Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
11.20

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

Natisni članek

napoved vreme Slovenija sneg

Četrtek, 18. 1. 2024, 11.20

3 mesece, 2 tedna

Prihaja večja snežna pošiljka, previdno na cestah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77
Sneg | Najdebelejša snežna odeja pa se obeta na Gorenjskem, Koroškem, Dolenjskem in Notranjskem, kjer bi lahko zapadlo do okoli 20 centimetrov snega. | Foto Ana Kovač

Najdebelejša snežna odeja pa se obeta na Gorenjskem, Koroškem, Dolenjskem in Notranjskem, kjer bi lahko zapadlo do okoli 20 centimetrov snega.

Foto: Ana Kovač

V petek bo v večjem delu države snežilo. Padavine se bodo začele pojavljati v drugem delu noči, glavnina padavin bo med 6. in 10. uro, nato bodo od severovzhoda začele slabeti. V nižinah bo zapadlo od pet pa vse do okoli 20 centimetrov snega. Snežilo bo lahko tudi precej proti Primorski, tam bo pihala močna burja, izdano je oranžno opozorilo. Ker je višek padavin napovedan v času jutranje prometne konice, prometno-informacijski center voznike opozarja, da se na pot odpravijo prej kot običajno, saj so možni zastoji in težave na cestah. 

"Snežiti bo začelo jutri v zgodnjih jutranjih urah, dosti hitro vse skupaj. Do jutra bo dež povsod v notranjosti Slovenije prešel v sneg; glavnina padavin bo med 6. in 10. uro dopoldne, nato pa bodo od severovzhoda padavine začele slabeti. Najmanj jih bo na severovzhodu, torej v Prekmurju in delu Štajerske," je za STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh. Sneženje bo kar izrazito, je dodal.

Po nižinah bo zapadlo od pet do dvajset centimetrov snega 

Po nižinah bo na severovzhodu zapadlo do pet centimetrov snega, v preostalem delu Slovenije bo v nižinah večinoma od pet do 10 centimetrov, lokalno do 15 centimetrov. Najdebelejša snežna odeja se obeta na Gorenjskem, Koroškem, Dolenjskem in Notranjskem, kjer bi lahko zapadlo do okoli 20 centimetrov snega, je povedal Velkavrh. Ne bodo pa količine padavin tako zelo velike, da bi na višje ležečih območjih zapadlo bistveno več snega.

Sneg tudi na Primorskem 

Snežilo bo lahko tudi precej proti Primorski. Tam bo v petek pihala močna burja, na izpostavljenih legah bodo sunki burje tudi prek sto kilometrov na uro. V noči na soboto bo burja oslabela, v soboto bo večinoma pihala šibka burja.

Arso je za petek za jugozahod države zaradi napovedane močne burje izdal oranžno vremensko opozorilo. Na prehodu z Notranjske na Primorsko bo burja povzročala tudi snežne zamete.

Vožnjo prilagodite razmeram in se na pot odpravite prej kot običajno 

"Na pot se odpravite prej kot običajno," voznike pozivajo na Prometno-informacijskem centru. Zaradi močnega sneženja bo največ težav na avtocestnih vzponih ter na Primorskem zaradi sunkov burje. 

Na terenu bodo plužne in posipne službe. Tudi na Darsu so se pripravili na prvo letošnjo pošiljko snega. 

Blaž Šter
Novice Vremenoslovec Šter presenečen nad vremensko napovedjo: Saj ne moreš verjeti
ZDA
Novice Takole ga je odnesla ledena avtocesta #video
Vročina
Novice Letos bo morda še bolj vroče od rekordnega 2023
Ne spreglejte