Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 3. 2019,
12.08

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,82

15

Natisni članek

krajinska arhitektura panoji plakat oglaševanje

Sobota, 23. 3. 2019, 12.08

5 let, 2 meseca

Zaradi oglasnih panojev je slovenska pokrajina čedalje bolj onesnažena #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,82

15

Slovenska pokrajina je onesnažena z oglasnimi panoji, saj te najdemo že vsepovsod. Tovrstno onesnaženost bi lahko primerjali z onesnaževanjem s hrupom. Če je ta neznosen, vpliva na našo zbranost, počutje, delo. Učinek ni nič drugačen pri panojih, menijo arhitekti.

Marec na Viasat History
Trendi Tri velike skrivnosti in cesta, ki je oblikovala svet

Kmetijski inšpekciji je v lanskem letu uspelo odstraniti 16 reklamnih panojev, ki so bili postavljeni na kmetijskih zemljiščih, kjer niso imeli kaj iskati. Sedemindvajset primerov pa je ta hip še vedno odprtih.

oglasi | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Zakonodaja sicer omejuje oglaševanje v varovanem pasu javne ceste, a oglaševalska podjetja pogosto obidejo zakonodajo in tako najdejo način, kako svoje produkte ljudem predstaviti, če je treba, tudi vsiliti v podzavest. Na njivah, travnikih, kozolcih, pa na stavbah, ograjah, postajah. Oglasni panoji so dober posel. Terorizirajo nas vsepovsod, opozarja stroka.

Miha Dešman, profesor na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, pravi, da je onesnaževanje z agresivnimi plakati, ki jemljejo našo pozornost, pravzaprav nekaj, kar se izrazi šele na dolgi rok.

Večina ljudi plakatov sploh ne opazi

Darja Matjašec, krajinska arhitektka z Biotehniške fakultete v Ljubljani, pojasnjuje, da je ena od najspornejših točk oglasnih plakatov poleg izgube identitete naših krajev in krajine tudi sama kaotičnost prostora.

Opaža, da se njivske površine umikajo oglasnim panojem, ker je to najbrž bolj donosno. Zaradi oglasnih panojev imamo po mnenju Dešmana uničeno pokrajino.

oglasi | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Kmetijska inšpekcija je že ukrepala

Primož Marolt, direktor kmetijske inšpekcije, je dejal, da so lani na podlagi prijav po uradni dolžnosti opravili 99 pregledov, od tega je bilo izdanih 25 ureditvenih odločb, v 16 primerih so zavezanci odstranili plakate, v devetih pa je potekal izvršilni postopek. Tovrstnih prijav je veliko, razlaga.

oglasi | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Matjaščeva sicer poudarja, da zunaj območij naselij oglaševanja preprosto ne bi smelo biti, prav tako ne v vidnem polju cest, ker predstavlja nevarnost za voznike, saj moti njihovo koncentracijo. Omejiti bi bilo treba tudi komercialno oglaševanje v mestih, je jasna.

Kako na oglaševanje gledajo ponudniki plakatov

Iz podjetja Europlakat pojasnjujejo, da imajo oglasne površine po vsej Sloveniji, a so se pri tem omejili na mesta. Svojih plakatov nimajo ob avtocestah, velikih platen pa ne na fasadah stanovanjskih blokov, saj je njihova strategija osredotočena na zagotavljanje oglaševalskih površin v urbanem okolju, torej v mestih.

V zadnjih letih so bile postavitve novih oglasnih površin vezane predvsem na projekte javno-zasebnega partnerstva, ki vključujejo postavitev in vzdrževanje avtobusnih nadstrešnic in sistem mestnih koles Bicikelj. Tako je na projekte javno-zasebnega partnerstva vezana približno tretjina vseh njihovih oglasnih površin. Nekaj je bilo tudi dogovorov z občinami oziroma zasebnimi lastniki zemljišč, kjer so namestili nove objekte. 

oglasi | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Kakšne so kazni za nezakonite oglasne panoje

Kazni za pravne osebe znašajo od pet tisoč do sto tisoč evrov, za odgovorne in pravne osebe od dva tisoč do pet tisoč evrov, za posameznike, torej fizične osebe, pa od 500 do pet tisoč evrov.

 

Ne spreglejte