Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 10. 2021,
20.26

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

ogrožene živali mleko meso kmetija cikasto govedo

Nedelja, 31. 10. 2021, 20.26

2 leti, 5 mesecev

Zakaj sta mleko in meso cikastega goveda tako zaželena?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Cikasto govedo | Mleko krav cik ima več beljakovin in maščob. | Foto Getty Images

Mleko krav cik ima več beljakovin in maščob.

Foto: Getty Images

V Sloveniji imamo veliko avtohtonih pasem konj, ovc, imamo tudi prašiča in cikasto govedo. To je bilo že na robu izumrtja, a ga je prizadevnim kmetom uspelo ohraniti, tako da imamo danes 2.500 glav tega goveda. Na Planet TV so preverili, zakaj povpraševanje po mleku in mesu cikastega goveda pri potrošnikih narašča.

Cikasto govedo je trenutno zelo razširjeno po celotnem območju Slovenije. V izvorno rodovniško knjigo jih je vpisanih okoli 2.500. Planetovi novinarji so obiskali kmetijo Pr Povž, kjer imajo deset krav, bika plemenjaka, eno brejo telico in še nekaj telet.

"Običajno imamo bolj sezonske telitve, se pravi, da krave telijo spomladi, med letom pa je še kakšen teliček," je povedal lastnik kmetije Anton Jamnik

Pasma izvira iz Bohinja, iz enobarvnega rdečkastega keltskega goveda. V drugi polovici 19. stoletja so enobarvno govedo oplemenjevali z že izumrlim belanskim govedom iz avstrijske Koroške, po katerem je prevzelo značilen barvni vzorec.

"Že od nekdaj so se mi zdele zelo prikupne. Te krave so zelo nezahtevne, tehtajo med 350 in 500 kilogrami in imajo izredno dobro mlečnost za svojo težo," je še dodal Jamnik. 

Prednosti cik

Prav tako ljudje hvalijo njihovo meso, njihovo mleko ima več beljakovin in maščob, ena od prednosti pa je še ta, da imajo dolgo življenjsko dobo. Pasma je bila sicer leta 2001 na robu izumrtja in zato spada med ogrožene pasme domačih živali. Takrat se je tako ustanovilo tudi društvo Cika, ki ima trenutno 440 aktivnih članov. Podpora Ministrstva za kmetijstvo za avtohtone pasme je 190 evrov na glavo velike živine.

KUŽA
Novice S psi iščejo ogrožene živalske vrste na gradbiščih #foto
Pes
Novice Široka podpora za zaščito živali in višje kazni za prekrške

"Mogoče je slabost te pasme edino njihov temperament, so zelo trmaste krave. Prednosti pa so tudi lahki porodi in lahke telitve," je pojasnil Jamnik.

Na kmetiji Pr Povž imajo tudi dve zmagovalni ciki

Pr Povž tako vzrejajo krave za lastno oskrbo, za nadaljnjo vzrejo, za prodajo telic in bikov, nekatere pa gredo žal v zakol. Med njimi sta tudi dve nagrajeni. "Eno smo kupili na območju Kamnika, lansko leto se je pasla še na Veliki planini. Udeležila se je tekmovanja državne razstave v Komendi leta 2011 in leta 2012. Na obeh je dosegla prvo mesto. Imamo pa tudi kravo Veselko, ki spada med pet najlepših v Sloveniji," se je pohvalil lastnik kmetije Pr Povž. 

Mleko in meso cik lahko kupite tudi pri najboljšem sosedu

Niso le ljubitelji in kmetje tisti, ki se trudijo ohraniti avtohtone pasme in slovensko tradicijo. Pri najboljšem sosedu to poskušajo s ponudbo izdelkov z oznako Od nekdaj naše.

"Že tradicionalno sodelujemo z lokalno skupnostjo, lokalnimi dobavitelji. S projekti, kot so Od nekdaj naše, pa želimo povečati ali pa spodbuditi vedenje, kaj slovenska hrana sploh je in kako je pomembna za lokalno skupnost in s tem za nas same," je dejala Tina Bajde, vodja projekta Od nekdaj naše Mercator. 

Zaradi kaosa, ki nas vsakodnevno obkroža, se tako ljudje vedno bolj vračajo k tradiciji, ki jim nudi občutek varnosti in stalnosti. Stalež cikastega goveda po Sloveniji se z leti zelo lepo povečuje, kar seveda pomaga pri njihovem obstoju.

Mikrovalovka
Trendi Deset živil, ki jih nikakor ne smete pogrevati v mikrovalovki
Jeruzalem SAT
Novice Prleški mojstri, ki poskrbijo za nepozaben kulinarični užitek
Ne spreglejte