Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
18. 6. 2014,
16.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aleksander Čeferin Stojan Zdolšek Boštjan Penko Patria

Sreda, 18. 6. 2014, 16.22

8 let

Znani odvetniki o novih dejstvih v zadevi Patria: Če je to res, je tožilstvo zlorabilo položaj

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kaj o Janševih trditvah o selektivnem zbiranju dokazov v zadevi Patria pravijo odvetniki Stojan Zdolšek, Aleksander Čeferin in Boštjan Penko?

Predsednik SDS Janez Janša je skupaj s svojim odvetnikom Francijem Matozom na današnji novinarski konferenci zatrdil, da je bilo več kot dve leti slovenskim tožilcem na voljo vse gradivo o zadevi Patria iz Avstrije, Finske in Slovenije, ti pa so po njunih navedbah poljubno izbrali dokumentacijo za slovenski spis.

Kako najbolj znani slovenski odvetniki komentirajo ravnanje tožilstva?

Boštjan Penko: Če je to res, gre za zlorabo položaja Boštjan Penko pravi, da imamo v primeru, da je res, da je tožilstvo imelo na razpolago več dokumentacije, kot jo je vključilo v spis, dve možnosti:

‒ tožilstvo lahko izbere samo tiste dokaze, ki utemeljujejo obtožbo, če preostali dokazi niso v ničemer pomembni za presojo, ne da bi kršilo kakršenkoli zakon ali predpis,

‒ če pa je tožilstvo naletelo tudi na dokaze, ki v resnici razbremenjujejo obdolžence, teh dokazov ne bi smelo pustiti v finskem spisu. Tožilstvo namreč po Penkovih besedah ne sme ravnati na "partizanski" način, da si izbere tisto, kar jim koristi, in pusti tisto, kar bi lahko koristilo obdolžencu.

"Če tožilstvo naleti na takšne dokaze, jih je dolžno pridobiti in se na temelju obremenilnih in razbremenilnih odločiti za pregon. Tožilstvo je razbremenilne dokaze, s katerimi razpolaga, tudi dolžno predložiti sodišču in nasprotni strani. Zdaj govorimo o primeru, da bi tožilstvo v resnici prikrilo razbremenilne dokaze, ki bi vodili do drugačne sodbe odločbe. V takem primeru lahko govorimo tudi o zlorabi uradnega položaja," je še poudaril.

Stojan Zdolšek: Gre za kršitev postopka Če Matozove in Janševe besede držijo, potem gre zagotovo za kršitev postopka, pravi Stojan Zdolšek. Kot je dejal, lahko zdaj Matoz dopolni zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, pri čemer mora upravičiti, da dokumentov prej ni mogel pridobiti oziroma da mu niso bili poznani.

"Vsak dokaz, ki bi bil razbremenilen, lahko vpliva na odločitev sodišča. Pred vrhovnim sodiščem se ne razpravlja o dejanskem stanju, ampak o kršitvi postopka in materialnega prava. Če bi se pokazalo, da je tožilstvo namenoma selekcioniralo dokaze, ki so bili razbremenilni, in jih ni dalo v spis, bi bila to zagotovo postopkovna kršitev," je še dejal.

Aleksander Čeferin: To bo vplivalo na odločitev vrhovnega sodišča "Če gre za relevantne listine za ta postopek, bi bilo prav, da jih pridobijo in jih dajo v spis. Pogosto se zgodi, da se iz tujine pridobi samo del spisa," pravi Aleksander Čeferin, ki pa poudarja, da z dejstvi, danes predstavljenimi na novinarski konferenci, ni seznanjen. "Če bi ugotovili, da so bile zadržane ključne listine, ki bi kazale na to, da ne bi bili krivi, ali pa da teh ni bilo v spisu, potem bi to lahko vplivalo na odločitev vrhovnega sodišča glede Janševe zahteve za varstvo zakonitosti, ampak seveda ob predpostavki, da gre za tovrstne listine," je sklenil.

Ne spreglejte