Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
10.05

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

DARS avtocesta avtocesta revizija

Četrtek, 26. 10. 2023, 10.05

6 mesecev, 1 teden

Zahtevek AMZS glede odvoza tovornih vozil z avtocest zavržen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
avtocesta gneča | Foto Prometno-informacijski center

Foto: Prometno-informacijski center

Državna revizijska komisija je zavrgla zahtevek AMZS za revizijo storitve odstranjevanja poškodovanih ali pokvarjenih tovornih vozil z avtocest in hitrih cest, ki jo je naročil Dars. Komisija je ugotovila, da razpisana storitev naročnika ni javno naročniško razmerje, pač pa koncesijsko razmerje. V tej zadevi zato ni pristojna odločati.

Zahtevek, ki ga je vložila Avto-moto zveza Slovenije (AMZS), se nanaša na izvajanje storitev odstranjevanja poškodovanih ali pokvarjenih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, z avtocest in hitrih cest. Kot so danes sporočili iz komisije, so pri preverjanju procesnih predpostavk ugotovili, da razpisana storitev naročnika ni javno naročniško razmerje, pač pa koncesijsko razmerje.

"Državna revizijska komisija je na podlagi slednjega ugotovila, da v konkretnem sporu ni pristojna odločati, saj vrednost bodočega pravnega razmerja, ki po vsebini predstavlja koncesijsko razmerje, ne presega 5.382.000 evrov," so pojasnili.

Valentin Hajdinjak Dars
Novice Dars: afer kar ni konec

Skupna ocenjena vrednost razpisanih storitev za odvoz obeh vrst vozil (lažjih in težjih od 3,5 tone) po izračunu naročnika znaša okoli 4,67 milijona evra, zato se pravno varstvo zoper kršitve, ki jih naročniku očita vlagatelj, po navedbah revizijske komisije ne zagotavljajo po določbah zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja.

Sum kartelnega dogovarjanja z Darsovim blagoslovom

Storitev odvoza tovornih vozil z avtocest je tudi v ospredju nedavnega poročanja POP TV o domnevnih nepravilnostih in korupciji na Darsu. Kot je poročala televizija, nima Dars pri razpisu za to storitev "praktično nobenega nadzora, saj gredo vsi računi mimo državne družbe". Rok za oddajo in odpiranje ponudb so zaradi pritožbe AMZS na Državno revizijsko komisijo sicer že večkrat prestavili.

Na Darsu naj bi med drugim poskrbeli, da so si posel sami razdelili izbrani avtovlekarji. Kot so po navedbah POP TV opozorili pravniki, gre za sum kartelnega dogovarjanja z Darsovim blagoslovom.

Rok Snežič
Novice Žvižgač: Za posle z Darsom podkupnine Snežiču, del tudi SDS

Zaradi teh in drugih domnevnih nepravilnosti je Slovenski državni holding nadzornike Darsa pozval, naj v okviru možnosti nemudoma skrbno presodijo ravnanja predsednika in članov uprave. V primeru ugotovljenih kršitev naj nadzorniki ukrepajo s krivdnim odpoklicem s funkcije.

Več bo predvidoma znanega po dopoldanski izjavi za medije nadzornega sveta Darsa.

Ne spreglejte