Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 2. 2015,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 19. 2. 2015, 12.06

8 let

Za 1,7 milijona evrov slovenskega orožja gre v Avstrijo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na prodaj je bilo 46 tisoč kosov orožja, prodana pa polovica. Izkupiček je 1,7 milijona evrov.

Na ministrstvu za obrambo je danes potekala že tretja, po obsegu največja, dražba presežkov orožja iz oborožitvenih zalog.

Oborožena miroljubna dežela Slovenija Slovenija velja za miroljubno in varno deželo. Ima zgolj poklicno vojsko, ki po uradnih podatkih šteje dobrih sedem tisoč vojakov. Po podatkih generalne policijske uprave je pri slovenskih zasebnikih in poslovnih subjektih skupaj 84.924 kosov orožja.

Ministrstvo za obrambo je danes storilo korak naprej proti zmanjšanju zalog, ki so od profesionalizacije vojske dalje presežek. Arzenal na dražbi je štel 46 tisoč kosov različnega orožja.

Sproščeno Čeprav je šlo za resen dogodek, je bilo vzdušje sproščeno, morda je spominjalo na obletnico lovske zveze. Verjetno ne gre za naključje, saj je večina orožja v Sloveniji registrirana za namen lova, lovska zveza pa ima 21 tisoč članov. Po podatkih generalne policijske uprave je v Sloveniji od vsega orožja kar 70.549 lovskega, preostalo je razdeljeno med šport in varnost, lastnikov pa je dobrih 29 tisoč.

Prva vrsta sicer dokaj izpraznjene dvorane – največ je bilo novinarjev –, ki jo je varoval tudi vojaški (oborožen) policist, je bila rezervirana za dražitelje oz. dražitelja. Ta je bil namreč le eden, avstrijsko podjetje Limex GmbH.

Gre za trgovsko podjetje, ki je specializirano za orožje. Podjetje je k dražbi pristopilo prek lokalnega pravnega zastopnika. Postopek je ne glede na vnaprej znanega zmagovalca potekal povsem po predpisih.

Zmaga brez boja Podjetje Limex je že vnaprej izrazilo interes za štiri od skupaj ponujenih osmih sklopov orožja in za vsakega od teh tudi vplačalo varščino ter si s tem zajamčilo nakup po izklicni ceni. Ministrstvu je tako uspelo prodati skoraj polovico ponujenega orožja, skupaj pa bo podjetje Limex moralo za teh 23.050 kosov orožja odšteti 1.700.175 evrov. Ministrstvo bo v roku 15 dni uredilo pogodbo in predajo.

Manj orožja je lahko samo dobro Predstavnik Limexa je povedal, da bo orožje šlo v roke športnikov oziroma lovcev, zbirateljev, nekaj ga bo končalo v "osebni rabi", del pa ga bodo uničili. Je pa zagotovil, da bo svet vsaj deloma bolj varen, saj noben kos ne bo namenjen kateremukoli kriznemu žarišču.

Ne spreglejte