak je naletel na delovno skupino, ki o vožnji tega vlaka po naših prvih informacijah ni bila obveščena. Ugotovili bomo, kaj je šlo narobe, da se je zgodila ta tragedija," je zagotovil Kranjc.

Napovedal je, da bo opravljena preiskava protokolov signalnovarnostne naprave in posnetih pogovorov, ki bo pokazala, kaj je šlo narobe, da je do takega tragičnega dogodka prišlo. Na terenu so preiskovalne službe, poleg preiskovalcev SŽ tudi zunanji. 

Delovna nesreča se je zgodila na železniškem prehodu Rakitnik. Skupina devetih zaposlenih je na železniški progi izvajala nujna vzdrževalna dela, ki se lahko opravljajo v presledkih med železniškim prometom. Ob 9.20 je vanjo trčil potniški vlak, ki je vozil v smeri Sežane.

Dve osebi sta umrli, dva sodelavca sta težje poškodovana, preostali so jo na srečo odnesli s praskami in niso poškodovani. "Po informacijah zdravnice na terenu življenji dveh poškodovanih sodelavcev naj ne bi bili ogroženi," je povedal Kranjc in dodal, da so zaposleni sodelavci v velikem šoku, na terenu pa je pet sodelavcev, ki ponujajo psihosocialno pomoč.

Železniška proga bo do nadaljnjega zaprta, za potnike je organiziran nadomestni avtobusni prevoz. 

Policija: preiskava je v teku

S Policijske uprave Koper so sporočili, da preiskava nesreče še poteka, zato več podatkov o nesreči ne morejo posredovati. Kot je v izjavi za medije dejal vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Koper Davor Tozan, kriminalisti še vedno opravljajo ogled kraja nesreče, zbirajo obvestila ter ugotavljajo dejstva in okoliščine.

Tozan je še pojasnil, da je bilo na potniškem vlaku, ki je trčil v delavce, deset potnikov, nihče od njih pa ni bil poškodovan.

Danes je bilo sicer po njegovih besedah na terenu večje število policistov in kriminalistov, dežurna preiskovalna sodnica in državna tožilka ter kolegi iz nacionalnega forenzičnega laboratorija in inštituta za sodno medicino, je pojasnil Tozan.

Na kraju nesreče tudi inšpektorat za delo

Z ministrstva za delo so sporočili, da je kraju nesreče poleg prometnega inšpektorata tudi inšpektorat za delo.

Ob tem je državni sekretar na ministrstvu Dan Juvan dejal: "Obžalujem tragično delovno nesrečo, ki se je zgodila ob prenavljanju železniške proge pri Postojni in v imenu ministrstva izrekam sožalje vsem svojcem preminulih. Javnost obenem obveščam, da je Inšpektorat RS za delo skupaj s Prometnim inšpektoratom RS že na kraju nesreče, kjer ugotavljajo, kaj je bil vzrok nesreče in ali bi jo bilo mogoče preprečiti. Vsaka takšna smrt je namreč odveč, zato moramo zagotoviti dosledno upoštevanje pravil varnosti in zdravja na vseh deloviščih, da bodo takšni tragični dogodki v prihodnje preprečeni."

Fotogalerija
1 / 6

Sožalje sta na družbenem omrežju X izrekal tudi predsednik vlade Robert Golob in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek

V zadnjih desetih letih štiri delovne nesreče s smrtnim izidom

Na železniških tirih v Sloveniji so se v zadnjih desetih letih zgodile štiri delovne nesreče s smrtnim izidom. V dveh primerih je bil vzrok nepravilno gibanje po železniških tirih, v enem primeru vzrok smrti še ni znan, ker preiskava še ni zaključena, prav tako še poteka preiskava današnje nesreče, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Leta 2018 je na železniški postaji v Kresnicah potniški vlak zadel delavca, ki je opravljal dela na tirih. Delavec je zaradi hudih poškodb na kraju dogodka umrl, šlo pa je za delavca pogodbenika Železniškega gradbenega podjetja, ki je del holdinga Slovenskih železnic.

V letošnjem letu so se zgodile tri nesreče s smrtnim izidom. V Podgradu pri Ljubljani je julija med delom na železniških tirih umrl železniški delavec po tistem, ko je stopil na sosednji tir, po katerem je pripeljal potniški vlak in trčil vanj.

Oktobra je v naselju Pako pri Borovnici potniški vlak zbil 31-letnega delavca. Reševalci nujne medicinske pomoči so s pomočjo gasilcev PGD Stara Vrhnika in Borovnica poškodovanega na kraju nesreče oživljali, vendar je delavec zaradi hudih poškodb umrl na kraju dogodka. Preiskava tega dogodka še ni zaključena, so danes pojasnili na Slovenskih železnicah.

nesreča, primorka
Avtomoto Na primorki trčilo pet vozil, ena oseba v ljubljanskem kliničnem centru
s
Novice Posnetek z avtoceste, ob katerem vam bo zastal dih #video
Ne spreglejte