Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 4. 2012,
20.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 19. 4. 2012, 20.33

8 let

Zgaga in Šurc predstavila še sklepno knjigo orožarske trilogije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Publicista Blaž Zgaga in Matej Šurc sta predstavila še sklepno knjigo njune orožarske trilogije V imenu države.

Tretja knjiga nosi naslov Prikrivanje in po besedah Mateja Šurca prinaša odgovore na vprašanja o metodah delovanja v času trgovine z orožjem. Svoj pogled na dogajanja v začetku 90. let je na predstavitvi podal tudi Jože Zagožen. "Zdaj je neizpodbitno, da so akterji med letoma 1991 in 1993 kršili več predpisov" Šurc je prisotnim na predstavitvi povedal, da v knjigi ponujata odgovore na načine delovanja v času trgovine z orožjem, na metode, ki so vključevale tudi prikrivanje, spreobračanje dejstev in "uničevanje tistih, ki so prišli na sled". Zgaga je dodal, da je zdaj neizpodbitno, da so akterji med letoma 1991 in 1993 kršili več predpisov; tako mednarodni embargo kot tudi številne domače zakone, med njimi carinske in finančne predpise.

"Knjiga bo pomagala razbijati kulturo nekaznovalnosti" Pisec spremne besede publicist Branko Soban je v svojem nagovoru izrazil upanje, da "bo knjiga pomagala razbijati kulturo nekaznovalnosti, ko so glavni akterji orožarske afere danes gospodarji Slovenije". Recenzentka Spomenka Hribar pa je ocenila, da je bila trgovina z orožjem "simbolno vozlišče" dogajanja po osamosvojitvi Slovenije. Politična desnica po njenih besedah še vedno "zakriva to zločinsko dejavnost, levica pa počepa pred agresivnostjo akterjev orožarske afere".

Slovenija je "klasična balkanska državica" Po besedah zgodovinarja Boža Repeta v knjigi ne gre le za preteklo, pač pa tudi za aktualno dogajanje, kar je "zaskrbljujoče". Slovenija je zaradi tega zgolj "navidezna demokratična država", v bistvu pa je "klasična balkanska državica, ki jo obvladujejo politično-mafijski lobiji s trdnimi povezavami v policijskem, tožilskem in sodnem aparatu", je povedal zgodovinar. Recenzent Zdenko Čepič pa je med drugim dodal, akterji trgovine z orožjem tega niso počeli iz patriotizma, pač pa iz želje po zaslužku.

Zadovoljstvo nad sodelovanjem s slovenskimi novinarskimi kolegi sta na predstavitvi knjige izrazila tudi soavtorja Esad Hečimović iz Bosne in Hercegovine in Saša Leković iz Hrvaške.

Nekatere navedbe in datumi nadgrajeni "s precejšnjo mero fantazije in žal tudi laži" Današnje predstavitve pa se je udeležil tudi Jože Zagožen, sicer nekdanji direktor uprave za logistiko na ministrstvu za obrambo. V nagovoru udeležencem je ocenil, da je bilo v knjigo vloženo veliko truda in sistematičnega dela. Vendar pa so nekatere navedbe in datumi po njegovih besedah nadgrajeni "s precejšnjo mero fantazije in žal tudi laži", vsaj v delu, ki se nanaša nanj.

Zavrnil je navedbe o tem, da bi se okoriščal v času trgovine z orožjem, ob tem pa se je dotaknil nekaterih konkretnih navedb iz knjige. Zavrnil tudi obtožbe iz primera Patria, katere se danes predstavljena knjiga prav tako dotika. V pisnem sporočilu za javnost pa je napovedal, da bodo Šurc, Zgaga in njuni naročniki in informatorji "morali svoje laži in podtikanja pojasniti in dokazati na sodišču".

Prvi del trilogije Šurca in Zgage z naslovom Odprodaja so predstavili junija lani, drugi del z naslovom Preprodaja pa oktobra lani.

Ne spreglejte