Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
7.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 11. 2. 2014, 7.39

8 let

Voda zaliva kleti, v Loški dolini že pripravljeni čolni (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Notranjskem narasle vode že ogrožajo objekte. Voda je zalila vikende v krajinskem parku Rakov Škocjan, s strahom pa sredo pričakujejo v Loški dolini, kjer imajo pripravljene celo čolne.

Razmere na ulici Škocjanska pot na Rakeku so se umirile in voda hiš več ne ogroža, je pa voda zalila vikende v krajinskem parku Rakov Škocjan, tako da so morali posredovati gasilci. Na intervencijo so odšli cerkniški gasilci, kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Jože Turšič, objekte pa so zavarovali s protipoplavnimi vrečami.

Bodo morali krajane Šmarate spet voziti s čolni? Še vedno se dviguje tudi gladina Cerkniškega jezera in zaliva cesto na relaciji Dolenje jezero - Otok, ki je zaprta. Prebivalci Otoka lahko tako do Cerknice pridejo skozi vas Klance, hiše pa niso ogrožene.

Prav tako se vodostaj vztrajno dviga na Obrhu v Loškem potoku, teren pregledujejo dežurne ekipe. Župan Loške doline Janez Komidar s strahom pričakuje sredo, saj predvideva, da bodo morali krajane Šmarate spet voziti s čolni. Kot je za STA še povedal, najbolj zaupa gasilcem, ki vodostaj nadzorujejo in so že v pripravljenosti, da v vodo poženejo čolne, v kolikor bo to potrebno.

Reka Pivka je v Postojni zalila nižje ležeča parkirišča pred Postojnsko jamo ob Jamski cesti. Iz Kriznega štaba Postojna še sporočajo, da je voda na vodovnem sistemu Postojna-Pivka spet pitna, zato je ni več potrebno prekuhavati.

Voda je začela ogrožati tudi nekatere objekte ob Planinskem polju, zaprti sta cesti Planina-Unec in Planina-Laze, voda pa je v torek že začela zalivati tudi nekatere druge ceste v kraju Planina pri Rakeku.

V občini Ilirska Bistrica se voda prav tako dviga. Podtalnica je tako že začela zalivati dele cest, najbolj ogrožena je vas Bač, pa tudi Knežak. Kot je za STA potrdil vodja civilne zaščite občina Ilirska Bistrica Luka Špilar, imajo ves čas dežurno ekipo na terenu, ki nadzira stanje, ki pa zaenkrat ni kritično. Razvoj dogodkov pa bo, kot je dejal, odvisen predvsem od intenzitete dviganja vodne gladine.

Ljubljansko barje zaenkrat poplavljeno na območju vsakoletnih poplav Poplavljene površine na Ljubljanskem barju so zaenkrat na območju vsakoletnih poplav. Glede na vremensko napoved pa je pričakovati, da se bodo razlivne površine danes čez dan in v sredo še povečale. Razmere na terenu spremljajo gasilske enote, ki so že ponoči črpale vodo v zavetišču za zapuščene živali na Gmajnicah, je pojasnil vodja mestnega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus.

Kot pravi, večjih poplav, kot so bile tiste leta 2010, ni pričakovati, kljub temu pa ljudem svetuje, naj spremljajo vodotoke in sprejmejo zaščitne ukrepe, če bi kazalo, da bodo narasli v taki meri, da bi lahko poplavili kleti.

Po napovedih agencije za okolje bodo reke ob predvidenih padavinah še naraščale, povečale se bodo tudi ojezerjene površine kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa.

V noči na sredo lahko močneje porastejo tudi reke na vzhodu Poplavljene površine na Ljubljanskem barju in ob spodnjem toku reke Krke se bodo še povečevale. V prihodnjih urah bo v manjšem obsegu ob strugi poplavila Sava v Zasavju, ob strugi že poplavlja Kolpa, ki še narašča. Poplavlja tudi Vipava.

V noči na sredo lahko močneje porastejo tudi reke na vzhodu, predvsem pritoki Savinje, Dravinja, Sotla, Mestinjščica in Mirna. Prav tako so možni ponovni porasti manjših rek tudi drugod po Sloveniji. Zaradi zastajanja plavja na izpostavljenih mestih lahko poplavijo predvsem manjše reke in potoki.

Zaprte številne ceste Zaradi podrtega drevja in električnih drogov, so še vedno zaprte številne regionalne in tudi lokalne ceste. Cesta Postojna - Predjama je zaprta do 17. ure zaradi odstranjevanja polomljenega drevja, obvoz je urejen.

Zaradi poplavljenega cestišča so zaprte ceste Grgelj - Fara, Kot - Grgelj, Rakov Škocjan - Podskrajnik, Črna vas - Podkraj v Lipah, Unec - Planina in Planina - Laze. Na lokalni cesti Ljubljana (Rudnik) - Črna vas - Podpeč je polovična zapora pri odcepu za Lipe.

Zaprte so ceste čez prelaze Vršič, Predel, Korensko sedlo in Jezersko.

Ob avtocestah je poškodovanih več varovalnih ograj, zato je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti.

Na primorski avtocesti lahko vozniki med priključkoma Logatec in Postojna zaradi popolne zapore na regionalni cesti, ker ni drugega obvoza, kot obvozno cesto po predpisih uporabljajo avtocesto brez vinjete.

Življenje se počasi normalizira Kljub še vedno neprijaznemu vremenu se življenje v državi po ledeni ujmi vendarle počasi normalizira. Na prizadetih območjih vzpostavljajo cestne povezave, vrača se električna energija, šole so odprle svoja vrata. Brez električne energije je še več tisoč odjemalcev.

V Postojni so vsa gospodinjstva priklopljena na električno omrežje prek daljnovoda, a v Elektru Primorska pozivajo k varčni rabi energije v dnevnem času. Postojnčanom tudi ni treba več prekuhavati vode.

V noči na četrtek se bo zjasnilo Ponoči bodo padavine znova zajele večji del Slovenije, po nižinah v notranjosti bo dež večinoma prešel v sneg, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 2, na Primorskem od 2 do 6 stopinj Celzija. Jutri dopoldne bo oblačno s padavinami, po nižinah bo deloma deževalo deloma snežilo. Popoldne bodo padavine postopno ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

V noči na četrtek se bo zjasnilo. V četrtek bo delno jasno, zjutraj bo po nižinah megla. Čez dan se bo v zahodnih krajih oblačnost povečala. Popoldne bo začel pihati jugozahodnik. V petek bo občasno rahlo deževalo. Popoldne bodo padavine od severozahoda ponehale. Pihal bo jugozahodni veter. V soboto bo v vzhodnih krajih delno jasno, drugod pretežno oblačno, še bo pihal jugozahodnik.

V visokogorju večjega dela naših gora je velika nevarnost snežnih plazov, so še zapisali na Agenciji za okolje.

Ne spreglejte