Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2017,
8.34

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

5

Natisni članek

Mateja Vraničar Erman Peter Gašperšič Markovec avtocesta avtocesta DARS

Torek, 9. 5. 2017, 8.34

6 let, 8 mesecev

Zaradi domnevno prirejenega razpisa ovadeni ministra in vodilni v Darsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

5

Mateja Vraničar in Peter Gašperšič | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Zaradi domnevno prirejenega razpisa Darsa za vzpostavitev sistema videonadzora na avtocestnem omrežju je eden od morebitnih ponudnikov ovadil ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ministrico za finance Matejo Vraničar Erman in vodilne v Darsu.

Med ovadenimi so še predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic, nadzornica Tatjana Colnar, svetovalec uprave Bojan Banfi in generalni direktor družbe DRI Jurij Kač, poroča časnik Dnevnik. V Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so potrdili, da je ovadba vložena zaradi suma korupcije, negospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi in opustitve dolžnega ravnanja. Drugih informacij ne razkrivajo.

Podjetja opozarjala, da so razpisni pogoji diskriminatorni

Rok, do katerega so morali zainteresirani ponudniki, ki bi na avtocestnem omrežju namestili 80 nadzornih kamer in vzpostavili sistem videonadzora, poslati ponudbe, se je iztekel v ponedeljek. Toda posamezna zainteresirana podjetja so že med razpisom opozarjala, da so razpisni pogoji diskriminatorni in pisani na kožo točno določenemu ponudniku.

Dars naj bi po poročanju Dnevnika dajal prednost finskemu podjetju Teleste oziroma njegovim zastopnikom v Sloveniji, podjetjem Tenzor, Coting in FMC. Vsi ovadeni naj bi prispevali k besedilu razpisa, ki je posledično omogočilo privilegiran položaj zastopnikom podjetja Teleste, še piše Dnevnik.

Ovadili 14 ljudi

"Z ovadbo anonimnega prijavitelja smo seznanjeni, saj je bila, poleg na še 14 drugih prejemnikov, konec prejšnjega tedna naslovljena tudi na družbo Dars. Uprava družbe je 4. maja pristojnim strokovnim službam na področju upravljanja, ki je pristojno za cestne naprave, in Komisiji za oddajo javnih naročil Darsa naročila, naj se v strokovnem smislu opredelijo do trditev, navedenih v anonimni ovadbi, na Darsu prejeti 4. maja, ter upravi v zvezi s tem posredujejo pisno poročilo," pravijo na Darsu.

V zadevi gre za dve javni naročili. Kot pojasnjujejo, je bilo javno naročilo za izvedbo gradbeno-instalacijskih del in digitalnega videonadzora na avtocestah objavljeno 9. marca letos. V ponedeljek je potekalo odpiranje ponudb.

V roku so prispele štiri ponudbe naslednjih ponudnikov (vrednosti so brez DDV):

- Iskra sistemi d.d., Ljubljana; 727.122,54 evra
- Tenzor d.o.o, Ptuj + GVO d.o.o.; 733.669,65 evra
- Mapri Proasfalt d.o.o., Ljubljana + Coting d.o.o.; 1.093.968,19 evra
- Asist d.o.o., Ljubljana + Technix d.o.o.; 810.724,71 evra

Strokovna komisija za izvedbo navedenega javnega naročila bo svoje delo nadaljevala s podrobnim pregledom in oceno prejetih ponudb, pravijo na Darsu.

Zadevo obravnava državna revizijska komisija

Drugo javno naročilo Sistem za videonadzor je bilo objavljeno sredi oktobra 2015, odpiranje ponudb je bilo konec novembra 2015. Prejeli so naslednje ponudbe:
                    
- Tenzor d.o.o.; 1.197.221,50 evra
- Coting d.o.o.+Požarni sistemi d.o.o.; 1.043.621,07 evra
- Iskra d.d.; 948.700,00 evra
- Meteotech d.o.o.+Unisar Lcd d.o.o.; 1.049.000,00 evra
- Vnet d.o.o.+FMC d.o.o.; 1.149.000,00 evra

Na Darsu so poudarili še, da zadevo obravnava državna revizijska komisija, zato je ne morejo vsebinsko komentirati.

Kaj pravijo na ministrstvih?

"Minister Peter Gašperšič z ovadbo še ni seznanjen. Predvsem pa na nikakršen način ni bil vključen v pripravo besedila razpisa, zato pričakujemo in zaupamo NPU, da bo korektno preučil zadevo in ugotovil nevpletenost ministra," so sporočili iz infrastrukturnega ministrstva.

"Ministrica in ministrstvo za finance nista bila vključena v pripravo Darsovega razpisa za vzpostavitev videonadzora na avtocestnem omrežju, zato ne vidimo utemeljenega razloga za to, da bi bila proti ministrici vložena ovadba," pa so zapisali na finančnem ministrstvu.

Dars mora plačati tri milijone evrov odškodnine
Švedska multinacionalka SKANSKA, ki je bila podizvajalec propadlega podjetja CPM pri gradnji predora Markovec, je zaradi neporavnanih računov CPM vložila tožbo zoper Dars. Sodišče je ugotovilo odškodninsko odgovornost Darsa, ki naj bi po besedah odvetnika švedskega podjetja že pred začetkom gradnje predora vedel, da bodo podizvajalci ostali nepoplačani. Dars mora zato multinacionalki zdaj, kot je odločilo sodišče, plačati tri milijone evrov odškodnine, poroča 24ur.com

"Glede morebitne pritožbe na sodbo v zvezi s poplačilom podizvajalca pri gradnji predora Markovec ni bila do tega trenutka sprejeta še nobena odločitev. Dars je imel po pogodbi o graditvi predora Markovec veljavno bančno garancijo za dobro izvedbo del, ki jo je dostavil vodilni partner CPM. Dars ima v svojih pogodbah skladno z zakonom o javnem naročanju zahtevana finančna zavarovanja," so nam sporočili iz Darsa.

Ne spreglejte