Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2022,
12.36

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

128

Natisni članek

volitve globa kazen Urška Klakočar Zupančič

Petek, 21. 10. 2022, 12.36

1 leto, 7 mesecev

Bo Klakočar Zupančičeva plačala 300 evrov globe? Trdi, da ni agitirala.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

128

Urška Klakočar Zupančič Japonska | V zakonu o volitvah je navedeno, da bi oseba, ki agitira na volišču, morala biti kaznovana s 300 evri kazni. | Foto Slovenia in Japan

V zakonu o volitvah je navedeno, da bi oseba, ki agitira na volišču, morala biti kaznovana s 300 evri kazni.

Foto: Slovenia in Japan

"Na mestu predsednika republike ne želim nekoga, ki se deklarira kot nestrankarski kandidat, ob tem pa je poslanec največje opozicijske stranke SDS," je včeraj dopoldne na volišču dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. To je storila, čeprav zakon o volitvah določa, da je na dan glasovanja na volišču prepovedana vsaka agitacija. Za kršitev je predpisanih 300 evrov kazni. Za odziv smo zaprosili kabinet predsednice državnega zbora in državno volilno komisijo, ki nas je napotila na inšpektorat za notranje zadeve, od tam pa so nas napotili na policijo. 

Zakaj je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič agitirala na volišču?

  • Ker ne pozna zakonodaje.
    12,27 %
    973 glasov
  • Ker je želela biti v središču pozornosti.
    83,05 %
    6583 glasov
  • Ker se je spozabila, zato je naredila nenamerno napako.
    4,68 %
    371 glasov
Oddanih 7927 glasov

Včeraj dopoldne se je predčasnega glasovanja udeležila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Poudarila je, da si na mestu predsednika republike želi človeka z moralnimi temelji, ki ima moralni kompas, ne pa nekoga, ki se predstavlja kot nestrankarski kandidat, hkrati pa je poslanec največje opozicijske stranke.

Klakočar Zupančičeva: Nisem agitirala Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Urška Klakočar Zupančič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V odzivu na novinarsko vprašanje je Klakočar Zupančičeva zapisala naslednje: "Agitacija je nagovarjanje nekoga h konkretnemu dejanju. V svojem odgovoru na novinarsko vprašanje na predčasnem glasovanju sem samo povedala, kaj pričakujem od prihodnjega predsednika ali predsednice republike in kakšnega človeka si na tej funkciji ne želim. Sicer pa je izkrivljanje dejstev, da ne govorimo celo o prejudiciranju odločitev organov in sodišč, postalo redna praksa nekaterih medijev, kar izkazuje popolno neprofesionalnost ter novinarsko neetičnost, zato se na takšne manipulacije in izkrivljanja ne bom odzivala."
DVK nas je napotila na inšpekcijo

Vprašanja o tem, kako komentirajo ravnanje predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, smo poslali na državno volilno komisijo (DVK). 

Z državne volilne komisije so nam odgovorili, "da morebitne kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji sodijo v pristojnost inšpektorata za notranje zadeve, zato predlagamo, da se obrnete nanje". Dodali so, da kot izhaja iz 110. člena zakona o volitvah v državni zbor, "naloge prekrškovnega organa za kršitve iz 65. in 75. člena ter 78. člena tega zakona opravlja policija".

Vprašanja smo zato zastavili tudi inšpektoratu za notranje zadeve. "Inšpektorat RS za notranje zadeve ni pristojen za razlago zakonskih določil Zakona o volitvah v državni zbor, na katerega se je navezovalo vaše vprašanje, naloge prekrškovnega organa za kršitve iz 65. člena tega zakona pa opravlja policija," so nam pojasnili na inšpektoratu.

Vprašanja smo poslali tudi na policijo. Kot so zapisali zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov, na del vprašanja, ki se nanaša na konkretno osebo ne morejo odgovoriti. "V zvezi prijave kršitve volilne zakonodaje, pa lahko potrdimo, da je bila posredovana v reševanje krajevno pristojni policijski postaji, ki bo zbrala vsa obvestila, proučila zadevo in na podlagi ugotovljenih dejstev in okoliščin izvedla ustrezen ukrep," so še pojasnili v odgovoru. 

Kot je še povedala Klakočar Zupančičeva, si ne želi, da bi to funkcijo opravljal nekdo, ki je nenadoma pozabil, da je bil član prejšnje vlade, ki je pozabil, kaj je prejšnja vlada počela, in se poskuša distancirati od tega, da so bile v mandatu prejšnje vlade kršene človekove pravice in temeljne svoboščine, ne spoštuje ustavnega sodišča ter se "skuša neposrečeno distancirati od politike Janeza Janše".

Zakon o volitvah pravi:

65. člen
Na dan glasovanja je prepovedana vsaka agitacija na volišču.

Doleti jo lahko kazen

V zakonu o volitvah je navedeno, da bi oseba, ki agitira na volišču, morala biti kaznovana s 300 evri kazni. 

XIII. KAZENSKE DOLOČBE
110. člen: Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek:
1. kdor agitira na volišču (65. člen),
2. kdor potem, ko je glasoval, na opomin predsednika volilnega odbora noče oditi z volišča (75. člen),
3. kdor moti red na volišču (78. člen).
Urška Klakočar Zupančič posvet o živalih
Novice Urška Klakočar Zupančič: Izboljšanje položaja živali je ena od prioritet mojega mandata
Marko Bandelli
Novice Tudi uradno: Bandelli brez nadomestila za poslance, ki ne morejo do službe
Urška Klaločar Zupančič: Gretin greh
Trendi Urška Klakočar Zupančič napovedala, da piše novo knjigo
Urška Klakočar Zupančič
Mnenja Sram nas je, močno sram
Ne spreglejte