Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 3. 2012,
8.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 24. 3. 2012, 8.51

8 let

Zoper Janšo vložena nova obtožnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubljansko okrožno tožilstvo je proti predsedniku vlade Janezu Janši in njegovemu odvetniku Franciju Matozu vložilo obtožnico zaradi krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun Branke Zobec Hrastar.

Predsednik SDS Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz sta namreč 20. junija lani sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper nekdanjo višjo državno tožilko Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti predsedniku SDS navedla izmišljen in ponarejen dokument.

Z ovadbo in obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista uspela A Janša in Matoz z ovadbo in pozneje obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista uspela. Njuno ovadbo je zavrglo ljubljansko okrožno tožilstvo, nato pa je Janša prevzel pregon in kot subsidiarni tožilec proti nekdanji višji državni tožilki vložil obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. A ljubljansko okrajno sodišče je oktobra lani obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen. Januarja letos so tak sklep potrdili še višji sodniki.

Tožilstvo zoper oba vložilo neposredno obtožnico Nato pa je zoper oba tožilstvo prejšnji mesec vložilo neposredno obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje tožilke Zobec Hrastarjeve. Za prvo kaznivo dejanje je sicer zagrožena kazen zapora do dveh let, za drugo pa denarna kazen ali kazen zapora od šestih mesecev.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za Delo potrdili, da so neposredno obtožnico zoper Matoza in še eno osebo prejeli 23. februarja.

Matoz: Vse, kar sem napisal v ovadbi, je resnično Kot je v izjavi za javnost v Kopru pojasnil Matoz, je dejstvo, da je vse, kar je napisal v kazenski ovadbi zoper Zobec Hrastarjevo in kar je povedal na novinarski konferenci junija 2011, resnično: "Resnično je, da je v obtožni predlog na strani 70 navedla neresnično dejstvo z namenom, da obremeni gospoda Janeza Janšo."

Tako je tožilka navedla, da je Marija Badovinac Crnkovič poslala elektronsko sporočilo Wolfgangu Riedlu in v njem navedla, da je bil Janša seznanjen z izbiro Rotisa in da naj bi celotno zadevo izbire spremljal. Kot trdi Matoz, v kazenski ovadbi, ki jo je spisala policija, pa je nasprotno "jasno zapisano, da je to elektronsko sporočilo bilo samo osnutek in da ni bilo nikoli poslano". Tako je izhajalo tudi iz uradnega zaznamka o pregledu računalnika, je dodal Matoz.

Ob tem je opozoril, da so tako kot on vsebino obtožnega predloga razumeli vsi, ki so obtožni predlog brali. Matoz je zoper obtožnico, ki mu je bila vročena pred tednom dni, že podal ugovor, sicer pa meni, da je obtožnica neutemeljena in da bo njegovemu ugovoru v celoti ugodeno.

Obtožnico so Janši poslali na napačen naslov Hkrati je odvetnik izpostavil, da Janša obtožnice še ni prejel, saj so mu jo poslali na napačen naslov na Mesarsko ulico v Ljubljani, zato se mu zdi neprimerno, da je bila javnost z obtožnico seznanjena, še preden so jo vročili vsem strankam.

Matoz je prepričan, da je Zobec Hrastarjeva storila kaznivo dejanje V izogib dilemam o tem, kaj je Zobec Hrastarjeva dejansko napisala v obtožnem predlogu, pa je Matoz pridobil še strokovno mnenje jezikoslovke Helene Dobrovoljc. Ta je jasno zapisala, dodaja Matoz, "da ni nikakršne dileme, da je tožilka zapisala ravno to, kar smo mi v kazenski ovadbi zatrjevali, torej da je Marija Badovinac poslala elektronsko sporočilo gospodu Riedlu".

Kazenski postopek, ki ga je Matoz vložil zoper Zobec Hrastarjevo, medtem še ni končan, saj se bo zadeva reševala na vrhovnem sodišču, je še navedel Matoz. Prepričan je namreč, da je Zobec Hrastarjeva z omenjenim zapisom v obtožni predlog dejansko navedla neresnico in s tem storila kaznivo dejanje.

SDS: Nevaren poskus rušenja avtoritete vlade v najbolj usodnem času za Slovenijo "Namesto, da bi tožilstvo preganjalo Zobec Hrastarjevo, ker je v obtožnem predlogu navedla neresnično dejstvo, sedaj preganjajo tiste, ki so na to opozorili," pa so v odzivu na vloženo obtožnico zapisali na spletni strani stranke SDS. Kazenski pregon so označili za "grozljiv akt zastraševanja", ki s seboj prinaša "sporočilo, ki določeno kasto ljudi v Sloveniji postavlja izven nadzora, pa tudi nad zakon in ustavo, njihovim žrtvam pa odreka vsako možnost pravne obrambe." V dejanju vidijo nevaren poskus rušenja avtoritete vlade v najbolj usodnem času za Slovenijo.

V SDS so prav tako opozorili na to, da je tožilstvo z dejstvi iz obtožnice ponovno prej seznanilo Delo, kot pa stranke v postopku. "Gre ponovno za težko zlorabo tožilstva in instrumentalizacijo organov pravne države v politične namene." Če bo obtožnica postala pravnomočna, pa bo odločala sodnica, žena nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, kar pomeni, da bo "vse ostalo v politični družini". "Preganja Hrastarjeva, sodila pa bo kar Zalarjeva," so že zapisali.

Ne spreglejte