Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2014,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 14. 2. 2014, 14.27

8 let

Vodostaj Planinskega polja višji kot v rekordnih poplavah leta 2000

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Arso je ponovno izdal opozorilo o povečani poplavni ogroženosti na kraških poljih in rekah. Vodostaj poplavljenega območja v Loški dolini se ohranja na predhodnih višinah in je povečini ustaljen.

Po besedah predsednika Gasilske zveze Postojna Marka Simšiča je gladina Planinskega polja že presegla rekordni vodostaj iz leta 2000.

Šmarata še vedno odrezana od sveta Da se vodostaji v Loški dolini počasi umirjajo, je potrdil tudi župan občine Loška dolina Janez Komidar. Voda je sicer še dodatno zalila odsek ceste Pudob-Babno polje, vendar je trenutno ni potrebno zapirati. Šmarata je še vedno odrezana od sveta, prebivalci tako lahko vas zapustijo le s čolnom.

Komidar je pojasnil, da jim Slovenska vojska pomaga pri čiščenju okolice gradu Snežnik, vendar od sobote naprej pomoči vojske ne bodo več potrebovali. Prav tako ukinjajo javno pralnico, saj sta že dve tretjini prebivalcev priklopljeni na distribucijsko omrežje.

"Pričakujemo, da bo cesta do Šmarate prevozna v ponedeljek" Je pa vodostaj v občini Loška dolina odvisen od stanja na drugih kraških poljih, kot sta Cerkniško jezero in Planinsko polje, je še pojasnil Komidar in dodal: "Pričakujemo, da bo cesta do Šmarate prevozna v ponedeljek."

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala opozorilo tudi za Planinsko polje. Zapisali so, da na Planinskem polju vodostaj ojezerjenih površin še vedno narašča in se približuje najvišjim vodostajem iz dolgoletnega primerjalnega obdobja. Predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič je potrdil, da voda še narašča, vendar počasneje kot pretekle dni. Ocenjujejo, da se gladina dviga v povprečju en centimeter na uro.

Simšič je še povedal, da je višina vode že presegla vodostaj rekordnih poplav iz leta 2000, ko so na Planinskem polju zabeležili rekordne poplave tako po višini gladine kot po količini vode.

Pričeli s kopanjem kanala, ki bi omogočil hitrejše odtekanje vode Vodo pri vasi Knežak v občini Ilirski Bistrici sedaj prečrpavajo kar s tremi črpalkami, tako da je vodostaj že padel za dobre 3 centimetre, je povedal Luka Špilar iz Civilne zaščite občine Ilirska Bistrica. Prav tako so pričeli s kopanjem kanala, ki bi omogočil hitrejše odtekanje vode.

Podoben kanal so domačini izkopali že daljnega leta 1907, danes pa so se odločili za podoben korak. Kljub črpalkam, ki na minuto pretočijo do 8 do 10 kubičnih metrov vode vsaka, se zaradi napovedanih padavin bojijo novih poplav, je še pojasnil Špilar.

Ne spreglejte