Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
13. 1. 2021,
11.18

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,57

40

Natisni članek

Siol plus Ilirska Bistrica SD Emil Rojc

Sreda, 13. 1. 2021, 11.18

3 leta

Župana Ilirske Bistrice Emila Rojca vrgli iz stranke SD

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,57

40

Emil Rojc | "Če imate mojo telefonsko številko, ko je treba lepiti plakate stranke po občini, se je spomnite tudi takrat, ko vam jezik prehiteva možgane," je ob očitkih o svojem neprimernem izražanju Emil Rojc sporočil stranki SD.  | Foto STA

"Če imate mojo telefonsko številko, ko je treba lepiti plakate stranke po občini, se je spomnite tudi takrat, ko vam jezik prehiteva možgane," je ob očitkih o svojem neprimernem izražanju Emil Rojc sporočil stranki SD.

Foto: STA

Nadzorni odbor Socialnih demokratov (SD) je sprejel sklep, da se ilirskobistriškega župana Emila Rojca zaradi nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko izključi iz članstva v stranki. Omenjeno komunikacijo je nadzorni odbor SD ocenil kot nedopustno za člana in župana iz vrst SD. Rojc je povedal, da s sklepom o svoji izključitvi ni seznanjen.

Predlog za izključitev Rojca je podal Mladi forum SD s sopodpisniki. Nadzorni odbor je po opravljenem postopku med drugim menil, da morajo še posebej nosilci javnih funkcij in funkcionarji SD pri opravljanju svoje funkcije "vselej ravnati družbeno odgovorno in zgledno". Rojc se kljub pozivom nadzornega odbora ni opredelil do očitkov, prav tako se za svojo neprimerno komunikacijo ni opravičil ali pokazal obžalovanja, so v današnjem sporočilu za javnost navedli v SD.

Emil Rojc
Novice Župan Rojc ostro nad svoje strankarske kolege

Rojčevo komunikacijo ocenili kot nedopustno

Rojčevo izključitev je Mladi forum SD predlagal zaradi po njihovem mnenju žaljive komunikacije z novinarkami, pri čemer so se osredotočili na žaljenje novinark Primorskih novic. Rojc je namreč v odgovoru na vprašanje omenjene medijske hiše novinarkam pripisal "kurji sindrom", za članke pa je dejal, da so na ravni "kure nesnice", poroča STA.

Kot so zdaj poudarili v stranki, je nadzorni odbor Rojčevo nespoštljivo in žaljivo komunikacijo z novinarko Primorskih novic ocenil kot nedopustno, hkrati pa zapisal, da bi moral Rojc kot član in župan iz vrst SD s svojimi ravnanji in osebnim zgledom varovati temeljne vrednote SD, zato bi moral spoštljivo komunicirati z javnostjo.

Emil Rojc
Novice Župana bi vrgli iz SD, v bran ga je vzel njegov sin, občinski svetnik

Župan se na izključitev lahko pritoži

Kljub pozivu nadzornega odbora se Rojc ni opredelil do očitkov predlagateljev, niti se ni odzval na vabilo na pogovor za razjasnitev okoliščin, prav tako pa se kljub pozivom ni odločil za opravičilo za neprimerno komunikacijo z novinarko. Nadzorni odbor je tako po presoji vseh dokazov in okoliščin ugotovil, da gre pri ravnanju člana Emila Rojca za kršitve strankinega statuta, in ga izključil iz stranke.

Kot so dodali, ima Rojc, ta pravi, da z odločitvijo strankinega nadzornega odbora še ni seznanjen, pravico do pritožbe, ki pa ne zadrži izvršitve.

Rojc: Nimajo se kaj zgražati nad ostrino besed, ki jo uporabljajo sami

Rojc se je sicer na obtožbe o neprimerni komunikaciji odzval že novembra, ko je na Facebooku objavil spodnji zapis:

Glede na to, da so vsi izbrani novinarji, ki sodelujejo v kurji vojni proti meni povedali svoje je prav, da na kratko...

Objavil/a Emil Rojc dne Petek, 13. november 2020

"Vse osebe, ki imajo vpliv na javnost, bodisi da razpolagajo z javnim denarjem, so financirane iz javnih sredstev ali imajo vpliv na javno mnenje, se morajo zavedati, da so podvržene kritiki javnosti. Mnogi novinarji zmotno razlagajo, da v to skupino sodimo zgolj funkcionarji. V to skupino sodijo tudi novinarji, ki morajo prenesti kritiko tistih, ki njihove članke beremo," je med drugim zapisal Rojc in dodal:

"Ostrina kritike je odvisna od ostrine besed, ki jih postavi najostrejši sodelujoči v kritikah ali razpravi. Ostrino odnosov (razprave) med občino Ilirska Bistrica in novinarskim cehom je določila novinarka Primorskih novic s tem, ko je občino Ilirska Bistrica v svojem članku označila kot Bana občino. Glede na to, da Društvo novinarjev in nihče od ostalih novinarjev tega ni obsodil, mi to daje pravico podobno ostrino uporabljati, ko sam ocenjujem delo novinarjev. Kar pomeni, da se novinarke Primorskih novic in ostali novinarji nimajo kaj zgražati nad ostrino besed, ki jo uporabljajo sami."

Tanja Fajon, Emil Rojc
Novice Župan SD Tanji Fajon: So what?

Razhajanja že pri vprašanju migracij
Odnosi med stranko in Rojcem so sicer napeti že dlje časa. Ena od točk razhajanj je tudi vprašanje nezakonitih migracij, pri čemer je Rojc zagovornik zaprtih meja, česar pa v stranki ne podpirajo.

Sin Emila Rojca: V ozadju izključitve je uspešno sodelovanje s SDS
Sin Emila Rojca Borut Rojc, sicer predsednik občinskega odbora SD Ilirska Bistrica in občinski svetnik na listi SD, meni, da je v ozadju očetove izključitve njegovo uspešno sodelovanje z vlado Janeza Janše. Poleg tega je konec novembra na Facebooku zapisal, da se je v vseh treh mandatih njegovega očeta v občini vlagalo na desetine milijonov evrov.

"In vsi ti milijoni so šli za projekte, ki služijo ljudem. To je nekaj, kar smo pogrešali v Ilirski Bistrici 20 let po osamosvojitvi. V 12 letih pa smo občino postavili na novo. In ja. Res je! Županu to ne bi uspelo brez koalicije v občinskem svetu. Ampak koalicija sama niti ne bi bila tak problem, če v njej poleg vseh ostalih ne bi sodelovala tudi SDS. Ja, prav ste prebrali, v naši koaliciji sodelujeta SD in SDS. In ne samo, da je župan iz SD uspešno sodeloval z vlado Janeza Janše (z levimi vladami je bilo to zelo težko), to je bilo narejeno kljub temu, da nihče od njiju ni spremenil pogleda na polpreteklo zgodovino. Prvi obišče spominsko slovesnost v partizanski bolnici Zalesje, drugi pa v Kočevskem rogu," je še poudaril Borut Rojc.

Ne spreglejte