Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 8. 2014,
12.36

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Milan Brglez Miro Cerar Borut Pahor vlada mandatar koalicija

Sreda, 6. 8. 2014, 12.36

8 let, 1 mesec

Volitve mandatarja 22. avgusta, vlada sredi septembra? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Milan Brglez sta se na delovnem srečanju strinjala, da bi lahko volitve predsednika vlade potekale 22. avgusta.

Miro Cerar na parlamentarnem situ 22. avgusta … Pahor je v izjavi novinarjem napovedal, da bi lahko v državni zbor predlog za izvolitev predsednika vlade, kandidat bo predvidoma zmagovalec volitev Miro Cerar, poslal v ponedeljek, 18. avgusta.

Poslanci morajo o kandidatu glasovati najpozneje v tednu dni, a sta se Pahor in Brglez strinjala, da bi bil najprimernejši datum 22. avgust. Vlado bi tako lahko dobili sredi septembra.

… a le, če se ne bo zapletalo A ta časovnica bo odvisna od posvetov pri predsedniku republike o mandatarju z vodji poslanskih skupin, ki se bodo začeli predvidoma v ponedeljek, postopkov dokončnega oblikovanja parlamenta in dinamike koalicijskih usklajevanj.

Borut Pahor dvomi o potezah vlade Alenke Bratušek Pahor je sicer v pogovoru z Brglezom poudaril velik pomen čim prejšnjega oblikovanja nove vlade s polnimi pooblastili. "Zdajšnja vlada v odstopu sprejema odločitve, ki tudi zaradi dejstva, da jih sprejema kot vlada brez vseh pooblastil, poglabljajo dvom o njihovi koristnosti ali potrebnosti."

Pahor sicer ni povedal, ali je imel v mislih dejstvo, da je predsednica vlade v odstopu Alenka Bratušek samo sebe predlagala za evropsko komisarko. Tudi novinarji tega niso mogli preveriti, ker predsednika nista želela odgovarjati na novinarska vprašanja.

Predsednik vidi konec politične negotovosti

Pahor je še dejal, da država potrebuje novo vlado čim prej tudi zato, ker lahko Slovenija nekatere težave, s katerimi se spopada, reši le z vlado s polnimi pooblastili. "S tem bi omogočili konec politične negotovosti ter uspešno reševanje nakopičenih kratkoročnih in dolgoročnih težav, s katerimi se spopada Slovenija."

Pahor si želi, da bi se z vodji poslanskih skupin o kandidatu za mandatarja posvetoval prihodnji teden, med ponedeljkom in sredo. Če bi Pahor kandidata za predsednika vlade predlagal 18. avgusta, bi lahko poslanci o tem glasovali najhitreje 20. avgusta in najpozneje 25. avgusta.

Kaj sledi, če bo Cerar izvoljen? Če bo Cerar za premiera izvoljen 22. avgusta, mora najpozneje v 15 dneh, torej do 6. septembra, parlamentu predlagati seznam ministrskih kandidatov. Sledijo zaslišanja kandidatov v pristojnih odborih državnega zbora, glasovanje o vladni ekipi pa se opravi približno v desetih dneh po tem, ko predsednik vlade seznam pošlje v državni zbor.

Brglez je poudaril, da moral državni zbor o Pahorjevem predlogu za mandatarja odločiti najpozneje do konca meseca. "Še naprej pričakujem konstruktivno sodelovanje vseh institucij, zlasti predsednika republike, tako pri oblikovanju vlade, ki jo nujno potrebujemo, kot pri vseh preostalih stvareh, ki zadevajo državo. Smo v razmerah, ko morajo vse državne institucije stopiti skupaj, da naredijo tisto, kar je za državo najbolj pomembno.

Ne spreglejte