Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 11. 2021,
10.56

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

94

Natisni članek

DeSUS SNS Levica LMŠ SAB SD NSi SDS Borut Pahor parlamentarne volitve

Petek, 5. 11. 2021, 10.56

2 leti, 6 mesecev

Znan je datum parlamentarnih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

94

Borut Pahor | Foto STA

Foto: STA

Predsednik države Borut Pahor se je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin odločil, da bo februarja prihodnje leto podpisal akt o razpisu rednih volitev v državni zbor, v katerem bo kot dan glasovanja določil prvi mogoči datum, 24. april, so sporočili iz urada predsednika.

Zakon določa, da se redne volitve razpišejo najprej 135 dni in najkasneje 75 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni.

Zadnje parlamentarne volitve, ki so bile sicer predčasne, so bile 3. junija 2018.

Za Zorčiča bi bile boljše predčasne volitve

Predsednik DZ Igor Zorčič pozdravlja, da je Pahor po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin izbral prvi možni datum za redne volitve 24. april. "Seveda pa bi bilo glede na stanje v državi bolje, če bi bile volitve prej, torej ne redne volitve, ampak predčasne," je dejal v izjavi v DZ.

Meni namreč, da si ne samo opozicija, ampak tudi večina državljank in državljanov želi predčasnih volitev. Seveda je pa to odvisno od tega, koliko časa bo ta vlada uživala podporo v DZ, je dodal.

Zase je ponovil, da se je odločil, da ne gre v nobeno od parlamentarnih strank, ki so danes v DZ. "Sodelujem pri nastajanju neke platforme, in če bo to nekoč stranka, bom jaz samo en od 200 ustanovnih članov te stranke, ne bom pa imel nobene svoje stranke," je pojasnil.

Glede na to, kar danes vidimo v političnem prostoru, se namreč zdi − takšni so po njegovih besedah tudi odzivi s terena −, da vendarle določen del političnega prostora potrebuje nekoga, ki bo naslavljal volivce, sploh tiste, ki so po določenih anketah neopredeljeni, je še dodal.

Odzvali so se v strankah LMŠ, Levica, SDS, DeSUS, SD, SAB, NSi in SNS

"Država je v izredno resni situaciji. Pred očmi se nam sesuva zdravstveni sistem, na področju javnih financ je vlada samo v letih 2020 in 2021 naredila 7,5 milijarde minusa. Zato bi morale biti volitve vsekakor prej. Volitve bi morale biti v nedeljo," je dejal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović.

V SDS menijo, da je 24. april primeren, prav tako pa v skladu z zakonodajo, je danes dejal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. "Roki so seveda tudi še v nadaljevanju, ampak to je prvi možni rok, mi s tem nimamo težav," je poudaril.

Tudi Ljubo Jasnič, predsednik stranke DeSUS, pozdravlja odločitev predsednika republike Boruta Pahorja. "To je edina prava odločitev," je dejal. 

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec poudarja, da bi morale biti volitve čim prej, torej predčasne. Prepričan je, da je vsak dan aktualne vlade "škoda ne samo za državo, ampak tudi za prihodnost in možnost obnove te države".

Vatovec meni, da je tudi že pretekel čas, ko bi trenutna vlada morala oditi. Po njegovih besedah so v opoziciji prepričani, da so edina prava rešitev predčasne volitve. "Glede rednega roka pa se seveda lahko vsi strinjamo, da mora biti ta prvi možni," je dejal.

Kot je še izpostavil, je predsednik Pahor sporočil zgolj svojo odločitev glede rednih volitev. Če pa se zgodi, da bodo te predčasne, pa bo moral upoštevati novo okoliščino. V opoziciji bodo po njegovih napovedih naredili vse in uporabili vsa orodja, ki jih imajo na razpolago, da pride do predčasnih volitev.

Ob odločitvi predsednika države Boruta Pahorja, ki je za redne parlamentarne volitve izbral prvi možen datum, 24. april, vodja poslancev SD Matjaž Han poudarja, da je Pahor napovedal le razpis volitev na prvi možen datum, kar da ne izključuje možnosti predčasnih volitev. Ključ do teh je v rokah koalicije in posameznikov, ki podpirajo vlado, meni.

Da bi bližina prvomajskih praznikov morda vplivala na udeležbo na volitvah, Han ne verjame. Kot je pojasnil, so bili tudi ob referendumu o vodah podobni pomisleki, a je bila volilna udeležba dobra. "Mislim, da je ta vlada nakopičila toliko problemov v tej državi, da kadarkoli bodo volitve, bodo ljudje šli na volitve in je naša dolžnost, da jih k temu tudi pozovemo," je še prepričan Han.

Za stranko SAB je 24. april, ki ga je kot prvi možen datum prihodnje leto za redne parlamentarne volitve izbral predsednik države Borut Pahor, pričakovan, je povedala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Kljub temu pa si v stranki še vedno prizadevajo za predčasne volitve.

Kot je pojasnila Kociprova, je tudi sama na pogovoru pri Pahorju o možnih kandidatih za ustavnega sodnika izrazila pričakovanje stranke SAB, da bi bil za parlamentarne volitve izbran omenjen datum. Takrat je po njenih besedah Pahor potrdil, da se k temu nagiba tudi sam. V SAB tako ocenjujejo, da je to korektna izbira, saj da ni razloga, da bi čakali z volitvami.

Stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) sicer po besedah Kociprove redno sodelujejo in se dogovarjajo o vsem potrebnem. Vsaka stranka pa je samostojna in se bo volivcem poskušala predstaviti s specifičnim delom lastnega programa, a bodo hkrati poskrbeli, da se bodo te vsebine medsebojno dopolnjevale, je zatrdila Kociprova.

Prvak vladne stranke NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin je za STA ocenil, da je 24. april, ki ga je predsednik države Borut Pahor izbral za datum rednih parlamentarnih volitev, odličen. V stranki ob tem poudarjajo, da so osredotočeni na to, da do konca mandata korektno izpeljejo zastavljene projekte.

V NSi želijo do konca mandata še zamejiti epidemijo in "v teh zahtevnih časih za Slovenijo narediti čim več", so sporočili.

Prvak SNS Zmago Jelinčič je za STA ocenil, da bi bilo bolje, če bi bile naslednje redne parlamentarne volitve pozneje kot 24. aprila, kakor je napovedal predsednik republike Borut Pahor. Med razlogi za to oceno omenja epidemiološke razmere, pa tudi ljudje bi bili po njegovih besedah "bolj umirjeni, saj bi bili vmes prvomajski prazniki".

"A Pahor se je odločil, da bodo volitve čim prej, da bo imel mir," je ob tem ocenil prvak opozicijske SNS. Glede možnosti predčasnih volitev pa meni, da bi bile kot slepo črevo, saj bi jih imeli le nekaj tednov pred rednimi.

 

Ne spreglejte