Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2021,
16.32

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

cvetni prah Koronavirus

Četrtek, 18. 2. 2021, 16.32

3 leta, 3 mesece

Začela se je sezona alergenega cvetnega prahu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
alergija prehlad | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Začela se je sezona alergenega cvetnega prahu. V Sloveniji se običajno začne v februarju s cvetenjem leske in jelše, v primeru daljših otoplitev pa že januarja. V Primorju ima v tem času pomembno vlogo cvetni prah cipres, zrna arizonske ciprese so v zraku januarja in februarja, vednozelena cipresa cveti februarja in marca.

Začetek sezone cvetnega prahu je določen empirično. Sezona se začne na prvi dan, ko se cvetni prah obravnavane rastline pojavi v zraku štiri dni zaporedoma, piše na spletni strani nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Začetek sezone leske je bil letos na merilnih postajah raznolik. V Lendavi se je sezona začela 20. januarja, a se je kmalu prekinila zaradi ohladitve. V Mariboru in Izoli za začetek sezone štejejo 27. januar. Najkasneje se je sezona začela v Ljubljani, in sicer 4. februarja, piše STA.

Nasprotno pa se je najprej v Ljubljani začela sezona jelše, začetek sezone beležijo 26. januarja. Na ostalih merilnih mestih pa se je sezona začela v prvem tednu februarja. Sezona ciprese se je v Izoli začela 18. januarja.

Obremenitve s cvetnim prahom so običajno najvišje konec marca in v aprilu. Takrat je namreč sezona breze, sočasno je v zraku tudi cvetni prah gabra. Hrast in bukev lahko sezono brezi sorodnih alergenov podaljšata v maj. V času cvetenja breze je tudi sezona velikega jesena, ki jo v maju nadaljuje mali jesen, še navaja STA.

V Primorju je v drugi polovici maja in v juniju v zraku cvetni prah oljke. V maju se sprošča še cvetni prah domačih iglavcev, velike količine prispeva zlasti bor, ki pa redko povzroča težave z zdravjem. Sezono cvetnega prahu alergenih dreves v začetku julija zaključi pravi kostanj.

V zadnjih dneh aprila pa začnejo cveteti tudi trave. Največ cvetnega prahu trav je v maju in juniju, čez poletje obremenitev pade na nizke do srednje visoke vrednosti, so še zapisali.

V poletno-jesenskem času pa največ alergij povzroča cvetni prah pelina in ambrozije. Sezona traja od avgusta do oktobra. V Sloveniji so cvetnemu prahu ambrozije najbolj izpostavljeni prebivalci v subpanonski fitogeografski regiji, kjer beležijo najdaljšo sezono in najvišje dnevne obremenitve.

Posamezna zrna cvetnega prahu se lahko v zraku pojavljajo tudi po zaključku sezone. Vendar je obremenitev prenizka, da bi vplivala na zdravje alergikov. November je običajno najmanj obremenjen mesec, v decembru pa se lahko v ugodnih vremenskih pogojih pojavijo že prva zrna leske, ki napovedujejo začetek nove sezone alergenega cvetnega prahu, še poroča STA.

Ne spreglejte