Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
15.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 15.44

8 let

Zavržena pritožba Vasleta proti Zgagi, Vizovišek kršil kodeks

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novinarsko častno razsodišče (NČR) je na seji 13. decembra zavrglo vlogo direktorja Radia Slovenije Vinka Vasleta proti novinarju Večera Blažu Zgagi.

V primeru Mirko Munda proti Slavku Vizovišku pa je ugotovilo, da je urednik Večera Slavko Vizovišek kršil kodeks novinarjev Slovenije.

V primeru Vasleta je častno razsodišče presodilo, da ni pristojno razsojati o izjavah posameznih novinarjev, v primeru Munda pa, da je Vizovišek brez soglasja Munde napačno povzel njegov članek in ga brez njegove vednosti podpisal z njegovim imenom.

Vasle trdi, da je Zgaga izjavil nekaj, kar ni resnično

Direktor Radia Slovenije Vinko Vasle se je na NČR obrnil z zahtevo, naj to obravnava Zgagino trditev v dnevniku RTV Slovenija, da so podpisniki novinarske peticije na Radiu Slovenija izgubili mesečno stimulacijo. Po mnenju Vasleta je Zgaga s tem kršil prvi in drugi člen kodeksa novinarjev, saj naj bi izjavil nekaj, kar ni bilo resnično.

Vasle: Nikjer ni nikakršnega sklepa, da bi novinarjem odvzemali stimulacijo

Vasle je v zahtevi zatrdil, da se vodstvo Radia Slovenija s podpisniki peticije ni nikoli ukvarjalo, prav tako ni komentiralo njihovih podpisov. Tudi sicer po navedbah Vasleta stimulacij novinarjem ne deli vodstvo, pač pa so te stvar resornih in odgovornih urednikov. "Nikjer tudi ni bil sprejet nikakršen uraden ali neuraden sklep o tem, da se novinarjem in novinarkam Radia Slovenija zato, ker so podpisali novinarsko peticijo, odvzame mesečna stimulacija," je še zapisal Vasle.

Vasle: Zgaga je kasneje svojo lažno trditev le malo oklestil

Zgaga se je po navedbah Vasleta na Radio Slovenija pozneje sicer obrnil s prošnjo za objavo odgovora, v kateri se opravičuje prizadetim, saj bi se njegova izjava morala glasiti, da so "nekateri podpisniki na Radiu Slovenija izgubili mesečno stimulacijo", vendar je šlo po njegovem le za to, da je Zgaga "lažno trditev malo oklestil".

NČR: Častno razsodišče ne razsoja o izjavah

V obrazložitvi zavrnitve zahteve je razsodišče NČR zapisalo, da zahtevo zavračajo zato, ker častno razsodišče ne razsoja o izjavah, ki so jih novinarji dajali na javnih mestih, medijih, na javnih tribunah ali kje drugje kot državljani, pač pa presoja zgolj o profesionalni etiki njihovih izdelkov. Po navedbah častnega razsodišča NČR ni "pristojno za ocenjevanje etičnosti, resničnosti ali utemeljenosti izjav ljudi, ki nastopajo v novinarskih prispevkih, saj vsak, ki je dal izjavo, zanjo odgovarja pred javnostjo, včasih tudi pred pravosodnimi organi".

Munda: Vizovišek je brez mojega soglasja spremenil moj izdelek

Novinar Večera Mirko Munda je na NČR vložil pritožbo zoper urednika Večera Slavka Vizoviška, ker je menil, da je ta kršil 25. člen kodeksa novinarjev Slovenije, ki govori o tem, da "nihče ne sme brez soglasja novinarja pomensko spremeniti ali predelati njegovega izdelka. Novinar pa ima pravico podpisovati prispevke. Prav tako ga ni mogoče podpisovati brez njegove vednosti in proti njegovi volji."

"Ne samo, da je zgrešil poanto, še podpisal me je pod to"

24. marca 2007 je bil na drugi strani Večera objavljen Mundin članek "Slovenci jemo vse več mesa". Urednik Slavko Vizovišek pa je po navedbah Munde na prvi strani časopisa članek povzel in objavil razširjeno vest z naslovom "Vsak Slovenec poje 95 kg mesa". Pod tekstom je bil podpisan Munda, ki je v pritožbi menil, da urednik v skrajšani različici ni zgolj zgrešil poante njegovega članka, ampak mu je s tem, ko ga je podpisal, pripisal tudi avtorstvo povzetka.

NČR: Vizovišek je kršil kodeks

Častno razsodišče je v odločitvi presodilo, da je Vizovišek kršil 25. člen kodeksa, ker je brez soglasja novinarja napačno povzel njegov članek in povzetek brez njegove vednosti podpisal z njegovim imenom in priimkom.

Ne spreglejte