Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2023,
10.45

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

policija PU Celje

Četrtek, 3. 8. 2023, 10.45

9 mesecev

Zaradi sadre na koroških poljih kazensko ovadili več oseb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Sadra | Sadra je nastala kot stranski produkt zastarele in uradno opuščene oblike proizvodnje steklenih izdelkov. Zaradi visoke vsebnosti za zdravje škodljivih in nevarnih težkih kovin, predvsem svinca in kroma, je za okolje nevaren odpadek. | Foto PU Celje

Sadra je nastala kot stranski produkt zastarele in uradno opuščene oblike proizvodnje steklenih izdelkov. Zaradi visoke vsebnosti za zdravje škodljivih in nevarnih težkih kovin, predvsem svinca in kroma, je za okolje nevaren odpadek.

Foto: PU Celje

Celjski kriminalisti so končali preiskavo sadre na koroških poljih, ki so jo koroški kmetje lani v prepričanju, da gre za apno, ki ga uporabljajo za nevtralizacijo v tleh nastajajočih kislin, po najmanj 22 kmetijskih zemljiščih raztrosili skupno približno 500 ton. Policija je kazensko ovadila pet fizičnih in dve pravni osebi.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Celje, je kmetom sadro prodal lokalni podjetnik za 2,5 evra za tono. Ob tem jim je zamolčal pomembna dejstva o izvoru sadre in njeni onesnaženosti s težkimi kovinami.

Sadra | Foto: PU Celje Foto: PU Celje

Onesnaženo sadro prodajali kmetom

Ovadeni pri zasledovanju lastnih ekonomskih interesov po oceni policije niso razmišljali o posledicah svojih dejanj in so onesnaženo sadro prodajali kmetom, ki se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo, posledično pa dolgoročno poslabšali kakovost kmetijskih zemljišč. Ob tem so izpolnili tudi pogoje za prehajanje težkih kovin v prehransko verigo.

Iz izvedenskega mnenja sodne izvedenke za področje ekologije izhaja, da so vrednosti svinca v odloženi sadri tako velike, da bi lahko naveden odpadek opredelili kot svinčeno rudo.

Zaradi vsega navedenega je policija na Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu podala kazensko ovadbo za osem kaznivih dejanj obremenjevanja in uničevanja okolja zoper pet fizičnih in dve pravni osebi.

Kot so še dodali policisti, je cena apnenčeve moke oziroma njej podobnih izdelkov, namenjenih nevtralizaciji vrednosti pH, v tistem času na slovenskem trgu znašala 15 evrov za tono.

Prehitra vožnja
Novice Voznika divjala po ljubljanski obvoznici in si prislužila visoko kazen
Gorski reševalci
Novice Zahtevno reševanje na Storžiču: slovenski planinec zdrsnil in se hudo poškodoval
Alkotest
Novice Voznica v Celju trčila v svetilko in napihala več kot tri promile

 

Ne spreglejte